Ετοιμάζεται να... επιτεθεί στον πληθωρισμό η Fed

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)  πρόκειται να εντείνει την επίθεσή της κατά του πληθωρισμού-ρεκόρ των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από κραδασμούς τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς, που οι αναλυτές φοβούνται ότι μια μέρα μπορεί να θέσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συγκαλέσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη και κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει έντονα ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα ανακοινώσουν σχέδια για μείωση του τεράστιο δημόσιου χρέους.

Και οι δύο κινήσεις θα αυστηροποιούσαν περαιτέρω τους όρους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και δυνητικά θα μείωναν τις τιμές καταναλωτή που αυξάνονται με ρυθμούς που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980 -- καθοδηγούμενες, εν μέρει από τις πολιτικές της ίδιας της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να είναι μία από τις πολλές που κάνει φέτος η Fed, αλλά με την οικονομία να αντιμετωπίζει επίσης κραδασμούς από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να βρει μια λεπτή ισορροπία για να σταματήσει μια ύφεση.

«Θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ εύστροφοι για να εμποδίσουν την οικονομία να πέσει σε ύφεση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζέι Μπράισον, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Εταιρική και Επενδυτική Τράπεζα της Wells Fargo.

Ανώτατα στελέχη της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, υπαινίχθηκαν έντονα ότι θα συμφωνηθεί αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της 3ης-4ης Μαΐου, διπλάσια από την αύξηση σε σχέση με το 0,25 που εφάρμοσε η FOMC τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τα σχέδιά της να ξεκινήσει την απαλλαγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους που αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξει την οικονομία, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Με τις τιμές καταναλωτή 8,5% υψηλότερες τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, η αύξηση των επιτοκίων έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για τη Fed, η οποία μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν καθώς ξεκίνησε η πανδημία, αλλά δέχτηκε επικρίσεις επειδή τα κράτησε εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια παγκόσμια άνοδο των τιμών του πετρελαίου καθώς και άλλων εμπορευμάτων, ενώ τα πανδημικά lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα εμπόδια της παγκόσμιας προσφοράς που έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία των ΗΠΑ στην ανάκαμψή της.

Δειτε Επισης

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού