Ηχηρές εξαγορές και deals που κλείδωσαν εντός του 2022

Σπουδαία deals και μεγάλες εξαγορές που άλλαξαν τις ισορροπίες και επαναπροσδιόρισαν τους συσχετισμούς στον επιχειρηματικό χάρτη της Κύπρου επεφύλαξε το 2022, παρά το ασταθές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι γεωπολιτικές εξελίξεις και δη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του χρόνου. 

Συγκεκριμένα, εντός του 2022 το κυπριακό επιχειρείν βρέθηκε ενώπιον ηχηρών εξαγορών και deals που άλλαξαν τον χάρτη διαφόρων κλάδων της οικονομίας, με τις πιο εκκωφαντικές να αφορούν τον τομέα της υγείας, του εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στο... παιχνίδι και ο τραπεζικός τομέας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προδιαγραφόμενη συμφωνία για εξαγορά από την Eurobank της πλειοψηφίας των μετοχών της Wargaming στην Ελληνική Τράπεζα. Εξέλιξη που, όταν και εφόσον κλειδώσει το εν λόγω διαφαινόμενο deal, θα έχει ως αποτέλεσμα η Eurobank-η οποία ήδη κατέχει ποσοστό μετοχών- να καταστεί μεγαλομέτοχος στην Ελληνική.   

Διαβάστε ακόμη: 

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα μεγάλα deals και τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν-μέχρι στιγμής- εντός του 2022.

  • CVC: Ισχυροποίησε την παρουσία του στην Κύπρο

Εντός του 2022, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, το αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners ισχυροποίησε την παρουσία του στην Κύπρο με την εξαγορά του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της συμφωνίας κυμάνθηκε μεταξύ €35 εκατ. και €40 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο fund εισήλθε στην κυπριακή αγορά τον Δεκέμβριο του 2021 με την εξαγορά το Απολλώνειου, η οποία άγγιξε τα 85 εκατομμύρια ευρώ.  

  • Η εξαγορά της NIPD Genetics και η μετονομασία της

Τον Ιανουάριο του 2022 η ολοκληρώθηκε η εξαγορά της NIPD Genetics από την Medicover.

Συγκεκριμένα, η Medicover ενίσχυσε την παρουσία της στην NIPD Genetics, αυξάνοντας την μετοχική της συμμετοχή από 18.9% σε 87.2%. 

Η τιμή αγοράς για το 68.3% των μετοχών ανήλθε στα €44,4 εκατ. χωρίς την ανάληψη χρέους, γεγονός που καθορίζει την επιχειρηματική της αξία στα €65 εκατ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες, η NIPD Genetics ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε Medicover, καθώς μετά την εξαγορά η εταιρεία υιοθετεί επίσημα το εμπορικό σήμα του διεθνούς κολοσσού στον τομέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης και διαγνωστικών υπηρεσιών.

Διαβάστε εδώ: Αλλάζει όνομα η NIPD Genetics-Η νέα επωνυμία της εταιρείας

  • Σε ισραηλινά χέρια το 46% του My Mall… Ακολουθεί ανακαίνιση ύψους €30 εκατ.

Σε ισραηλινές εταιρείες πωλήθηκε το 46% του My Mall Limassol τον Απρίλιο του 2022.

Πρόκειται για τις εταιρείες Dorsel (B.A.Z.) Ltd και Ari Real-Estate (Arena) Investments, με την εξαγορά να γίνεται μέσω της Limassol Mall Ltd.

Διαβάστε εδώ: My Mall: Στην ΕΠΑ η εξαγορά του 46% με άρωμα Ισραήλ

Η Dorsel (B.A.Z.) Ltd είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Ισραήλ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων και ειδικότερα στον εντοπισμό και την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

 

Η Ari Real-Estate (Arena) Investments είναι εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Ισραήλ. Επενδύει και διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία με απόδοση στο Ισραήλ, αποτελώντας δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Τελ Αβίβ.

Η Limassol Mall Ltd έχει συσταθεί από κοινού από την Dorsel (B.A.Z.) Ltd και την Ari Real-Estate (Arena) Investments για τους σκοπούς της συγκεκριμένης πράξης και δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει επέκταση του εμπορικού κέντρου ως συνέχεια της εξαγοράς. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο InBusinessNews, o CEO και συνιδιοκτήτης του My Mall Limassol, Ανδρέας Χατζημιτσής, επεσήμανε ότι η επέκταση των εμπορικών χώρων εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 6.000 τ.μ. 

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα ανεγερθεί οικιστικό συγκρότημα συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει γύρω στα 150-160 διαμερίσματα, που αναμένεται να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής.

Διαβάστε εδώ: Ετοιμάζει επέκταση με οικιστική ανάπτυξη το mall της Λεμεσού

Το συνολικό κόστος ανακαίνισης και επέκτασης του My Mall Limassol εκτιμάται κοντά στα €30 εκατ., ενώ με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού θα είναι σε θέση να υποδεχθεί ανανεωμένο τους επισκέπτες του περί το τέλος του 2024 ή κατά τους πρώτους μήνες του 2025.

