Planty: Προϊόντα από τη φύση στη λιανική αγορά

Θέτοντας νέες τάσεις στα trends της αγοράς, η Planty παράγει premium φυλλώδη λαχανικά, babyleaves και microgreens. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020 από τον Γιάννο Κωνσταντινίδη και τον Λοΐζο Τόφα. Σήμερα, με 12 άτομα στο δυναμικό της, η Planty συγκαταλέγεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Ο Λοΐζος Τόφας, CEO και Co-Founder της Planty, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, παρουσιάζει τις κύριες δραστηριότητες και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και τα προϊόντα που παρέχετε.
Η Planty είναι μια καινοτόμα εταιρεία που από τον Ιανουάριο του 2020, παράγει premium φυλλώδη λαχανικά,babyleaves και microgreens, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς. Σε μια πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα 10.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ψεµατισµένο, παράγουμε συνολικά 35 διαφορετικά είδη λαχανικών και μικροβλαστών, γεμάτα βιταμίνες, πλούσια γεύση, άρωμα και χρώμα.

Οι τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιούμε είναι η υδροπονία χωρίς υπόστρωμα (N.F.T), και το εξελιγμένο μας ριζωτήριο. Ξεκινάμε από την σπορά, φτάνοντας ως την τελική ωρίμανση των προϊόντων μας, ακολουθώντας όλα τα βήματα της φύσης. Αυτή η φυσική μέθοδος παραγωγής γίνεται σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον που μας επιτρέπει να έχουμε ελάχιστους ψεκασμούς και τεράστια εξοικονόμηση σε νερό, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Απουσία χώματος σημαίνει δεν ξεπλένω, δεν ταλαιπωρώ το προϊόν μου άρα έχω μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ποιοτικότερο προϊόν.

Η χρήση της τεχνολογίας στην μονάδα μας ξεκινά από την σπορά με αυτόματη μηχανή φύτευσης των σπόρων ανά προϊόν σε δίσκους οι οποίοι καταλήγουν στον προηγμένο θάλαμο προβλάστησης. Στην συνέχεια εισάγονται εντός της θερμοκηπιακής μονάδας και ειδικότερα στο ριζωτήριο όπου το  ρομποτικό σύστημα ποτίσματος  αναλαμβάνει την ευθύνη. Έπειτα, τα baby και τα microleaves θα προωθηθούν στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου για την κοπή και συσκευασία τους καθώς τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν στο σύστημα υδροπονίας NFT για την τελική τους ωρίμανση.

 

 

 

Με ποιους τρόπους διαφοροποιείστε από τον ανταγωνισμό;
Δεν θεωρούμε ότι ανταγωνιζόμαστε κάποια εταιρεία, καθώς είμαστε οι μοναδικοί με τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και διάθεσης. Η ειδοποιός μας διαφορά είναι η μέθοδος παραγωγής υδροπονίας χωρίς υπόστρωμα (N.F.T), και η χρήση ριζωτηρίου για την παραγωγή των microgreens και baby leaves. Επιπρόσθετα, οι διαδικασίες που ακολουθούμε μετά την συγκομιδή με χρήση των καινοτόμων εγκαταστάσεων και μηχανημάτων μας, μας επιτρέπουν να έχουμε προϊόντα, τα οποία διατηρούν τη φρεσκάδα τους αναλλοίωτη και δύνανται ακόμη και να εξαχθούν στο εξωτερικό.

Είμαστε εταιρεία που τολμά και καινοτομεί παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας εφάμιλλα του εξωτερικού και που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση για την προμήθειά τους στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι συσκευασίες Planty, περιέχουν μόνο προϊόντα που παράγονται στην μονάδα μας και έτσι έχουμε τον έλεγχο από τη σπορά μέχρι την ωρίμανση. Η επιλογή μας ήταν να προφέρουμε στο ευρύ κοινό προϊόντα που σε άλλες περιπτώσεις τα βρίσκεις μόνο σε υψηλής ποιότητας κουζίνες. Για παράδειγμα το πετύχαμε αυτό φτιάχνοντας τέσσερα διαφορετικά mixtures από όλη την σειρά παραγωγής των babyleaves και των microgreens Superfoods, Spicy, Aromatic και  Mix Selective καθώς καταφέραμε να έχουμε τα microgreens διαθέσιμα για  καθημερινή χρήση και στην λιανική αγορά.

 

Ποιοι είναι οι πελάτες σας σήμερα και σε ποιους απευθύνεστε; 
Τα προϊόντα της Planty ήδη εμπλουτίζουν τις γεύσεις πιάτων γνωστών εστιατορίων, ξενοδοχείων, ενώ πλέον διατίθενται και στις υπεραγορές Άλφα Μέγα και Αθηαινίτη, σε ολόκληρη την Κύπρο. Είμαστε ήδη συνδεδεμένοι με την αγορά της Ελλάδας, και ευελπιστούμε σύντομα ότι θα κάνουμε τις πρώτες μας εξαγωγές στη Μέση Ανατολή.

 

 

 

Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και ποια τα μελλοντικά σας πλάνα;
Στόχος και τεράστια πρόκληση για μας είναι να συνδεθεί η Planty στο μυαλό του καταναλωτή με την πραγματικότητά μας: την ποιότητα, την απλότητα και τη φρεσκάδα… την υγεία!

Όραμά μας, είναι να εδραιωθούμε ως η εταιρεία που παράγει καθαρά και υγιεινά προϊόντα, λες και κόπηκαν μόλις από τον λαχανόκηπο. Μια εταιρεία που τολμά και καινοτομεί παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας εφάμιλλα του εξωτερικού και που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση για την προμήθειά τους στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η πρότυπη θερμοκηπιακή μας  μονάδα εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και εργαλεία, σε συνάρτηση με τους φυσικούς μηχανισμούς που απλόχερα μας προσφέρει η φύση, μας επιτρέπει να παράγουμε ποιοτικά ανώτερα προϊόντα.

Άμεσος στόχος, είναι να σταθεροποιήσουμε την καθημερινότητα και να τροφοδοτούμε με μεγαλύτερες ποσότητες τις αγορές που έχουμε ήδη ανοίξει καθώς και να υλοποιήσουμε στην πράξη το business plan που έχει ετοιμαστεί.

 

 

Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022