Κομισιόν: Ενέκρινε σχέδιο €2 εκατ. για ενίσχυση ΜμΕ στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, κυπριακό σχέδιο ύψους €2 εκατ. για στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Η εν λόγω στήριξη υπάγεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή φορολογικής ελάφρυνσης υπέρ των ιδιωτών επενδυτών, τόσο φυσικών προσώπων όσο και εταιρειών, που αποφασίζουν να επενδύσουν σε καινοτόμες ΜμΕ.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές που παρέχουν χρηματοδότηση σε επιλέξιμες εταιρείες μπορούν να λάβουν φορολογική ελάφρυνση έως και 30% του επενδυμένου ποσού, με συνολικό ανώτατο όριο σε αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματός τους, έως €150.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ετησίως και €750.000  εντός πέντε ετών από την επένδυση.

Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Κομισιόν  θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κίνητρο είναι απαραίτητο και κατάλληλο μέσο για την ενίσχυση της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κύπρο.

Επιπλέον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του καθεστώτος στην παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης κινδύνου σε καινοτόμες ΜμΕ στην Κύπρο αντισταθμίζουν τυχόν πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και του εμπορίου που προκαλεί η στήριξη. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επίσης, η Επιτροπή αξιολογεί κατά προτεραιότητα τα μέτρα που συνεπάγονται κρατικές ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και έχει παράσχει καθοδήγηση και υποστήριξη στα κράτη μέλη κατά τις προπαρασκευαστικές φάσεις των εθνικών σχεδίων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή