2019: Μια κακή χρονιά για τους τραπεζίτες ενώ οι απολύσεις αυξάνονται

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο προβαίνουν στις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας και να προσαρμοστούν στην ψηφιακή τεχνολογία.

Φέτος, πάνω από 50 τραπεζικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν σχέδια περικοπών συνολικά 77.780 θέσεων εργασίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων από το 2015, όταν 91.448 άνθρωποι είχαν χάσει τη δουλειά τους στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δεδομένα που υποβλήθηκαν στις αρχές από εταιρείες και σωματεία. Οι τράπεζες στην Ευρώπη, οι οποίες αντιμετωπίζουν το επιπλέον βάρος των αρνητικών επιτοκίων, ευθύνονται για το 82% των συνολικών απολύσεων.

Οι απολύσεις το 2019 προστίθενται σε αυτές της προηγούμενης πενταετίας· συνολικά, πάνω από 425.000 εργαζόμενοι σε τράπεζες έχασαν τις δουλειές τους τα τελευταία έξι χρόνια.

Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός είναι μάλλον υψηλότερος επειδή πολλές τράπεζες απομακρύνουν προσωπικό χωρίς να αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων, η Morgan Stanley είναι η τελευταία εταιρεία που προέβη σε απολύσεις, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό κατά 1.500 άτομα. Ο διευθύνων σύμβουλος James Gorman είπε ότι οι απολύσεις ισοδυναμούν με το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της τράπεζας.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες, αφενός, με τις διεθνείς εμπορικές διαμάχες που πλήττουν την εξαγωγικού χαρακτήρα οικονομία της Ευρώπης και, αφετέρου, με τα αρνητικά επιτόκια που «ροκανίζουν» τα έσοδα από δανεισμό. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου τα κυβερνητικά προγράμματα και τα αυξανόμενα επιτόκια βοήθησαν τις τράπεζες να ανακάμψουν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες στην Ευρώπη προσπαθούν ακόμα να σταθούν στα πόδια τους. Πολλές απολύουν προσωπικό και πουλάνε κάποια τμήματά τους για να βελτιώσουν την κερδοφορία.

Στην κορυφή της λίστας με τις τράπεζες που προγραμματίζουν τις περισσότερες απολύσεις βρίσκεται η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Η Deutsche Bank AG σχεδιάζει να καταργήσει 18.000 θέσεις εργασίας έως το 2022, καθώς περιορίζει δραστικά τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική. Η Γερμανία είναι η πιο κατακερματισμένη τραπεζική αγορά στην Ευρώπη και μία από αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση στα αρνητικά επιτόκια, επειδή οι δανειστές της κατέχουν περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού