Γιατί μόνο για Κύπριους η πρόταση Αβέρωφ και τι λένε οι κουρεμένοι

Τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου εξαίρεσε από την πρόταση/εξαγγελία του για σταδιακή αποζημίωση από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης των κουρεμένων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων, τόσο τους ξένους όσο και τα επαγγελματικά ταμεία, ξεκαθαρίζει με δήλωσή της στο InBusinessNews, η εκπρόσωπος Τύπου του κεντρικού εκλογικού επιτελείου του κ. Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε την καταβολή προς έκαστο των κουρεμένων, Κύπριο φυσικό πρόσωπο, 8.000 ευρώ σε μετρητά για κάθε 100.000 ζημιά, από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης το 2023. 

Ταυτόχρονα, μέσω τροποποιητικής πρότασης επί του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου που παρουσίασε και θα καταθέσει, θα επιτευχθεί η συνέχιση της καταβολής αποζημιώσεων και κατά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024, με το ύψος τους να ανέρχεται τουλάχιστον στα 3.000 για κάθε 100.000 ευρώ ζημιά.   

Διαβάστε εδώ: Το Ταμ. Αλληλεγγύης και μια πρόταση, φως στο τούνελ για κουρεμένους

Μιλώντας στο InBusinessNews, και υποδεικνύοντας πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, υπογράμμισε πως στόχος είναι η αποζημίωση όσων επλήγησαν ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα και της οικονομικής κρίσης του 2013 και η αποκατάσταση όσων καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων στήριξαν τις τράπεζες το 2013.

Διαβάστε ακόμα: 

Σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης του 2013 ήταν οι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι, που εν μία νυκτί είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξαφανίζονται, η εκπρόσωπος Τύπου του κεντρικού εκλογικού επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως η Πολιτεία, με μια οικονομία σε σταθερά ανοδική πορεία, έχει χρέος να μεριμνήσει για την αποκατάστασή τους, έστω και σταδιακή.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι κατά την εξαγγελία του ο υποψήφιος Πρόεδρος εξαίρεσε τους ξένους, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου εξήγησε πως από την στιγμή που πρόκειται για Ταμείο Αλληλεγγύης, η πρόταση εμπίπτει στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ως εκ τούτου αφορά αποκλειστικά Κύπριους πολίτες.

Τι λένε οι επηρεαζόμενοι

Πάντως, από την πλευρά τους, κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων είδαν με θετική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα και με ερωτήματα, την πρόταση/εξαγγελία του Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της απαρχής άρσης της αδικίας τη βλέπουμε θετικά», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews o πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής(ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνις Παπακωνσταντίνου.

Έθεσε ωστόσο το ερώτημα ως προς πώς θα εξαιρεθούν οι ξένοι και οι νομικές οντότητες, από την στιγμή που-όπως υποστήριξε-, βάσει της σχετικής νομοθεσίας είναι επίσης δικαιούχοι του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Το ερώτημα αυτό τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι οι εξαιρέσεις αυτές είναι κομβικής σημασίας για τους υπολογισμούς και δη το ύψος των ποσών που αναφέρθηκαν από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Σταύρος Γιαλλουρίδης, σε δικές του δηλώσεις στο InBusinessNews, έκανε λόγο για βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, το οποίο ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν αφήνει πλήρως ικανοποιημένο τον Σύνδεσμο.

Οι αποφάσεις για Προεδρικές

Σημειώνεται πως, τόσο ο ΣΥΚΑΛΑ όσο και ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων έχουν ήδη προαναγγείλει πως ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, θα πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων.

Όπως ανέφερε συναφώς στο InBusinessNews o Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΚΑΛΑ έχει απευθυνθεί σε πέντε υποψήφιους. Στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη και Γιώργο Κολοκασίδη, στους οποίους έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα μαζί με μία περιγραφή για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει οι  Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης, ενώ ο Σύνδεσμος αναμένει τις απαντήσεις και των υπολοίπων.

Τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο ΣΥΚΑΛΑ θα προχωρήσει σε ανάλυση των θέσεων όσων απαντήσεων θα έχει λάβει και θα αποσταλούν με σχόλια στα μέλη. Ακολούθως, οι επαρχιακές επιτροπές θα προχωρήσουν σε διαβούλευση και εν συνεχεία θα γίνει μία γενική διαβούλευση με τις απόψεις των μελών.

Στόχος είναι μέχρι τις 22 Ιανουαρίου να υπάρχει κάποια κατάληξη για το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει ο ΣΥΚΑΛΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απαντήσεις των υποψηφίων θα δοθούν στη δημοσιότητα, όταν το επιτρέψει η διαδικασία.

Όσον αφορά την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξουν οι κάτοχοι αξιογράφων, ο Σταύρος Γιαλλουρίδης ανέφερε ότι θα γίνει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και με μυστική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 22 του μήνα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους