ΑΤΑ: Η κίνηση καλής θέλησης και το ξεκάθαρο μήνυμα των εργοδοτών

Το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν είναι καιρός για εργασιακές αναταράξεις και συγκρούσεις, καθώς οι οικονομίες και αγορές ανά το παγκόσμιο διανύουν μια περίοδο ανασφάλειας, στέλνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στις συντεχνίες, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο για το ζήτημα της ΑΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή συνάντηση, και εις ένδειξη καλής θέλησης, οι εργοδότες έκαναν πίσω από την διακηρυχθείσα θέση τους για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, αποδεχόμενοι συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας του Ιουλίου του 2017, δηλαδή την καταβολή του 50% της ΑΤΑ. Από την άλλη, το συνδικαλιστικό κίνημα παρέμεινε οχυρωμένο στην αξίωσή του για επαναφορά στο 100%, αποδεχόμενο απλώς αυτό να συμβεί κλιμακωτά.

Με τα δεδομένα αυτά ενώπιον του, ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε παράταση μέχρι την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να διαβουλευθεί και να αποφασίσει κατά πόσο θα υποβάλει μεσολαβητική πρόταση ή θα κηρύξει αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Μ. Αντωνίου: Ο τόπος μας δεν αντέχει συγκρούσεις

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, υπογράμμισε ότι οι εργοδότες, από πλευράς τους, προχώρησαν σε μια ουσιαστική κίνηση για να βοηθήσουν την προσπάθεια για ειρηνική μετάβαση στην επόμενη μέρα, ώστε με άνεση και νηφαλιότητα, να βρεθεί μια κοινή λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι με την αποδοχή του 50%, ήδη το όφελος για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν την ΑΤΑ είναι πολύ σημαντικό, αφού είναι κοντά στο 4,5% των συνολικών απολαβών τους.

Διαβάστε ακόμα: 

«Δεχθήκαμε το 50% για χάρη της ειρήνης, καθώς ο τόπος μας δεν αντέχει συγκρούσεις. Το 2023 είναι αβέβαιο και ρευστό ένεκα εξωγενών απειλών και κινδύνων. Πρέπει ειρηνικά να βρεθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και από τις δύο πλευρές», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Για να προσθέσει ότι η επιδίωξη της ΟΕΒ για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας, καθώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η όποια σύγκρουση. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ο στόχος της ΟΕΒ είναι η κατάργηση και η αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο δίκαιο και παραγωγικό σύστημα.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η εργοδοτική πλευρά σε περίπτωση που οι συντεχνίες προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα, ο κ. Αντωνίου επανέλαβε πως έκκλησή του είναι να αποφευχθούν κάθε μορφής ενέργειες που θα  δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσης.

«Εάν προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση ανάλογα με το περιεχόμενο. Ελπίζω όμως πως δεν θα ταλαιπωρήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις», είπε.

Μάριος Τσιακκής: Δύσκολη η εξεύρεση κοινής λύσης

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο InBusnessNews, υπέδειξε ότι ουσιαστικά οι εργοδότες, από πλευράς τους, θα τηρήσουν την υποχρέωσή τους, την καταβολή δηλαδή του 50% της ΑΤΑ μέχρι να εξευρεθεί συμφωνία.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες σχετικά με το θέμα της ΑΤΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Στη συνάντηση, ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να επαναλάβουμε τις θέσεις μας. Διαπίστωσε ότι στο παρόν στάδιο είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό πεδίο και γι’ αυτό ζήτησε μια πίστωση χρόνου για να βρεθεί με τους συνεργάτες του», εξήγησε.

Υποδεικνύοντας τις αναταράξεις που επικρατούν στις αγορές και στις οικονομίες ανά το παγκόσμιο, και δίδοντας το παράδειγμα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ που απολύουν προσωπικό για μείωση του εργατικού κόστους, ο κ. Τσιακκής εξέφρασε τις ανησυχίες του για να μην έρθει το φαινόμενο και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι επικρατεί ανασφάλεια.

«Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τεκμηριωμένη η άποψη για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%. Το 50% είναι κάτι λογικό για μεταβατικό στάδιο, ώσπου να αντικατασταθεί στο μέλλον με κάτι πιο κοντά στις πραγματικότητες της οικονομίας και αγοράς. Ζητήσαμε την κατανόηση των συντεχνιών, να μην επιμένουν γιατί οι αντοχές των επιχειρήσεων και η οικονομία δεν το επιτρέπουν», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Τσιακκής, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που οι συντεχνίες εξαγγείλουν μέτρα, τότε σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν θα χαροποιεί το ΚΕΒΕ αλλά κυρίως, είναι κάτι που δεν επιτρέπει να συμβεί η περίοδος που διανύουμε.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»