  • Η εξαγορά της Sepaga

Τον Απρίλιο του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Sepaga.

Η ραγδαία αναπτυσσόμενη  επιχείρηση ηλεκτρονικών πληρωμών εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία Galatariotis Financial Holdings Limited, Παναγιώτη Ιωάννου (Regional Director-Public Sector for Multi-Country CEE) και Γιώργου Πετρακίδη (Public Sector Business Development Manager στην ίδια εταιρεία).

 

Διαβάστε ακόμα: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Sepaga

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Sepaga έχει εισέλθει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, έχοντας πελάτες από χώρες ανά το παγκόσμιο και προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον διαφόρων επενδυτών, ανάμεσά τους και της κοινοπραξίας που την εξαγόρασε.

  • Στον Όμιλο Λανίτη τα Gloria Jeans και Cremoso

Σε νέα χέρια πέρασε τον Αύγουστο του 2022 η διαχείριση της Gloria Jean’s Coffee στην Κύπρο και πλέον λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Lanitis Entertainment, θυγατρικής του ομίλου Λανίτη.

Υπό την ομπρέλα της Lanitis Entertainment πέρασαν επίσης και τα καταστήματα πώλησης ιταλικού παγωτού, Cremoso Gelato Artigianale.

Διαβάστε εδώ: Γ. Ιωάννου: Τα πλάνα του ομίλου Λανίτης για τα Gloria Jean’s Coffees

Ουσιαστικά, οι εταιρείες του ομίλου Λανίτη, Amathus Leisure και Lanitis Entertainment, εξαγόρασαν την C.C. Coffee Company, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια εταιρεία των 11 σημείων πώλησης καφέ Gloria Jean’s, των 4 σημείων πώλησης παγωτού Cremoso σε παγκύπρια βάση, καθώς και της μονάδας παρασκευής παγωτού.

  • Coca-Cola HBC: Εξαγόρασε την Three Cents

Η Coca-Cola HBC, μέσω της θυγατρικής της CC Beverages Holdings II BV, κατέληξε εντός του καλοκαιριού σε συμφωνία για εξαγορά της ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) από την SICC Holding Limited, θυγατρική κατά 100% της IDEAL Holdings.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Coca-Cola HBC, η αξία της συναλλαγής αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

  • Fameline Technologies: Εξαγόρασε την Mariapps και εταιρείες του ομίλου Schulte  

Σε εξαγορά του επιχειρησιακού σκέλους του marine satellite communication του ομίλου Schulte, προχώρησε η Fameline Technologies Group Ltd, θυγατρική της ομίλου Fameline Holdings, το καλοκαίρι του 2022.

Η συμφωνία αφορά την εξαγορά των εξής εταιρειών, θυγατρικών της Mariapps Marine Solutions Cyprus Ltd:

  • World-Link Maritime Cyprus Comms  Ltd με έδρα την Κύπρο.
  • WL Comms DMCC με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • World-Link Comms Inc με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  • TelAccount Overseas Ltd με έδρα την Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Fameline Technologies: Εξαγοράζει εταιρείες του ομίλου Schulte

H Fameline Holdings, μητρική της Fameline Technologies Group που δημιουργήθηκε για σκοπούς της εν λόγω εξαγοράς, αποτελεί όμιλο εταιρειών με παρουσία στους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

  • Σε χέρια διεθνούς κολοσσού τα σχολεία Pascal

Την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Pascal World Schools Ltd από την Providence Equity Partners, LLC, μέσω της N.A.C.E. Midco Ltd, ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού τον Ιούνιο του 2022.

 Διαβάστε εδώ: Εξαγοράζονται από διεθνή όμιλο τα σχολεία Pascal

Η Providence Equity Partners ιδρύθηκε το 1989 και εξειδικεύεται στις ιδιωτικές μετοχικές επενδύσεις, στη Βόρεια Αμερική.

Πλέον διαθέτει 33 χρόνια εμπειρίας, 8 κομβικά funds, πέραν των 170 επενδύσεων, καθώς και $31 δισ. συνολικές δεσμεύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων.

Διαβάστε εδώ: Ποιος είναι ο διεθνής κολοσσός που εξαγόρασε τα Pascal

Η Providence Equity Partners έχει παρουσία, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα και τη Βοστώνη.

  • Η προδιαγραφόμενη εξαγορά μετοχών της Wargaming στην Ελληνική από την Eurobank 

 

Όπως τέλος έχει προαναφερθεί, κοντά στο να ανακοινωθεί φαίνεται να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία για εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Wargaming στην Ελληνική Τράπεζα, από την Eurobank. 

Διαβάστε εδώ: Με μετοχές της Wargaming, μεγαλομέτοχος στην Ελληνική η Eurobank

Πρόκειται για εξέλιξη που σε περίπτωση κατά την οποία οριστικοποιηθεί θα καταστήσει την Eurobank μεγαλομέτοχο στην Ελληνική. Σήμερα η Eurobank κατέχει το 12,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ η Wargaming το 20,2%.  

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους