Ανα Μποτίν: "Καθαρίζει" στελέχη από τη Santander Bank

Σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης προχώρησε η πρόεδρος της Santander Ανα Μποτίν αντικαθιστώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο Χαβιέρ Μαρίν και άλλα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας. Η Μποτίν, η οποία ανέλαβε το τιμόνι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο του πατέρα της, έχει ξεκινήσει εκκαθάριση στη διοίκηση της τράπεζας θέλοντας όχι μόνο να δημιουργήσει τον δικό της κύκλο εμπιστοσύνης αλλά κυρίως να καταστήσει σαφές, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, ότι αφεντικό στη Santander είναι πλέον εκείνη.

Ο Μαρίν, οι διαφωνίες του οποίου με την Μποτίν σε θέματα στρατηγικής ήταν γνωστές, απομακρύνεται ύστερα από λιγότερο από δύο χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και 23 συνολικά στην υπηρεσία της τράπεζας, ενώ τη θέση του θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής της Santander Χοσέ Αντόνιο Αλβαρεθ. Η Μποτίν προώθησε στη θέση του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών έναν από τους «υπολοχαγούς» της, τον Χοσέ Γκαρθία Καντέρα, ενώ τα τρία νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος είναι επίσης στενοί συνεργάτες της.

Οι αλλαγές αυτές, παρότι εφαρμόστηκαν νωρίτερα απ' ό,τι ανέμεναν τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές, είναι η απόδειξη της προθυμίας της Μποτίν να καθιερώσει τον εαυτό της ως ισχυρή πρόεδρο αναδιαρθρώνοντας ένα διοικητικό συμβούλιο που ο πατέρας της Εμίλιο Μποτίν είχε συστήσει σε διάστημα ετών αλλά δεν έχαιρε της απολύτου αποδοχής και εμπιστοσύνης της κόρης του.

Θέλοντας να αφήσει τη δική της σφραγίδα της στη Santander και να απομακρύνει κάθε κατάλοιπο της διοίκησης του πατέρα της, η ηλικίας 54 ετών Μποτίν προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη διάλυση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της τράπεζας, θεσμό που είχε θεσπίσει ο Μποτίν πριν από 17 χρόνια και αποτελούνταν από μια ομάδα ισχυρών προσωπικοτήτων του οικονομικού και πολιτικού κόσμου. Η Santander ανακοίνωσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή διαλύθηκε επειδή η τράπεζα «έχει αποφασίσει να αναμορφώσει τις θεσμοθετημένες συμβουλευτικές σχέσεις της με γνώμονα τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα συνεχιστούν και την επόμενη δεκαετία».

Ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις της Μποτίν, που δεν σχετίζονται με τη διοίκηση της τράπεζας, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να εξαλείψει κάθε ίχνος της πολιτικής του πατέρα της και ταυτόχρονα να εγκαθιδρύσει τη δική της «βασιλεία».

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα