ΚΟΓΕΕ: Πλώρη για Preconception Health στην ύπαιθρο

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις για μείωση των παραγόντων κινδύνου και πρόληψη ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη, προσβλέπει το πρόγραμμα «Υγεία προ της σύλληψης/εγκυμοσύνης», της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).
 
Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας, πραγματοποιείται από την ΚΟΓΕΕ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με επικεφαλής τον Dr Behrooz Behbod, Assistant Professor of Epidemiology & Public Health.
 
Εξηγώντας την αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος, η Αντιπρόεδρος του ΟΓΕΕ Λευκωσίας και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΚΟΓΕΕ, Μαίρη Αβρααμίδου, ανέφερε ότι μέσα από την έρευνα που προωθείται, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες του πληθυσμού, κυρίως των γυναικών των αγροτικών περιοχών, οι οποίες ευρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Ακολούθως, με τη συγκέντρωση των δεδομένων, θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις από την ΚΟΓΕΕ, αφενός για μείωση των παραγόντων κινδύνου και αφετέρου για πρόληψη ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη. Στόχος, πρόσθεσε η κα Αβρααμίδου, είναι η βελτίωση της υγείας των γυναικών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, ούτως ώστε να γεννιούνται υγιή παιδιά, τα οποία και θα μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον.
 
Οι κίνδυνοι
Στην εποχή μας κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου και νοσηρότητας τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια, αποτελούν χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος κ.α. «Για την πρόληψη αυτών των ασθενειών, συνήθως, στοχεύουμε στην μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες», σημείωσε η κα Αβρααμίδου. «Γνωρίζουμε όμως», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να παρέμβουμε έγκαιρα και να τροποποιήσουμε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και να παροτρύνουμε στην υιοθέτηση υγειούς τρόπου ζωής ξεκινώντας όχι μόνο από τη βρεφική και παιδική ηλικία, αλλά από την διάρκεια της εγκυμοσύνης».
Το μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΚΟΓΕΕ υπέδειξε ότι υπάρχουν μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι σε περιπτώσεις που κίνδυνοι επιδρούν με κάποιο τρόπο στη μητέρα πριν από τη σύλληψη, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού και να προδιαθέσουν για χρόνιες ασθένειες στην ενήλικη ζωή του. «Η υγεία λοιπόν των γονέων, ανδρών και γυναικών πριν ακόμα τεκνοποιήσουν είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο», υπέδειξε η κα. Αβρααμίδου.
 
Έρευνα για εντοπισμό των κινδύνων
Ο στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να προσδιορίσει ακριβώς την ενημέρωση και τη γνώση των γυναικών γύρω από θέματα υγείας και πόσο αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση μιας εγκυμοσύνης και κατ’ επέκταση την ίδια υγεία του εμβρύου.
Η έρευνα γίνεται με τη χρήση ερωτηματολογίου όπου θα προσδιοριστούν κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί, γενετικοί και άλλοι παράγοντες κινδύνου καθώς και συμπεριφορές πχ κάπνισμα, σωματική άσκηση, διατροφή, χρήση των διαθέσιμων υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μητρότητας και παιδιού κτλ, παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν γενικότερα την υγεία μας.
 
Έρευνα και δράσεις
Όπως ανέφερε η κα Αβρααμίδου, η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Ήδη συλλέγονται τα στοιχεία που λήφθηκαν μέσω των ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν στα Κέτρα Υγείας Πάχνας και Ορμήδειας.
Η έρευνα θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες περιοχές
Ανάλογα με τα ευρήματα θα σχεδιαστούν και οι αντίστοιχες δράσεις που πρέπει να γίνουν.
Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να προγραμματιστούν δράσεις ως ακολούθως:
• Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, Ιατρών, Νοσηλευτών, Επισκεπτριών Υγείας ώστε το preconception health να συμπεριληφθεί στα γενικότερα προγράμματα πρόληψης
• Να ενταχθεί το preconception health στις ενημερωτικές διαλέξεις που γίνονται στα σχολεία από τη σχολιατρική υπηρεσία
• Έκδοση ενημερωτικών δελτίων προς τον πληθυσμό
• Εκστρατείες ενημέρωσης, ξεκινώντας από τις αγροτικές περιοχές, όπως έγινε και με την ενημέρωση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
• Ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές παρεμβάσεις, ανακοινώσεις κτλ.
 
 
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ' επαφή". 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα