Δημόσια διαβούλευση για μέτρα ενίσχυσης ανακαίνισης κτιρίων και Green Bond EU από Κομισιόν

Δημόσια διαβούλευση για μέτρα ενίσχυσης της ανακαίνισης κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ και τη θέσπιση ενός προτύπου Green Bond EU (GBS), ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ, επομένως ένα αποδοτικότερο ενεργειακό απόθεμα κτιρίων είναι καλό για τον πλανήτη και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το "κύμα ανακαίνισης" είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν στο πρόσφατο πακέτο ανάκαμψης, λόγω του υψηλού δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας και επενδύσεων. Μέσω αυτής της διαβούλευσης, η Κομισιόν ζητά ανατροφοδότηση σχετικά με τον τρόπο αύξησης του ποσοστού και της ποιότητας των ανακαινίσεων κτιρίων, μέσω κανονιστικών, πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου και τα σχόλια που θα ληφθούν θα συμβάλουν άμεσα στις προτάσεις που θα υποβάλει η Κομισιόν μετά το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το Green Bond EU (GBS), η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020. Τα πράσινα ομόλογα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία. Ως εκ τούτου, θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Τα πράσινα ομόλογα θα διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην απελευθέρωση του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Δεδομένου ότι το ευρώ είναι ήδη το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την έκδοση πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, ένα επίσημο πρότυπο Green Bond EU θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να συμβάλει στην ενοποίηση της ΕΕ ως παγκόσμιου κόμβου για την πράσινη χρηματοδότηση, αναφέρει η Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