NIESR: Ασθενέστερη η βρετανική οικονομία σε βάθος δεκαετίας λόγω Brexit

Το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας το 2030 θα είναι κατά 3,9% μικρότερο εφόσον υλοποιηθεί το Brexit από όσο θα ήταν αν η χώρα παρέμενε στην ΕΕ. 
 
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ανάλυσης του έγκυρου Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (NIESR), η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκστρατείας People’s Vote, που  επιδιώκει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
 
«Το βασικό μας πόρισμα είναι ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία επί του Brexit εφαρμοστεί με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ το 2021, τότε έως το 2030 το ΑΕΠ θα είναι περίπου 4% χαμηλότερο από όσο θα ήταν αν το Ηνωμένο Βασίλειο έμενε στην ΕΕ.
 
»Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα υψηλότερα εμπόδια στο εμπόριο υπηρεσιών καθιστούν λιγότερο ελκυστική την πώληση υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αποθαρρύνει τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και εν τέλει σημαίνει ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα είναι λιγότερο παραγωγικοί από όσο θα ήταν αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μείνει στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση του NIESR.
 
Επικαλούμενη την έκθεση η οργάνωση People’s Vote επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση Brexit η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 100 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο ασθενέστερη, σε σύγκριση με την παραμονή στην ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι 3% μικρότερο ανά έτος, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ θα είναι κατά 46% χαμηλότερος και οι απευθείας ξένες επενδύσεις προς τη χώρα θα μειωθούν κατά 21% σε βάθος δεκαετίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού