Vlassides Winery: Με έμφαση στις αυτόχθονες ποικιλίες του τόπου μας

Κάτι που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι το τι χαρακτηρίζει τους περισσότερους οινοποιούς. Η ρομαντική διάθεση προς την παράδοση και η προσοχή στην πιο μικρή λεπτομέρεια ή μυρωδιά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν συνήθως τον χαρακτήρα ενός οινοποιού και κατ’ επέκταση ενός καλού κρασιού.

Η οινοποιία είναι στάση ζωής

Το Οινοποιείο Βλασίδη ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού το 1998 από τον Σοφοκλή Βλασίδη. Γεννημένος στην Λεμεσό ο δεύτερης γενιάς οινοποιός ζει από μικρός τους ρυθμούς του τρύγου, τις μυρωδιές της οινοποίησης. Αναπόφευκτα ο κ. Βλασίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Βλασίδη, αφότου ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Οινολογία στο Πανεπιστήμιο UC Davis στην Καλιφόρνια προχωρά στην δική του χάραξη πορείας, βαθιά επηρεασμένος από την πόλη που σπούδασε.

Η φιλοσοφία πίσω από τα κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη βρίσκεται στην δύναμη της φύσης. Ο κ. Βλασίδης πιστεύει στη δύναμη της φύσης, στο να σέβεσαι τους νόμους της και να μην προσπαθείς να τους καθορίσεις. Αυτή η στάση ζωής αντανακλάται και στον τρόπο που οινοποιεί.

Αναδεικνύοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας, του κάθε οικοσυστήματος, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του πηγαίου αρωματικού χαρακτήρα του κάθε σταφυλιού. Τόσο το βαρέλι όσο και η ωρίμαση στη φιάλη χρησιμοποιούνται στο βαθμό που ολοκληρώνουν και ενισχύουν την πολυπλοκότητα αυτού του χαρακτήρα.

Οι πρωτοποριακές και περιβαλλοντικά φιλικές εγκαταστάσεις

Από το 1998 μέχρι το 2012, η οινοποίηση γινόταν στο παλιό μπακάλικο του παππού του που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού στο Κοιλάνι. Το νέο Οινοποιείο αποπερατώθηκε το 2012. Σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου, το κτίριο, ακόμη και σήμερα, θεωρείται πρωτοποριακό και σε εκπλήσσει με τις λιτές, απέριττες γραμμές του. Βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και είναι πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο και τον περιβάλλοντα χώρο.

 

 

«Η διαχείριση του αμπελώνα βασίζεται στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Κάθε βήμα που γίνεται στον αμπελώνα αλλά και στο οινοποιείο έχει στόχο να επηρεάσει στο ελάχιστο το περιβάλλον», δηλώνει μιλώντας στο InBusiness News ο κ. Βλασίδης.

Άρτια εργονομικό και λειτουργικό, δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο να κάνει αποδοτικότερο το έργο του οινοποιού και να συμβάλλει στην προσπάθειά του για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Η συνολική δυναμική του Οινοποιείου είναι της τάξης των 150.000 φιαλών ετησίως και διαθέτει 24 μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές. Κάποιες επιπλέον μικρότερες χρησιμοποιούνται κυρίως για τις πειραματικές οινοποιήσεις. Η κάβα περιέχει 230 βαρέλια, όλα γαλλικής δρυός.

Niche market ενάντια της παγκοσμιοποίησης

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στο τομέα του κρασιού είναι η παγκοσμιοποίηση. Σήμερα με μεγάλη ευκολία μπορείς να βρεις κρασιά σε όλο τον κόσμο από κάθε γωνιά της γης», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου και συνεχίζει: «Γι' αυτό το λόγο, ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις πρέπει να δίνεις έμφαση στην μοναδικότητα της περιοχής σου και των ποικιλιών σου και να παράγεις κρασιά που δεν μιμούνται κάποιο άλλο αλλά έχουν το δικό τους χαρακτήρα», καταλήγει.

Στην περίπτωση της κυπριακής οινοποιίας και κατ’ επέκταση στο Οινοποιείο Βλασίδη, οι αυτόχθονες ποικιλίες, όπως το Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Πρωμάρα κ.α., είναι ο δρόμος για να αντιμετωπιστεί αυτή την πρόκληση.

Οι ετικέτες που παράγει το οινοποιείο μπορούν να χαρακτηριστούν ως premium. Πριν από μερικά χρόνια, ο κ. Βλασίδης προχώρησε στην δημιουργία super premium κρασιών με πρώτο το Artion (πρώην Opus Artis). Όπως δηλώνει ο ίδιος, στόχος του οινοποιείου στα επόμενα πέντε χρόνια αυτές οι ετικέτες να φτάσουν τις πέντε.

Ήδη, πέρσι κυκλοφόρησε το αφρώδες κρασί με την παραδοσιακή μέθοδο, Eddial, καθώς και το λευκό Alates από Ξυνιστέρι παλαιών αμπελώνων και το ερυθρό Oroman από Γιαννούδι.

FACTS AND FIGURES

  • Έτος ίδρυσης: 1998
  • Ιδρυτής&CEO: Σοφοκλής Βλασίδης
  • Αριθμός προσωπικού: 13

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

 

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Νέα συνέταιρος της Harris Kyriakides η Γεωργία Αθανασίου
Π. Αναστασίου: Ευκαιρίες για ΜμΕ μέσω της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης
Έρευνα: Αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού-Τι προσδοκούν οι ΜμΕ
Αναγκαία για τη δικαιοσύνη η επιστράτευση της τεχνολογίας
Aeoliki: Η εταιρεία πίσω από την περιβαλλοντική μελέτη του EastMed
Το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό
Η ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού
Epic Business, ένα πραγματικό στήριγμα για τις επιχειρήσεις