Washington Post: Ο Τραμπ ξεκινά διαπραγματεύσεις με ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία

Η κυβέρνηση Τραμπ εκκίνησε επισήμως τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και την Ιαπωνία χθες, με τον πρόεδρο να επιχειρεί να διευρύνει την εμπορική πολιτική του, η οποία βάζει «πρώτα την Αμερική».

Σύμφωνα με την Washington Post, ο αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Robert E. Lighthizer έστειλε στο Κογκρέσο τρεις επιστολές χθες, ενημερώνοντας τους βουλευτές πως ο Τραμπ και η ομάδα του θα διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η ενημέρωση του Κογκρέσου σηματοδοτεί την πρόθεση να συναφθούν ευρείες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις προαναφερθείσες περιοχές, αλλά και μια δέσμευση να συνεχίσουν να επιδιώκονται συμφωνίες ανά τον κόσμο, την ώρα που ο Τραμπ κλιμακώνει τη διαμάχη με την Κίνα.

Ο στόχος είναι να «διευθετηθούν τόσο τα δασμολογικά όσο και τα μη δασμολογικά εμπόδια για την επίτευξη ενός δικαιότερου και πιο ισορροπημένου εμπορίου»», αναφέρεται στην επιστολή του Lighthizer.

Το σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει στο Κογκρέσο την επίβλεψη του εμπορίου, ωστόσο συνήθως οι βουλευτές αναθέτουν τις διαπραγματεύσεις των λεπτομερειών των εμπορικών συμφωνιών στον πρόεδρο και τους κορυφαίους αξιωματούχους του. Η όποια συμφωνία, πάντως, θα χρειαστεί να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Όπως σημειώνει η Washington Post, αν ο Τραμπ καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ιαπωνία, θα πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που συνάπτεται μεταξύ της μεγαλύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ιαπωνία και ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία TPP, όμως ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. η Ιαπωνία συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Ομπάμα προσπάθησε επίσης να οριστικοποιήσει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, όμως η συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Κατά τον αμερικανό πρόεδρο, οι δασμοί χρησιμοποιούνται προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο τα κράτη που επηρεάζονται θεωρούν τους δασμούς ως προσβολή στην μακρά φιλία τους με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού