Tι θα γίνει με τις βρετανικές επιχειρήσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit

Το πολύ πιθανό σενάριο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, μπορεί να προκαλέσει σοκ. Χωρίς εμπορική συμφωνία, αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθούν οι δασμοί εισαγωγής, προκαλώντας ελλείψεις σε προϊόντα και τεράστιες καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, πώς προετοιμάζονται οι βρετανικές επιχειρήσεις;

Πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα ήδη μετακινούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Βρετανίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως αναφέρει η EY, είκοσι εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους να φύγουν. Μάλιστα, η συμβουλευτική εταιρεία υπολογίζει ότι το πιο μετριοπαθές ποσό που έχει ήδη φύγει ή πρόκειται να φύγει άμεσα από τη χώρα, φτάνει τα 800 δισ. λίρες.

Η Barclays ήδη άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών τμημάτων της, μετακινούμενη από τη Βρετανία στην Ιρλανδία. Περισσότερο από το ένα τρίτο των μεγάλων βρετανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών μετακινούν το προσωπικό τους εκτός της χώρας.

Μεγάλος αριθμός βιομηχανιών της Βρετανίας αρχίζουν ήδη να στοκάρουν προϊόντα. Παρότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι εισαγωγές φαρμάκων θα αποτελέσουν την άμεση προτεραιότητα στα λιμάνια και τα σημεία εισόδου -εφόσον δεν υπάρξει καμία συμφωνία με την ΕΕ- οι φαρμακευτικοί γίγαντες όπως η AstraZeneca και η Mercks συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων στις αποθήκες τους.

Όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, η Aston Martin και η Bentley (που ανήκει στην VW) δεν συγκεντρώνουν απλά ανταλλακτικά για να μην διακοπεί η γραμμή παραγωγής τους, αλλά ήδη κανονίζουν να χρησιμοποιήσουν άλλα λιμάνια πλην του Ντόβερ – το πιο κοντινό σημείο με την Ευρώπη το οποίο σε περίπτωση μη συμφωνίας αναμένεται να γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου συμφόρηση.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο δυνατό σενάριο», είναι το σχόλιο του CEO της Aston Martin, Andy Palmer, στο Reuters.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com 
 

Δειτε Επισης

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος