Η Ασφάλεια και Υγεία να είναι συνείδηση για κάθε εργοδότη και εργαζόμενο

Στις 10 Μαΐου 2019 έγιναν οι απονομές των βραβείων στους νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Καλές Πρακτικές - Vision Zero», τον οποίο είχε προκηρύξει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) νωρίτερα φέτος.

Οι απονομές είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ασφάλεια και Υγεία στα Κατασκευαστικά Έργα - Vision Zero: Invest in Prevention  Plan ahead»  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου με τη στήριξη του Τμήματος Κατασκευών του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA-C) και του ΕΤΕΚ, υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι δύο δράσεις είναι δείγμα των ενεργειών ενημέρωσης για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που γίνονται. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας διεξάγει εκστρατείες επιθεωρήσεων και καταγγέλλει παρανομίες. Παράλληλα, εκδίδει ενημερωτικά έντυπα και διοργανώνει διαγωνισμούς για καλές πρακτικές. Το ΕΤΕΚ και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι των μηχανικών συνδράμουν στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας με σεμινάρια και εκδηλώσεις.

Και όμως οι αριθμοί και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων δείχνουν αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Μόλις πριν ένα χρόνο το ΕΤΕΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή ατύχημα σε υπάλληλο της Αρχής Ηλεκτρισμού και υποσχέθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τις δράσεις του για την ανάπτυξη συνείδησης ασφάλειας. Και το έπραξε. Παρόλα ταύτα, πρόσφατα υποχρεώθηκε το ΕΤΕΚ, εκ των γεγονότων, να εκδώσει νέα ανακοίνωση. Είχαν καταμετρηθεί εφτά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2019. 

Στην Ετήσια Έκθεσή 2018 του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρεται ότι κατά τη περίοδο 2017-2018 σημειώθηκε μικρή μειωτική τάση των ατυχημάτων (0,7%), σε συνέχεια της αυξητικής τάσης των ατυχημάτων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2015-2017 (21%). Όμως, κατά τη περίοδο 2017-2018, ο αριθμός των ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 4,2% και το 2018, έχασαν τη ζωή τους 9 εργαζόμενοι σε εργατικά ατυχήματα. Οι αριθμοί είναι ψυχροί και δεν μπορούν να μετρήσουν τον ανθρώπινο πόνο και το μέγεθος της τραγωδίας, για μια οικογένεια που περιμένει τον πατέρα, την κόρη, τον αδελφό, να επιστρέψουν από τη δουλειά αλλά αντί αυτού, έρχονται τα κακά μαντάτα. 

Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να επιστρέφει στο σπίτι του και στην οικογένεια του αρτιμελής και υγιής. Και όμως το 2019 χάθηκαν ανθρώπινες ζωές από πτώσεις από ύψος σε εργοτάξια και σε αποθηκευτικό χώρο,  ηλεκτροπληξία κατά τη χρήση αντλίας μπετόν κοντά σε εναέριες ηλεκτροφόρες γραμμές και καταπλάκωση από ογκόλιθο σε λατομείο.

Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία, είναι ψηλά στην ατζέντα του Επιμελητηρίου. Μεταξύ άλλων δράσεων που προωθούνται είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των μελών του στα θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και οριζόντια μέτρα διασφάλισης της συμμόρφωσης για την εφαρμογή της πρόληψης. Το Επιμελητήριο ζητά από τα μέλη του, όπως θέτουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας ψηλά στις προτεραιότητες τους και όπως εφαρμόζουν πιστά τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας. Ο κάθε εργοδότης αλλά και ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει να θέτουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας ψηλά στις προτεραιότητες τους και να εφαρμόζουν τις αρχές πρόληψης σε κάθε ενέργεια και απόφασή τους. 

Το ΕΤΕΚ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάληψη δράσεων για την επίτευξη του στόχου της παγκόσμιας εκστρατείας «Μηδέν Ατυχήματα» (Vision Zero), στην οποία προσχώρησε ως επίσημος εταίρος.


Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα είναι Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ και Συντονίστρια Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας ΕΤΕΚ

Δειτε Επισης

Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών