Ross: Γιατί επένδυσα στην Τρ. Κύπρου

Σε συνέντευξη του στο Fox Business ο μεγιστάνας Wilbur Ross εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου. Από τη Βενετοκρατία μέχρι τη συνάντηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών με τον CEO της Ryanair Michael O’ Leary, o ιδρυτής της  WL Ross & Co έδειξε να έχει μελετήσει όλες τις πτυχές της τράπεζας όσο και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα. 

Η Ευρώπη αναρρώνει σιγά-σιγά ανά χώρα και νομίζω πως η Κύπρος είναι η επόμενη χώρα που θα ανακάμψει. «Αγοράζουμε Ευρώπη πολύ και πουλούμε στις ΗΠΑ γιατί βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης». Όταν την περασμένη βδομάδα εξερχόμουν από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά, εισερχόταν ο CEO της Ryanair. Μάλιστα, ο Ross τόνισε πως γνωρίζει τον O’ Leary από την Ιρλανδία και του είπε πως μπορούν να φέρουν 2.5εκ. τουρίστες στο νησί ενώ σήμερα φέρνουν 500χιλ. Αναφέρθηκε επίσης στις προσφορές που αναμένονται για τη δημιουργία καζίνο. 

Ο W. Ross εμφανίστηκε ενήμερος και για την επένδυση στην Uniastrum, σημειώνοντας πως η Τράπεζα Κύπρου κατέχει το 80% της τράπεζας στη Ρωσία και μία από τις στρατηγικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι τι θα γίνει με αυτή. Σχολίασε πάντως πως η αρχική επένδυση στη Ρωσία είναι «μόνο» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Υπάρχει αλλαγή στη Ρωσία, πρόσθεσε, και πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί πάνε στην Κύπρο για διακοπές. 

 

Σχολιάζοντας το ύψος των κεφαλαίων της τράπεζας που θα ξεπεράσει το 15%, εξέφρασε την αισιοδοξία πως μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν πολύ ψηλά. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι το δανειακό χαρτοφυλάκιο όπου υπάρχει πολύ ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά την ίδια ώρα έχουν πολύ αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ανέφερε ακόμα πως σχεδόν όλα τα δάνεια έχουν εγγυήσεις. Ελπίζουμε ότι αν και θα πάρει χρόνο το θέμα θα επιλυθεί, εξήγησε.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα χώρα με ιστορία  πρόσθεσε, για να αναφερθεί στον Οθέλλο, στη Βενετοκρατία, στο φαγητό, στη θάλασσα και στον ήλιο. Σε σχέση με την επένδυση αυτή καθ’ εαυτή, παραδέχθηκε πως είχαν μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το book value γιατί υπάρχουν κίνδυνοι στην τράπεζα. 

Στην Κύπρο, εξήγησε, το κυβερνόν κόμμα πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές και φαίνεται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα ενώ και η τρόικα με την οποία συναντήθηκα μου είπε πως η χώρα πάει πολύ καλά. 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα