Τέσσερις ηγέτες ΜμΕ μοιράζονται τα… μυστικά της επιτυχίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο» για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με οργανωτές την ΙΜΗ, την Ελληνική Τράπεζα, την Epic και το Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus).

Στα… highlight της βραδιάς η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την οποία έκλεισε η εκδήλωση. Επιχειρηματίες της περιοχής παρέθεσαν μέσω τη δικής τους εμπειρίας, τα κίνητρα που τους ώθησαν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, τα ρίσκα και τους κινδύνους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και πώς τα διαχειρίστηκαν. Παράλληλα, μοιράστηκαν τις ενέργειες μέσω των οποίων η επιχείρησή τους καταγράφει κέρδη, τους προβληματισμούς και τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά το μέγεθος της επιχείρησης ως προς την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα.

Μέλος του πάνελ ήταν και ο Elie G. Wakil, Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού στους τομείς των Ανθρώπινων Σχέσεων, της Ηγεσίας και των Επικοινωνιών, ο οποίος έκανε την αρχή της συζήτησης. Ο κ. Wakil μίλησε για την εμπειρία που αποκόμισε στην Ελβετία και για τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας του: Λογοδοσία, εμπιστοσύνη, αλλαγή, καινοτομία ανθεκτικότητα, εσωτερική επικοινωνία. Ο Σύμβουλος κάλεσε τις εταιρείες τα εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις τους και να δουν «πού στέκονται».

Ο επιχειρηματίας Σπύρος Σπύρου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ASG - Andy Spyrou Group μίλησε για το πώς επηρεάστηκαν οι εταιρείες του από την COVID-19 και με ποιο τρόπο ο ίδιος κατάφερε να επιβιώσει. Κίνηση-ματ στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων η απόφασή του στο 2ο lockdown να παρέχει τα οχήματα για σύντομη ενοικίαση (περίπου έως μισή ώρα) σε πελάτες, χωρίς ανθρώπινη επαφή (touchless). «Σήμερα διαθέτουμε στη Λεμεσό 100 αυτοκίνητα και σε 2 με 3 εβδομάδες θα ανακοινώσουμε παγκύπρια επέκταση», είπε.

Τη δύναμη που βρίσκει κανείς στις δύσκολες καταστάσεις απέδειξε με την τοποθέτησή της η Άννα Πετράκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Petrakis Group of Companies. Το 2020 η κ. Πετράκη έχασε τον αδελφό της με τον οποίο διηύθυναν τις εταιρείες του Ομίλου και λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε η πανδημία. «Ένιωσα χαμένη, όμως, είχα δίπλα μου τους ανθρώπους μου που εργοδοτώ εδώ και 25 χρόνια. Στάθηκα και βρήκα τις λύσεις στα προβλήματα. Το 2022 σημειώνουμε κέρδος», είπε μεταξύ άλλων, ενώ, σημαντική ήταν η συμβουλή της προς τους συνέδρους. Να μην στηρίζονται σε έναν μόνο τομέα δραστηριότητας, ώστε, αν πάει κάτι λάθος να υπάρχει πλάνο Β.

Ακολούθως ο κ. Παύλος Παραδεισιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παραδεισιώτης Λτδ, μοιράστηκε με το κοινό τα δικά του βιώματα και τις άμεσες λύσεις που βρήκε με την εμφάνιση της ουκρανικής κρίσης: «Άκουσα για τον πόλεμο και από το ίδιο πρωί παρήγγειλα ένα πλοίο ζωοτροφές. Είχα διαπιστώσει, εγκαίρως, ότι θα υπάρχει ανάγκη ζωοτροφών στην Κύπρο λόγω του προβλήματος στην Ουκρανία. Αμέσως σκέφτηκα τους πελάτες μας και τους καταναλωτές μας. Μελετούσαμε συνεχώς την πιθανότητα πολέμου και τις επιπτώσεις». Ο συνεχής προγραμματισμός ως εταιρεία, η προνοητικότητα, το στρατηγικό πλάνο, η ρευστότητα και ποιοτικά προϊόντα είναι τα κλειδιά μας για να έχουμε συνεχή άνοδο, είπε.

Ο Γιώργος Γαβριήλ, Γενικός Διευθυντής της Aphrodite delights Ltd μίλησε για την επιτυχία, αλλά και τις στιγμές δυσκολίας της οικογενειακής επιχείρησης. «Καταφέραμε όχι μόνο να επαναφέρουμε τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και να τοποθετηθούν στα καλυτέρα καταστήματα της Ευρώπης», είπε.

Ο κ. Γαβριήλ μίλησε και για τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν. Το 2006 προχώρησε στην πρώτη οργανωμένη φυτεία μαστίχας, στο δάσος της Πάφου. Δώδεκα χρόνια μετά, όταν η πίσσα που εκκρίνεται ήταν έτοιμη, δύο εργάτες εξαφανίστηκαν κόβοντας τις φυτείες προκαλώντας, έτσι, μεγάλη οικονομική ζημιά στην εταιρεία. Αν και το έργο τέλειωσε ο κ. Γαβριήλ βρήκε τη δύναμη όπως οι συνομιλητές του και προχώρησε με νέα προϊόντα. Σήμερα λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματικές κυβερνητικές αποστολές κάνοντας την Κύπρο και την εταιρεία του δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο.

 

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022