Οι προκλήσεις και η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:30 - 15 Οκτωβρίου 2022
Αντιμέτωπες με την πρόκληση του να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, βρέθηκαν εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε επηρεαζόμενους τομείς της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε. είχαν εκ της φύσεως τους άμεσο αντίκτυπο στο επιχειρείν, με τις εταιρείες και τους οργανισμούς να αναγκάζονται σε στενά χρονικά πλαίσια να τις κατανοήσουν και το κυριότερο να τις εφαρμόσουν.
Διαβάστε ακόμα:
Sanlorenzo/Princess Yachts Cyprus: Ο στόχος στο Limassol Boat Show
Στο τεύχος Οκτωβρίου του GOLD: Αccountancy at a Crossroads
Πόσο εύκολο αποδείχθηκε και αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα το εγχείρημα της προσαρμογής αυτής για τις εταιρείες και τα διευθυντικά τους στελέχη, αλλά και πόσο αποτελεσματικές κρίνονται εκ του έως τώρα αποτελέσματός τους;
Το άκρως επίκαιρο θέμα συζητήθηκε στο 8ο International Compliance Forum με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων του χώρου. Συγκεκριμένα, στο πάνελ βρέθηκε η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Περιουσίας της Τράπεζας Κύπρου, ο Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και το μέλος του Δ.Σ. του CIFA, Κωνσταντίνος Παπαναστασίου.
Η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη μίλησε για τις επιπτώσεις από την κρίση στη Ρωσία, καθώς και άλλα ζητήματα που επηρέασαν την παγκόσμια αγορά. Όπως είπε, ήταν μια κρίση που απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση. «Η εφαρμογή κυρώσεων ήταν απαραίτητη. Βεβαίως, είχε επιπλέον κόστος. Επίσης, χρειάστηκε η πρόσληψη ειδικών του θέματος και υιοθέτηση νέων διαδικασιών», ανέφερε σχολιάζοντας την αλλαγή στις διεργασίες του τραπεζικού ιδρύματος.
«Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην χώρα, η Τράπεζα Κύπρου αντέδρασε άμεσα και με αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε η κ. Τσίγκη.
Ο Χρίστος Κληρίδης περιέγραψε την παρούσα εικόνα της τοπικής αγοράς. «Έχουμε δει μεταφορά των επιχειρήσεων εκτός Κύπρου, όπως για παράδειγμα στο Ντουμπάι. Οι κυρώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι διεθνείς και αυτό είναι αδύνατο. Έτσι, ναι, από τη μία είναι επιτυχημένες, όμως επί της ουσίας έχω τις αμφιβολίες μου», σχολίασε ο ομιλητής. «Κατανοώ, ωστόσο, ότι δεν είχε άλλη επιλογή η Δύση», πρόσθεσε, για να υπενθυμίσει ότι οι κυρώσεις «επηρέασαν την τοπική αγορά».
Στη συνέχεια παρουσίασε τις ενέργειες που έγιναν από τον Σύλλογο για στήριξη των δικηγορικών γραφείων με εμπειρογνωμοσύνη, με ερωτηματολόγια και κατ' ιδίαν επισκέψεις για καθοδήγηση.
Ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου είπε ότι πρέπει καταρχάς να δούμε ποιος είναι ο σκοπός των κυρώσεων, που είναι να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να επιβληθεί στην Ουκρανία και το να λήξει ο πόλεμος. Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι με τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα. «Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών ενέργειας κέρδισε αρκετά χρήματα. Επίσης, η Ρωσία ήταν καλά προετοιμασμένη για τις κυρώσεις», ανέφερε. «Τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα, ωστόσο, είναι όπως σε ένα μαραθώνιο πρέπει να κάνουμε υπομονή και εν τέλει θα δούμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», επισήμανε με τη σειρά του.
Τη συζήτηση συντόνισε η Νίκη Χαριλάου, Διευθύντρια του Τμήματος Συμμόρφωσης Οικονομικού Εγκλήματος και Κυρώσεων της Τράπεζας Κύπρου.