EE: Υπό αυστηρότερους ελέγχους η Κίνας για κυβερνοασφάλεια

Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο πιθανών κινδύνων ασφάλειας με τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο που φέρεται ότι συνδέεται με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, oι Βρυξέλλες επιθυμούν να εντείνουν τις προσπάθειες για τη χαρτογράφηση της κινεζικής ηλεκτρονικής υποδομής στην ΕΕ, μετά από πίεση από την Ουάσινγκτον και αυξανόμενη ανησυχία στις πρωτεύουσες από Βερολίνο μέχρι Τόκιο

«Ορισμένες χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη συμπεριφορά της Κίνας σε αυτόν τον τομέα [του κυβερνοχώρου]», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των επερχόμενων δημοπρασιών των δικτύων 5G στην Ευρώπη.

«Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, πραγματοποίησαν δημοπρασίες 5G το 2018, ενώ άλλοι είναι προγραμματισμένοι για το 2019. Οι πωλήσεις μπορούν να αποφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ για την κυβέρνηση. Προτρέπουμε όλους να αποφύγουν τυχόν βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να μετανιώσουν αργότερα».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε δύο Κινέζους υπηκόους στα τέλη του περασμένου μήνα με τη διεξαγωγή μιας παγκόσμιας εκστρατείας πειρατείας, με τις κατηγορίες ότι μια ομάδα που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό είχε διεισδύσει στο σύστημα διπλωματικών επικοινωνιών της ΕΕ - έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο αρνείται.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι ο συναγερμός σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία για την αύξηση της συμμετοχής των κινεζικών επιχειρήσεων σε βασικές τεχνολογικές υποδομές σχετίζεται και με τους αυξανόμενους φόβους στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη κινεζική κυριαρχία έχουν τροφοδοτηθεί από εταιρικές εξαγορές, όπως η εξαγορά 4,5 δισ. ευρώ της Kuka, γερμανικής κατασκευάστριας βιομηχανικών ρομπότ, από τη Midea της Κίνας το 2016.

Ωστόσο, οι προσπάθειες συντονισμού των προσπαθειών της ΕΕ παρεμποδίστηκαν από την επιθυμία των κυβερνήσεων να είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται προσφορές όπως οι κερδοσκοπικές δημοπρασίες του φάσματος 5G στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η Huawei είναι ένας κορυφαίος υποψήφιος για την προμήθεια εξοπλισμού 5G σε αυτά τα δίκτυα.

ΠΗΓΗ: FT
 

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο