Γερμανία: Βουτιά 14% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ

Νέα πτώση εμφάνισαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στη Γερμανία, καθώς η εκτίναξη των τιμών και ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο χείλος της ύφεσης. 

Το εμπορικό πλεόνασμα του Ιουλίου, συγκεκριμένα, συρρικνώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 6,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές να περιορίζονται κατά 2,1% και τις εισαγωγές κατά 1,5%.  Οι εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, σημείωσαν βουτιά κατά σχεδόν 14%.  

«Το εμπόριο δεν αποτελεί πλέον “οδηγό” της ανάπτυξης, αλλά έχει μετατραπεί σε βαρίδι της γερμανικής ανάπτυξης» σχολιάζει ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING. «Ο κατακερματισμός των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αύξηση του κόστους παραγωγής αποτελούν τα αίτια αυτής της νέας τάσης» προσθέτει, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Ενώ τα προβλήματα στα logistics, τα οποία είχαν καταβαραθρώσει τη μεταποίηση την περίοδο της πανδημίας, έχουν δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης, η χαμηλή στάθμη των υδάτων στους ποταμούς, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι ανακατατάξεις στις παραγωγικές διαδικασίες δημιουργούν ένα μικτό outlook, σπεύδει να συμπληρώσει ο Brzeski.  

Ας σημειωθεί ότι το υψηλό κόστος ενέργειας και η πιθανότητα διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream απειλούν τη βιομηχανία της χώρας με βαθιά συρρίκνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη οικονομία. Την ίδια στιγμή, ο ιστορικός υψηλός πληθωρισμός (8,8% τον Αύγουστο) περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών και καθιστούν τις επιχειρήσεις πιο φειδωλές.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού