ΜΤΝ: Αποχωρεί από την Κύπρο μετά από 14 χρόνια

H Monaco Telecom με ένα ποσό 260 εκατ. ευρώ εξαγόρασε το 100% της θυγατρικής εταιρίας της MTN στην Κύπρο.


Μετά την εξέλιξη αυτή η MTN αποχαιρετά την ευρωπαϊκή αγορά και επικεντρώνεται στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης ανατολής, όπου δραστηριοποιείται σε 22 χώρες εξυπηρετώντας περισσότερα από 231 εκατομμύρια καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Στα 260 εκατ. η εξαγορά της ΜΤΝ

 Η ΜΤΝ Κύπρου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους στη χώρα, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς επίσης και εξειδικευμένες λύσεις ICT σε επιχειρηματικούς πελάτες. 


Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρία αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά 7% και ο Κύκλος Εργασιών της για το 2017 έφτασε 123 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2017, τα EBITDA κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ, κάτι που συνάδει και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η πράξη έκλεισε με αποτίμηση της εταιρείας οκτώ φορές πάνω από το EBITDA του 2018. 


Η MTN απασχολεί 400 άτομα προσωπικό, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο σημείων πώλησης με 17 καταστήματα παγκύπρια, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα ΜΤΝ e-Store. 


Ιστορία MTN Κύπρου 


Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην κυπριακή αγορά τον Ιούλιο του 2004, μετά την εξασφάλιση της δεύτερης άδειας λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας από την εταιρεία Areeba σε πλειστηριασμό της κυπριακής κυβέρνησης. 


Η άδεια λειτουργίας της καλύπτει τη χρήση ενός ευρέος φάσματος ραδιοσυχνοτήτων GSM και UMTS καθώς και την προσφορά ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε MTN από Areeba μετά την απόκτηση της μητρικής της εταιρείας Investcom LLC (Σεπτέμβριος 2007) από τον πολυεθνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο εταιρειών MTN Group.


Τον Οκτώβριο 2008 τέθηκε σε ισχύ η κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου ΜΤΝ και της Amaracos Holdings (ιδιοκτησίας Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα και Πάνου Γερμανού), με την οποία η Amaracos απέκτησε το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου. Με την κίνηση αυτή, η ΜΤΝ Κύπρου απέκτησε το 100% της Infotel Ltd (αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός), καθώς και της Otenet (Cyprus) Ltd, παροχέα υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου. Το μερίδιο της Amaracos Holdings αργότερα αυξήθηκε στο 50%, ποσοστό το οποίο κατείχε μέχρι το 2013.

Διαβάστε ακόμα: Η Monaco Telecom εξαγόρασε την ΜΤΝ Κύπρου

Το 2009 η ΜΤΝ Κύπρου υπέγραψε συμβόλαιο αξίας €20 εκατομμύριων με την εταιρεία Huawei Technologies Co Ltd για την αναβάθμιση του δικτύου της. Μέσω της αναβάθμισης αυτής, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010, η ΜΤΝ ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά παρέχοντας υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου, βελτιωμένη ποιότητα φωνητικών κλήσεων και ευρύτερη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.


Τον Φεβρουάριο 2013 ο Όμιλος ΜΤΝ ανακοίνωσε συμφωνία με την Amaracos Holdings για την απόκτηση του υπολοίπου 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου. Σαν αποτέλεσμα, ο Όμιλος ΜΤΝ κατέχει σήμερα το 100% της ΜΤΝ Κύπρου.


Τον Μάρτιο 2015, η ΜΤΝ φέρνει στην Κύπρο το δίκτυο 4G, προσφέροντας στους συνδρομητές της, τις πιο γρήγορες ταχύτητες της αγοράς.

Μερίδιο αγοράς


Η MTN εδραιώθηκε σταδιακά στην αγορά αυξάνοντας το μερίδιο της, αντλώντας  ποσοστά κυρίως από την CYTA, όπως ήταν φυσικό άλλωστε. 


Tο δεύτερο εξάμηνο του 2017, η MTN βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με μερίδιο 35,46% έναντι 34,41% που είχε στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 και 35,52% τον Ιούνιο του 2017. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φόρα που η MTN καταγράφει απώλειες, έστω αμελητέες, από εξάμηνο σε εξάμηνο. 
Μερίδια Αγοράς Κινητής Τηλεφωνίας
 

 

Ποσοστιαία Κατανομή Συνδρομητών Συμβολαίου Κινητής Τηλεφωνίας 


Άνοδο 1,18% κατέγραψε το μερίδιο αγοράς της  MTN στους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς 


Συγκεκριμένα η εταιρία το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είχε 409 χιλιάδες συνδρομητές  και το  δεύτερο εξάμηνο του 2017 είχε 421 χιλιάδες. 

Ποσοστιαία Κατανομή Χρηστών Προπληρωμένης Κινητής Τηλεφωνίας 


Το μερίδιο αγοράς της  MTN στην προπληρωμένη κινητή τηλεφωνία καταγράφει αύξηση το δεύτερο εξάμηνο του 2017 με 39,31%  έναντι 38,10% τον Δεκέμβριο του 2016 και 39,52% τον Ιούνιο του 2017.

 

Θετικές εξελίξεις για τους συνδρομητές
Μόνο θετικές εξελίξεις για τους συνδρομητές της MTN, για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και για την Κύπρο γενικότερα, αναμένονται από την απόκτηση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της MTN Κύπρου από τη Monaco Telecom.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, οι όποιες αλλαγές για τους συνδρομητές της MTN Κύπρου, για την ίδια την εταιρεία, καθώς επίσης και για την αγορά των τηλεπικοινωνιών θα είναι θετικές.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης