Η Ελλάδα ζει τον «πόνο» της επιστροφής στην κανονικότητα

Η επικρατούσα πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η κρίση έχει σχεδόν τελειώσει για την Ελλάδα. Η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα μάζεψε χρήματα από επενδυτές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στην ευρωζώνη ότι δεν χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια.
 
Ωστόσο, παρά όλα τα ενθαρρυντικά μηνύματα, υπάρχει ο διαρκής πόνος για τη βελτίωση των οικονομικών της χώρας μετά από μια οικονομική κατάρρευση, που η Ελλάδα δεν είχε δει ποτέ πριν, σε καιρό ειρήνης.
Παρά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η Ελλάδα είχε συμμορφωθεί σε όλα, εκτός από δύο, προαπαιτούμενα του πακέτου διάσωσης της, ορισμένοι αξιωματούχοι της Αθήνας και των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψει την εντατική «φροντίδα» ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.
 
Η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κομμάτι από αυτό που έχασε. Ένας στους πέντε εργαζομένους δεν μπορεί να βρει δουλειά, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν κορυφαία προσόντα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν φόρους, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ (123 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους, τα οποία αντιστοιχούν στο 56% του συνόλου της οικονομίας.
 
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση, επειδή οι τέσσερις πιο σημαντικές τράπεζες έχουν περιορισμούς λόγω capital controls και επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Τα stress tests αναμένονται τους προσεχείς μήνες και θα καθορίσουν αν τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά από πλειστηριασμούς ακινήτων.
 
«Η κατάσταση έχει πράγματι εξομαλυνθεί και υπάρχει ένα επίπεδο σταθερότητας, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης της Plagton SA, μιας επιχείρησης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με εξαγωγικό προσανατολισμό.
 
Η πρόσβαση στα κεφάλαια είναι πιο δύσκολη και η φορολογική επιβάρυνση είναι 58% επί των κερδών της εταιρείας της, ανέφερε. «Από την επιβολή των capital controls έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες μας από τις τράπεζες», είπε ο κ. Μπόκας.
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον πακέτο διάσωσης - το τρίτο σε οκτώ χρόνια  - λήξει τον Αύγουστο.
 
Η τελευταία έκθεση της ΕΕ, της 17ης Φεβρουαρίου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση.
 
Ερωτήματα ακόμη παραμένουν σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την πώληση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, ορόσημο σε όλη την προσπάθεια αποκατάστασης της Ελλάδας. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις συγκέντρωσαν μέχρι στιγμής το ένα δέκατο από τον στόχο των 50 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις που είχε τεθεί το 2011.
 
Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί τώρα ένα αποθεματικό ταμειακών ροών ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων και τους πόρους διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η χώρα πούλησε 3 δισ. ευρώ ομόλογα διάρκειας επτά ετών αυτό το μήνα με απόδοση 3,5% σε σύγκριση με τα διψήφια νούμερα του 2015, όταν ο Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με την ευρωζώνη για το χρέος της Ελλάδας.
 
Το πρόβλημα, λένε όσοι έχουν αμφιβολίες, είναι ότι η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο έλεος των αγορών, καθώς προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία με τόσα πολλά προβλήματα να παραμένουν.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι απαιτείται γραμμή προληπτικής πίστωσης. 
 
«Το ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε αυτό βιώσιμο», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Τeneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια να βρούμε μια κατάσταση που πολύ γρήγορα θα γίνει δύσκολη».
 
Λίγοι Έλληνες αναμένουν να επιστρέψουν στις καλύτερες μέρες πριν από το 2010. Αλλά πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς, δεν μπορεί να διαρκέσει, αφότου η οικονομία μειώθηκε κατά 20%. Εχει αποκατασταθεί λιγότερο από 2%. 
 
Η υπερχρεωμένη χώρα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν από καταβολή τόκων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από τη φορολογία.
 
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν για την καθιέρωση ενός μηχανισμού επιτήρησης έτσι ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο και τις δαπάνες, ακόμη και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς. 
 
Πολιτικά, το ελληνικό κοινοβούλιο ξεκινά έρευνα σχετικά με πρώην ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια υπόθεση δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis. 
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκαλούν την υπόθεση «κυνήγι μαγισσών».
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr 
 

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο