Αρωγός σε κάθε μορφή επιχειρείν το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

To 95% της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 100 άτομα, διαδραματίζοντας, παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της γεωγραφικής διασποράς της απασχόλησης, τόσο σε πλήρη και μερική, όσο και σε εποχιακή βάση, τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Καθηγητής Πανίκκος Πουτζιουρής.

Μιλώντας στο InBusiness TV, ο κ. Πουτζιουρής επεσήμανε το ρόλο και τη σημασία στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις δράσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus που στόχο έχουν να προετοιμάσουν τη νέα γενιά στελεχών και νεοφώτιστων επιχειρηματιών.  

Ποιος είναι ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην κυπριακή οικονομία;
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, καθώς εκπροσωπούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, με βάση ένα προσαρμοσμένο στα κυπριακά δεδομένα ορισμό, οι επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 100 άτομα, εκπροσωπούν το 95% της επιχειρηματικής κοινότητας. Σε γενικές γραμμές, οι ΜμΕ επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και με τη διατήρηση της γεωγραφικής διασποράς της απασχόλησης, τόσο σε πλήρη, μερική όσο και εποχιακή βάση. Η χαρτογράφηση του επιχειρείν καταδεικνύει ότι έχουμε μικρές επιχειρηματικές μονάδες διάσπαρτες εντός των μητροπολιτικών κέντρων και στην επαρχία. Οι ΜμΕ προσφέρουν στην ενίσχυση της παραγωγής και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας λόγω της χρήσης τοπικών πρώτων υλών. Για να είναι ανταγωνιστικές, οι ΜμΕ προάγουν την ποιότητα, την εξατομικευμένη παραγωγή και εξυπηρέτηση, και προσφέρουν καινοτόμες και δημιουργικές πρακτικές λύσεις στους πιστούς πελάτες τους. Θα πρέπει να εξαίρουμε και τη νέα γενιά νεοφώτιστων επιχειρηματιών που επιχειρούν στις νέες λεωφόρους της οικονομίας, της γνώσης και της ψηφιακής και τεχνολογικής αναγέννησης. Έχουμε διαχρονικά τους γόνους των Aρτιζάν, τεχνιτών και εμβληματικών επιχειρήσεων που τίμησαν το καθήκον και ορκίστηκαν στην ανόρθωση και αναζωογόνηση  παραδοσιακών οικογενειακών μονάδων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της αλληλένδετης σχέσης με την ιδιοκτήτρια οικογένεια, εξασφαλίζουν αμφίδρομη, ευέλικτη αλληλεγγύη που ενισχύει και την κοινωνική σταθερότητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 85% των επιχειρηματικών μονάδων είναι οικογενειακές, με τους ηγέτες τους να σχεδιάζουν την παράλληλη ανάπτυξη των μονάδων τους σε όλα τα στάδια του κύκλου της επιχειρηματικής ζωής τους, καθώς και την ομαλή διαδοχή-μεταβίβαση στην επόμενη γενιά.

Με ποιους τρόπους το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus έχει συμβάλει στη μέχρι σήμερα  ανάπτυξη των ΜΜΕ της Κύπρου; 
Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, κληρονομώντας την παράδοση από το μητρικό Πανεπιστήμιο UCLan UK, που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία από το 1828, έχει δέσμευση να προσφέρει πρακτικά προγράμματα σπουδών που ετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών και νεοφώτιστων επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι μας χαίρουν άρτιας κατάρτισης και καρπώνονται πρακτική εξάσκηση μέσω τοποθετήσεων σε εταιρίες και οργανισμούς, γι’ αυτό με την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι σε θέση να στελεχώσουν επάξια κάθε επιχείρηση και να συνεισφέρουν στη ανάπτυξή της. Οι ειδικοί μας, academic practitioners, σχεδιάζουν προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις προκλήσεις και στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ζωτικούς τομείς. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων αναλαμβάνει έρευνες με επιρροή, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Μέσω της συνεργασίας με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας CEDAR και το Κέντρο Διεπιστημονικής Καινοτομίας INSPIRE, αντλούν κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα και προάγουν πρωτοβουλίες στα μέτρα των νεοσύστατων μονάδων, ΜμΕ, οικογενειακών επιχειρήσεων αλλά και στην εδραίωση της πολύμορφης επιχειρηματικής κουλτούρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα στρώματα της κοινωνίας.

Γιατί στηρίζετε το project Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Μεγάλων Επιδόσεων;
Είναι καθήκον μας να είμαστε εμπράκτως δίπλα στους ήρωες της οικονομίας που αγωνίζονται με ιδρώτα, μόχθο και πάθος για τη δημιουργία, επιβίωση, ανάπτυξη και μακροημέρευση των επιχειρήσεών τους.  Μέσω των συνεδρίων και προγραμμάτων κατάρτισης, έχουμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε και να ανταλλάξουμε τη γνώση περί έξυπνης, δημιουργικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Είναι προτεραιότητά μας να αναδείξουμε μέσω περιπτωσιακών μελετών που έχουν εκπονήσει οι εμπειρογνώμονες του πανεπιστημίου μας, τις κυπριακές επιτυχημένες επιχειρήσεις (success stories), όπου οι πανεπιστημιακοί μας σαν σύμβουλοι πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών από τους ηγήτορες και διευθυντές των ΜμΕ και οικογενειακών μονάδων. Επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία για δικτύωση με τους άλλους εταίρους για να ενισχύσουμε το μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη το κράτος να προσφέρει πιο εξειδικευμένη υποστήριξη στις ΜμΕ που θα σέβεται τις ιδιοσυγκρασίες των μικρών επιχειρήσεων που μεταλλάσσονται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, κλίμακα εργασιών, ιδιοκτησιακό και οικογενειακό καθεστώς. Εν κατακλείδι, μέσω της υποστήριξης των ΜμΕ, η κοινότητα του UCLan προωθεί κάθε μορφή επιχειρείν. Μαζί με τους καινοτόμους επιχειρηματίες που αναπτύσσουν έξυπνες βιολογικές λύσεις και αειφόρες επιλογές, πρεσβεύουμε τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, τη δίκαιη κοινωνικό-οικονομική ευημερία των ανθρώπων και την κυκλική ανάπτυξη για μια ορθολογιστική πρόοδο.

 

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022