Χρίστος Χριστοδούλου: Ανατιμήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο το 2023

Την εκτίμηση ότι το 2023 θα υπάρξουν αυξήσεις ασφαλίστρων σε ολόκληρο τον κλάδο, προκειμένου οι εταιρείες να διαχειριστούν τις ανατιμήσεις της αγοράς, εκφράζει στο InBusinessNews ο CEO της Trust International Insurance Company (Cyprus) Ltd, Χρίστος Χριστοδούλου.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Χριστοδούλου παραθέτει τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία εντός του έτους και ειδικότερα η ασφαλιστική βιομηχανία.

«Όλο και περισσότερο, και ειδικότερα στο παρόν κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, η επιδίωξη του πελάτη για “ποιότητα στην χαμηλότερη τιμή” αυξάνεται και γίνεται πιο επιτακτική», τονίζει, μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πληθωρισμός, δημιουργεί ανάγκη στις ασφαλιστικές εταιρείες για άμεση τεχνολογική αναβάθμιση, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πολύπλοκα προϊόντα με χαμηλό κόστος.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Η κυπριακή, όπως η παγκόσμια οικονομία, δέχεται έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνεπεία τόσο της παρατεταμένης πανδημίας Covid-19 όσο των διεθνών κραδασμών που προκαλεί ο Ρωσσο-Ουκρανικός πόλεμος. Τα πιο πάνω αναμένεται ότι θα προκαλέσουν τη μείωση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα της αλλά και την ικανότητά της να βρίσκει ευκαιρίες εν μέσω κρίσεων. Ως εκ τούτου, ναι, δεν αναμένει κανείς να καταγραφεί ανάπτυξη ανάλογη του 5,6% που υπολογίζεται στο κλείσιμο του 2022, αλλά πιστεύω ότι αν και πιο χαμηλά η κυπριακή οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της πρόσημο, και μάλιστα με καλή ανάπτυξη υπό τις περιστάσεις.

Απορροφά το κόστος του πληθωρισμού η ασφαλιστική βιομηχανία 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Υποδεχόμενοι το 2023, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία ήδη από το 2022 απορροφά το κόστος του πληθωρισμού.

Το 2023 αναμένεται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις ασφαλίστρων, προκειμένου ακριβώς οι εταιρείες να διαχειριστούν τις ανατιμήσεις της αγοράς κυρίως σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα (υλικά), με τον αυτοκινητιστικό τομέα (εργατικά και εξαρτήματα) αλλά και με το κόστος αντασφάλισης.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η κερδοφορία θ’ ακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο. Οι όποιες ανατιμήσεις ασφαλίστρων θα αφορούν την αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται ο κλάδος από τις αυξήσεις στα κόστη που ανέφερα πιο πάνω.

Ταυτόχρονα, η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να επενδύσει στον τομέα της τεχνολογίας και στην online εξυπηρέτηση, προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο τα έξοδα διαχείρισης, έτσι ώστε οι ανάγκες για αύξηση ασφαλίστρων να  μειωθούν ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι πεπεισμένος ότι η ασφαλιστική βιομηχανία θα προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα και θα συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων και θ’ αποκτήσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Επιτακτική ανάγκη η «ποιότητα στην χαμηλότερη τιμή»

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Όλο και περισσότερο, και ειδικότερα στο παρόν κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, η επιδίωξη του πελάτη για «ποιότητα στην χαμηλότερη τιμή» αυξάνεται και γίνεται πιο επιτακτική.

Οι αυξητικές τάσεις στα κόστη γενικότερα, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες να επιδιώξουν άμεση τεχνολογική αναβάθμιση για να μπορούν να διαχειριστούν πολύπλοκα προϊόντα με χαμηλό κόστος.

Παράλληλα η διαφοροποίηση και συνεχής αύξηση των κινδύνων που πηγάζουν από τα νέα δεδομένα απειλούν τον πολίτη, υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους (καλύψεις και συμβόλαια) ώστε να συμβαδίζουν με τις νέες, αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Είναι φυσιολογικό η ασφαλιστική βιομηχανία να προσαρμοστεί παρουσιάζοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα το Cyber Risk Insurance που προσφέρει η Trust, είναι ένα προϊόν που καλύπτει μια νέα επιτακτική ανάγκη του πελάτη.

Ο συνδυασμός της αύξησης κόστους και διεύρυνσης κινδύνων πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις όπως το micro-insurance και το time-insurance.

Δυο νέες έννοιες οι οποίες θα εμφανιστούν στο προσκήνιο το 2023, τουλάχιστον από την Trust.

Η Trust International Insurance Company (Cyprus) Ltd

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Η Trust Insurance Cyprus κατέγραψε εξαιρετικά αποτελέσματα και το 2022 αλλά και την προηγούμενη χρονιά βασισμένη σε τρεις πυλώνες: την προϊοντική υπεροχή, την τεχνολογία υπό το πρίσμα του insurance made easy και την άριστη εξυπηρέτηση σε σχέση με τη δίκαιη και έγκαιρη διαχείριση αιτημάτων.

Για το 2023 προγραμματίζουμε να εμβαθύνουμε και ν’ αναπτύξουμε και τους τρεις στρατηγικούς αυτούς πυλώνες επιδιώκοντας ν’ ανταποκριθούμε καλύτερα από κάθε άλλον στις προσδοκίες για ποιότητα στην καλύτερη τιμή.

Αυτό θα επιτευχθεί και μέσα από την εισαγωγή νέων προϊόντων αλλά και μέσα από καινοτόμα προσέγγιση σε όλα τα είδη ασφαλίσεων.

Πέραν των πιο πάνω, η Trust Insurance Cyprus είναι έτοιμη ν’ αξιοποιήσει ευκαιρίες εξαγορών που τυχόν προκύψουν τόσο στον γενικό κλάδο ασφαλειών όσο και στον κλάδο ζωής, εντός και εκτός Κύπρου.

Δειτε Επισης

Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY