Στη ‘Κατάψυξη’ τα Ακίνητα αναμένοντας εξελίξεις με Τρόικα

Η δραστηριότητα των συναλλαγών στον τομέα των ακίνητων στην Κύπρο συνέχισε  να παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης το 2012, με τις τιμές των ακίνητων να παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Επιδείνωση παρουσιάστηκε και στις χορηγήσεις νέων δανείων για σκοπούς αγοράς κατοικίας, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς και της κακής κατάστασης της οικονομίας μ

Η αβεβαιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2013, η οποία θα είναι και καθοριστικήγια το μέλλον του τομέα των ακίνητων. Η πορεία του τομέα των ακινήτων δεν διαγράφεται ευοίωνη, σύμφωνα και με τις τελευταίες  εξελίξεις στην κυπριακή αγορά που έχουμε δει στη δημοσιότητα, μετάτα αποτελέσματα του διαγνωστικούελέγχου της PIMCO αναφορικά με το ποσό για ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών και τηβιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Από την άλλη, θετικά σημάδια διαφαίνονται από την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων αγοραστών από τρίτες χώρες στην αγορά ακινήτων, κυρίως Ρώσων και Κινέζων. Η κυβέρνηση, έστω και την υστάτη, μετά από πιέσεις και συντονισμένες προσπάθειες από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής μέσω της αγοράς κατοικίας στην Κύπρο με αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που πήρε η βουλή για επέκταση της περιόδου επιβολής μειωμένου ποσοστού ΦΠΑ και την κατάργηση μεταβιβαστικών τελών στις καινούργιες κατοικίες, έχουν βοηθήσει στο να επιτευχθεί σημαντικός αριθμός πωλήσεων το τελευταίο εξάμηνο.Γενικά, όμως, η αρνητική πορεία του τομέα δεν αναμένεται να ανατραπεί σύντομα.

Αναμένουμε ότι, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, θα προχωρήσει στη υπογραφή και υλοποίηση του μνημονίου για να εισρεύσει στην αγορά η πολυπόθητη ρευστότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει να προβεί στην άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εξάλειψη της αβεβαιότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων.
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη