Α. Ασσιώτης: Συγκρατήθηκε η κρίση λόγω της υγείας των τραπεζών

Μεγάλη αβεβαιότητα στην κυπριακή οικονομία δημιούργησε η πανδημία με το αντίδοτο στην αβεβαιότητα από πλευράς επιχειρήσεων να αποτελεί η λειτουργία με διαφορετικά σενάρια αναλόγως των περιστάσεων, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης, τονίζοντας ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, η οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζεται με μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική στήριξη με κύριο στόχο να συγκρατηθεί η απασχόληση και να στηριχθεί η ζήτηση.

Παράλληλα, ο κ Ασσιώτης τόνισε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης έβγαιναν λιγότερα χρήματα από τις τσέπες των νοικοκυριών λόγω του μορατόριουμ και έμπαιναν περισσότερα λόγω των κρατικών επιδομάτων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ασσιώτης σημείωσε πως τα δημοσιονομικά αποθέματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν ώστε να αντιμετωπίσουμε τους κραδασμούς της κρίσης καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες

Πέραν της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, αυτή η κρίση συγκρατήθηκε λόγω της υγείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας σημείωσε ο κ. Ασσιώτης για να προσθέτει ότι το 2020 με άπλετη ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια παραχωρήθηκαν δάνεια €2,3 δις δάνεια  σε σχέση με €3 δις το 2019, αποδεικνύοντας πως οι τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν.

Τα δημοσιονομικά αποθέματα, είπε, επέτρεψε την γρήγορη μετάβαση σε νια νέα κανονικότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως πέρσι οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά €1 δις οι οποίες με το άνοιγμα της οικονομίας θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης.

Ο κ. Ασσιώτρης αναφέρθηκε επίσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ μέσω του οποίου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν κονδύλια που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή τους μεταμόρφωση. Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν πολλά προγράμματα για επιδοτήσεις, ενώ αντίστοιχα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις θα παρέχονται και από τις τράπεζες.

Οργανωτής: IMH

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, Περιοδικό GOLD, Πόρταλ REPORTER

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022