Διαχείριση οικονομικών: Με σιγουριά για τους εαυτούς τους οι Κύπριοι

Σίγουροι για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και για τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, φαίνεται ότι είναι οι Κύπριοι. Ωστόσο, κατά τη λήψη κάποιας οικονομικής υφής απόφαση, δεν εμπιστεύονται τις εισηγήσεις επαγγελματιών του είδους και δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε άλλες πηγές της αγοράς, όπως είναι οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών ή ειδικά περιοδικά.

Διαβάστε ακόμη:

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Λιανικές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και Προϊόντα», που δημοσιοποιήθηκε αυτό τον μήνα, κατέδειξε ότι οι Κύπριοι, αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, ενδιαφέρονται για βιώσιμες επενδύσεις, ωστόσο, στερούνται χρήσιμων πληροφοριών γύρω από το θέμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περισσότερους Κύπριους είναι γνωστή η ψηφιακή εφαρμογή του ευρώ που προωθεί η ΕΚΤ, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ωστόσο, πολλοί εξ' αυτών θα ήθελαν περισσότερη πληροφόρηση.

Εμπιστοσύνη στη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών

Οι Κύπριοι εμπιστεύονται την κρίση τους κατά τη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πόση αυτοπεποίθηση νιώθετε στην διαχείριση των προσωπικών σας οικονομικών», το 30% δήλωσαν «πάρα πολύ» και το 49% «πολύ».

Επίσης, εμπιστοσύνη δείχνουν και στις online συναλλαγές, μέσω ιστοσελίδων ή εφαρμογών, με το 27% να δηλώνει «πολύ εμπιστοσύνη», το 50% «αρκετή εμπιστοσύνη».

Πηγές πληροφοριών κατά τη λήψη αποφάσεων

Στην ερώτηση «ποιες πηγές πληροφοριών χρησιμοποιείται κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα προσωπικά σας οικονομικά;», οι περισσότεροι Κύπριοι (40%) απάντησαν «ειδικές συγκρίσεις προϊόντων ή κάποια πηγή καθοδήγηση της αγοράς, π.χ. ειδικά περιοδικά ή ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών».

Ακολουθεί, με ποσοστό 34% η απάντηση «σύσταση από φίλους, οικογένεια ή γνωστούς».

Τρίτη στη σειρά (27%) έρχεται η απάντηση «πληροφορίες από μια αγγελία ή brochure σχετικά με ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό προϊόν».

Η απάντηση «εισήγηση από τραπεζικούς υπαλλήλους ή κάποιον άλλο σύμβουλο οικονομικών» έρχεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 17%, ενώ γενικότερα στην Ε.Ε. παίρνει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 45%. 

Ψηφιακό ευρώ

Το 43% των Κυπρίων, γνωρίζουν ότι υπάρχουν συζητήσεις για ψηφιακή εφαρμογή του ευρώ, ενώ το 56% δεν το έχουν ακούσει ξανά.

Εξ' αυτών που δεν γνωρίζουν για το ψηφιακό ευρώ, το 35% θα ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες, το 15% δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το θέμα, ενώ το 6% απάντησε «δεν γνωρίζω».

Βιώσιμη χρηματοδότηση

Στην τοποθέτηση ότι «είναι σημαντικό για μένα ότι οι αποταμιεύσεις μου και οι επενδύσεις δεν χρηματοδοτούν οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη», το 39% των Κυπρίων απάντησε «συμφωνώ απόλυτα» και το 38% «μάλλον συμφωνώ».

Επιπρόσθετα, το 16% «συμφωνεί απόλυτα» και το 42% «μάλλον συμφωνεί» στην τοποθέτηση ότι είναι πιο πιθανόν να προχωρήσουν σε μια επένδυση φιλική προς το περιβάλλον.

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Το 86% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών και το 73% αισθάνονται σίγουροι για τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Οι τρεις κορυφαίες πηγές πληροφοριών των Ευρωπαίων για τα προσωπικά τους οικονομικά είναι οι συστάσεις από οικονομικούς συμβούλους, οι συγκρίσεις εξειδικευμένων προϊόντων και οι συστάσεις από φίλους ή συγγενείς. Μόνο το 5% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers για να λάβουν οικονομικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τα κράτη μέλη, το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης, γεγονός που δείχνει την ανάγκη συνεχούς προσοχής στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής