Χ. Πηλακούτας: Μειώνεται ο χρόνος παράδοσης νέων αυτοκινήτων

Ανθεκτικότητα, παρά τις δυσκολίες, παρουσιάζει η αγορά αυτοκινήτων, με τις προσδοκίες για το μέλλον να προδιαγράφονται, υπό προϋποθέσεις, θετικές, τονίζει ο CEO του Ομίλου Πηλακούτα, Χαράλαμπος Πηλακούτας.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», αναλύει τις άμεσες προκλήσεις για τον κλάδο, οι οποίες αφορούν την εξομάλυνση του κύκλου παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο κ. Πηλακούτας εξηγεί ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η κατάσταση θα βαίνει βελτιούμενη μέσα στο 2023, ειδικά σε ό, τι αφορά στον μειωμένο χρόνο των παραδόσεων των νέων αυτοκινήτων.

Σημειώνοντας τη δυναμική τάση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία σταθερά ελκύουν όλο και περισσότερους αγοραστές, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην καινοτομία e-power της NISSAN, λανσάροντας ένα αυτοκίνητο με πλήρως ηλεκτρική κίνηση, χωρίς ανάγκη φόρτισης από σύνδεση σε πρίζα ή σταθμό φόρτισης.

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς αναμένεται να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Είναι ξεκάθαρο πως διατρέχουμε εποχές ευρύτερης αστάθειας και αβεβαιότητας διεθνώς. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και με άγνωστο το τι θα συμβεί τελικά στο μέτωπο της Ουκρανίας, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όχι μόνο για τον κλάδο αυτοκινήτων, αλλά για το σύνολο των τομέων της οικονομίας.

Την ίδια, όμως, στιγμή τα τοπικά δεδομένα συνηγορούν για μια συγκρατημένη αισιοδοξία για αυτή την χρονιά, πάντα με την προϋπόθεση να μην εμφανιστεί κάποια νέα μεγάλη παγκόσμια κρίση που θα επηρεάσει και την Κύπρο. Το 2022 και παρά τα όσα συνέβησαν έκλεισε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, κληροδοτώντας στο 2023 μια αντίστοιχα θετική προοπτική για την κυπριακή οικονομία.

Σημαντικοί κλάδοι της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η ανάπτυξη γης και οι υπηρεσίες, παρουσιάζουν μια ανασύσταση του δυναμισμού τους, ενώ, αν και η ακρίβεια είναι γύρω μας και ο πληθωρισμός επιμένει, η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή. Επιπλέον, η διαχρονική εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις και η συνεχής αναζήτηση νέων ευκαιριών, δημιουργούν στο εσωτερικό τις προϋποθέσεις για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανθεκτική η αγορά αυτοκινήτων

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την αγορά των αυτοκινήτων για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Οι άμεσες προκλήσεις για τον κλάδο, βρίσκονται στην εξομάλυνση του κύκλου παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα σημάδια που έχουμε μας κάνουν να ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βαίνει βελτιούμενη μέσα στην χρονιά, ειδικά σε ό, τι αφορά στον μειωμένο χρόνο των παραδόσεων των νέων αυτοκινήτων. Ζήτηση από το κυπριακό αγοραστικό κοινό υπάρχει και αυτό είναι πολύ θετικό.

Επιπλέον, ένας άλλος παράγοντας αισιοδοξίας, τουλάχιστον για τον Όμιλο Πηλακούτα, προέρχεται από νέα, εξελιγμένα, μοντέλα των brands που αντιπροσωπεύουμε με συναρπαστικές, εξελιγμένες δυνατότητες, στην τεχνολογία, στην ασφάλεια, στην αισθητική, στην επικοινωνία και ψυχαγωγία, στην οικονομία καυσίμου, στις επιδόσεις, στην άνεση και πρακτικότητα.

Αξίζει εδώ επίσης να αναφερθεί και η δυναμική τάση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που στην Κύπρο σταθερά ελκύει όλο και περισσότερους αγοραστές. Συνολικά, παρά τις δυσκολίες, η αγορά παρουσιάζει ανθεκτικότητα, με θετικές προσδοκίες -υπό προϋποθέσεις- για το μέλλον.

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς φόρτιση σε πρίζα

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Πέρα από τις προκλήσεις που προαναφέρθηκαν, το 2023 θα επιφέρει ακόμα ένα σημαντικό άλμα εξέλιξης στην τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτή ακολουθεί την ήδη μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται και στους συμβατικούς κινητήρες καθώς, το επίπεδο τεχνολογίας, δυνατοτήτων, οικονομίας και μείωσης ρύπων που επιτυγχάνουν είναι εντυπωσιακό.

Μένοντας, όμως, στον τομέα των ηλεκτρικών, είναι άξια αναφοράς μια καινοτομία από το μέλλον που φέρνει σήμερα η NISSAN και ονομάζεται e-power. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με πλήρως ηλεκτρική κίνηση, χωρίς ανάγκη φόρτισης από σύνδεση σε πρίζα ή σταθμό φόρτισης. Πώς γίνεται αυτό; Μέσω ενός μηχανισμού μετατροπής του συμβατικού καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια που αποδίδει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Ιδιαίτερα χαμηλή εκπομπή ρύπων, μεγάλη οικονομία και, κυρίως, απίστευτη αυτονομία που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1000Km. Τα αυτοκίνητα αυτά (NISSAN QASHQAI και NISSAN XTRAIL) ήδη διατίθενται στην κυπριακή αγορά και είναι μια επιβεβαίωση της ταχύτητας εξέλιξης της τεχνολογίας στο χώρο της αυτοκίνησης.

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Σε επίπεδο τακτικών κινήσεων, είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση του πιο σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του Ομίλου Πηλακούτα, αυτό της διαφοροποίησής του μέσα από το εύρος των  brands που αντιπροσωπεύει και των υπηρεσιών που προσφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό και όσο οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των πελατών μας αλλάζουν, προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές όπως και στις προσδοκίες τους και να βελτιωνόμαστε όπου είναι αναγκαίο. Το πιο σημαντικό είναι να ανανεώνουμε διαρκώς και να επιβεβαιώνουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνούμε συνεχώς την αγορά μας και σχεδιάζουμε τα επόμενά μας βήματα. Μία από τις κύριες προτεραιότητες του Ομίλου, στο διάστημα που διανύουμε, είναι ο λειτουργικός και ψηφιακός μας μετασχηματισμός στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπηρετούμε τα τρία επίπεδα δράσης:

Σεβασμός στο Περιβάλλον, Προσφορά στην Κοινωνία, Υπεύθυνη Εταιρική Διακυβέρνηση. Επιλέγουμε πλέον να τοποθετούμε τις επιχειρηματικές μας αποφάσεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επιλογών με βιώσιμα χαρακτηριστικά. Στρατηγικά αυτό συνιστά μια μεγάλη αλλαγή, καθώς επαναπροσδιορίζει το επιχειρησιακό μας μοντέλο, τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Νιώθουμε έντονα πως η όποια επιχειρηματική μας πρόοδος οφείλει να είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο της κοινωνίας μας και ευρύτερα του τόπου.

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς