Χρ. Κοκκάλου: Νo.1 πρόκληση των ΜμΕ ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους

InBusinessNews  17/03/2022 12:08
Χρ. Κοκκάλου: Νo.1 πρόκληση των ΜμΕ ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους

Χρ. Κοκκάλου: Νo.1 πρόκληση των ΜμΕ ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους

InBusinessNews  17/03/2022 12:08

Βιώνοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, πόσο έχουν επηρεαστεί οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες; Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η IMR στο πλαίσιο του project «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Μεγάλων Επιδόσεων», παρουσίασε ενώπιον του Συνεδρίου «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο», η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Χριστίνα Κοκκάλου.

Η έρευνα σκιαγραφεί το προφίλ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, τους βασικούς τους στόχους, τα μεγαλύτερα τους προβλήματα, καθώς και τις ανάγκες τους στη νέα εποχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της IMR, το 83% των ΜμΕ βρίσκονται σε αστικές περιοχές και το υπόλοιπο 17% σε αγροτικές. Τα σκήπτρα κατέχει η επαρχία Λευκωσίας, με τη Λεμεσό να ακολουθεί. Σχετικά με τους εκπροσώπους των ΜμΕ, η έρευνα έδειξε πως το 62% αποτελείται από άντρες και το 38% από γυναίκες.

Οι μέτοχοι ανέρχονται συνήθως σε μόλις ένα άτομο (37%), ενώ, οι εταιρείες με 2 μετόχους αγγίζουν το 39% και πάνω από 3 άτομα, το 24%. Επίσης, η κ. Κοκκάλου παρουσίασε γραφικό, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν μισές από τις ΜμΕ (40%) έχουν κύκλο εργασιών κάτω από μισό εκατομμύριο.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις, το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρίες (30%) ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζουν ως σήμερα να λειτουργούν, κάτι που δείχνει σημαντικά επίπεδα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του κυπριακού επιχειρείν.

Όσο για τα μεγαλύτερα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ,  στην κορυφή βρίσκεται ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ως δεύτερο πρόβλημα κατατάσσεται η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ζήτημα εξεύρεσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Η επένδυση στην τεχνολογία είναι επιτακτική ανάγκη, είπε καταλήγοντας η κ. Κόκκαλου, γεγονός με το οποίο συμφώνησαν πλήρως οι εκπρόσωποι των ΜμΕ.

RELATED ARTICLES

Πίσω στην αρχή της σελίδας