Fitch: Οι θετικές αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση μείωσης ΜΕΔ

Οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση στην εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης των κινδύνων, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

«Αναμένουμε ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Πειραιώς θα βελτιωθούν ταχύτερα ως αποτέλεσμα των επικαιροποιημένων σχεδίων, με τη βοήθεια της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, την οποία αναμένουμε να επιταχυνθεί», τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

Επίσης, ο Fitch Ratings αναφέρει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές του λειτουργικού περιβάλλοντος του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικές, καθώς η εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα έδινε στις τράπεζες περισσότερη οικονομική ευελιξία για την παροχή νέων δανείων.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι χαμηλές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους και την υψηλή επιβάρυνση των κεφαλαίων τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Όμως, τα πρόσφατα ενημερωμένα στρατηγικά τους σχέδια στοχεύουν τώρα στην επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΔ στα επόμενα δύο χρόνια», υπογραμμίζει.

Ο Fitch αναφέρει ότι το Σχέδιο Ηρακλής (HAPS) μαζί με άλλες πρωτοβουλίες θα μειώσουν το ποσοστό των ΜΕΔ στο 15% στους επόμενους 12 μήνες από 35% που ήταν στο τέλος του 2020.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι τα κέρδη των τραπεζών τη διετία 2021-2022 θα βοηθηθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις, ιδίως στις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες προηγούνται στην προσπάθεια εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο