Χ. Κυνηγού: Διαχειρίσιμες οι οποιεσδήποτε προκλήσεις για τις τράπεζες

Την πεποίθηση πως οι οποιεσδήποτε προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι διαχειρίσιμες, αφού το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένο και οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια, εκφράζει η Head, Private Banking, Treasury & ESG Division της Astrobank, Χάρις Κυνηγού. 

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, στο πλαίσιο IN Business Forecasting 2023, η κ. Κυνηγού τονίζει πως κατά το 2023 οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή της συνετούς πολιτικής διαχείρισης ρίσκου και να προσαρμόζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια αναλόγως εξελίξεων. 

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, όπως σημειώνει, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά και να συνεργάζονται τάχιστα με πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εκτίμηση της Χάρις Κυνηγού αποτελεί πως η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει αρνητικά όλους τους δανειολήπτες και να οδηγήσει σε αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ). «Αλλά», υπογραμμίζει, «θα πρέπει να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πιθανόν να έχουν πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμα:

Superhome Center: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κατάστημα στην Πάφο

Olympus: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο εργοστάσιο στην Κύπρο (pics)


Αναφερόμενη στην πορεία γενικότερα της κυπριακής οικονομίας το 2023, η Head, Private Banking, Treasury & ESG Division της Astrobank, εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η χρονιά, παρόλες τις προκλήσεις, θα κλείσει και πάλι θετικά.

Πώς αναμένεται να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Παρά τις δυσκολίες, κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα και κινήθηκε αρκετά καλά το 2022, το οποίο αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο. O ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 αναμένεται να κλείσει γύρω στο 6%, ενώ το τρίτο τρίμηνο ήταν 5.5%, αρκετά πιο ψηλός από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 2,1%. 

Ωστόσο, αναμένεται νωρίς το 2023, να αρχίσουμε να βλέπουμε πιο έντονες τις συνέπειες των διεθνών εξελίξεων, κάτι που ίσως επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία είχε μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid-19. Αναμένω όμως ότι η χρονιά, παρόλες τις προκλήσεις, θα κλείσει και πάλι θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, η σημαντική ώθηση που έδωσε ο τουρισμός το 2022, ο οποίος ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς.  

Παρόλα αυτά, είχαμε τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και τη σημαντική αύξηση στο κόστος ενέργειας, το οποίο είναι πιο οξύ τώρα τον χειμώνα. Η αύξηση των τιμών αναμένεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και μαζί με την αύξηση των επιτοκίων θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αρνητικό επηρεασμό της εγχώριας ζήτησης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι βέβαιη, ειδικότερα με τη μάχη που δίνουν οι Κεντρικές Τράπεζες στην προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού. Η επιβράδυνση ή και ύφεση θα εξαρτηθούν από το επίπεδο που θα φτάσουν οι Κεντρικές Τράπεζες με τις αυξήσεις επιτοκίων στην προσπάθεια τους αυτή. Στόχος βέβαια είναι το επίπεδο του πληθωρισμού να πέσει στο 2%. Υπάρχει ασφαλώς αβεβαιότητα, αλλά θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα μετά το πρώτο εξάμηνο.

Πιστεύω, όμως, ότι οι οποιεσδήποτε προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες, αφού το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένο και οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια.

Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή της συνετής πολιτικής διαχείρισης ρίσκου και να προσαρμόζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια αναλόγως εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα πρέπει να παρακολουθούν στενά το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά και να συνεργάζονται τάχιστα με πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Όπως έχω αναφέρει, η προσοχή των κυπριακών τραπεζών θα βρίσκεται στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, όπως είναι φυσικό θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στις τράπεζες.

Δεν αναμένω ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλους τους δανειολήπτες και να οδηγήσει σε αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), αλλά θα πρέπει να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πιθανόν να έχουν πρόβλημα. Στην AstroBank είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για να μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Πέραν των άμεσων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, οι επόπτες πλέον απαιτούν όπως οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και σε ότι αφορά στον δανεισμό, και σύντομα θα πρέπει εμείς να κάνουμε και τις ανάλογες προβλέψεις.

Θα πρέπει να ενσωματώσουμε την κλιματική αλλαγή σε ό,τι κάνουμε, τα μοντέλα και τις προβλέψεις μας. Οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις επιχειρηματικές και δανειοδοτικές τους αποφάσεις και να αναλύουν επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η προτεραιότητα της AstroBank

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Προτεραιότητά μας παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μας, με προσεκτική και υγιή επέκταση σε καινούργιο δανεισμό και τη διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, για την περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ.

Η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα από το 31% το 2020 στο 26% το 2021, με ακόμη περαιτέρω μείωση στο 21% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη μείωση σε μονοψήφιο αριθμό.

Ως βασικός πυλώνας του τραπεζικού συστήματος του νησιού, η υποστήριξη των πελατών μας και της οικονομίας στη βάση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της AstroBank.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον που απαιτεί κοινωνικά υπεύθυνες και βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές.

Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους πελάτες γρήγορες, εξατομικευμένες υπηρεσίες. Θέλουμε να έχουμε βασικό ρόλο βοηθώντας τις επιχειρήσεις και την οικονομία να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση, η οποία μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση, θα θέσει την Κύπρο στο δρόμο της βιώσιμης, εύρωστης, ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό