ΕΚΤ: Ευελιξία στις επανεπενδύσεις από το PEPP, έρχεται νέο εργαλείο

​​​​​​​Ένα νέο μέσο κατά του κινδύνου κατακερματισμού των αγορών εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως απάντηση στην εκτόξευση των spreads στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με την τράπεζα να ανακοινώνει ταυτόχρονα ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ποσών από τα ομόλογα που λήγουν στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ σημειώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά. 

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι "από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες".

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ποσών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP (το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή της σταθερότητας των τιμών. 

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού για να αξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η κεντρική τράπεζα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα επιτρέψει τον κατακερματισμό στη ζώνη του ευρώ – όταν κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με άλλες της ομάδας του ευρώ – που εμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής. 

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι "οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες", σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία. 

Τα ιταλικά ομόλογα μετρίασαν την άνοδος τους,  με τις αποδόσεις στο 10ετές να διαπραγματεύονται 32 μονάδες χαμηλότερα στο 3,86%, σε σύγκριση με 3,76% πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ, μεταδίδει το Bloomberg. 

Το ευρώ διέγραψε τα περισσότερα κέρδη του έναντι του δολαρίου και αυτή την ώρα κινείται με άνοδο 0,1% στο 1,04291 δολ.

Αιφνιδίασε τις αγορές 

Η ΕΚΤ αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές, πραγματοποιώντας μια έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να εξεταστεί η κατάσταση στις αγορές η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την ανακοίνωση των σχεδίων της την προηγούμενη εβδομάδα για την σταδιακή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού, επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή να κρατήσει υπό έλεγχο τις αποδόσεις στα κράτη μέλη της ζώνης με το υψηλότερο χρέος. 

"Βλέπω την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα σαν το απολύτως ελάχιστο, αλλά και την πιο ρεαλιστική έκβαση", σχολίασε στο Bloomberg ο Piet Christiansen, επικεφαλής strategist της Danske Bank. "Με την ΕΚΤ να αναθέτει σε επιτροπές [την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου] οι αξιωματούχοι έστειλαν ένα σήμα ότι έχουν δεσμευτεί συνολικά να διασφαλίσουν τη λειτουργία των διαύλων μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, κέρδισαν λίγο χρόνο. Πιθανότατα θα ακούσουμε [νέα] από τις Επιτροπές στις επόμενες συνεδριάσεις του Ιουλίου ή του Σεπτεμβρίου", πρόσθεσε. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμοι να δρομολογήσουν νέα εργαλεία, ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά, χωρίς να έχουν δώσει πάντως περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις τους. 

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, υπογράμμισε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί "προσεκτικά" την κατάσταση στις αγορές και είναι έτοιμη να δρομολογήσει υφιστάμενα ή και νέα εργαλεία. 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street