anner-cyta-vodafone

Πόσο καταστρέφει ο πόλεμος την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

InBusinessNews  20/06/2022 07:00
Πόσο καταστρέφει ο πόλεμος την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Πόσο καταστρέφει ο πόλεμος την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

InBusinessNews  20/06/2022 07:00

Με εκτροχιασμό κινδυνεύει η οικονομική ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρώπης ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και την απορρύθμιση στο εμπόριο να απειλούν με αποσταθεροποίηση τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης αναλυτών της ΕΤΕπ με τίτλο «Πόσο κακό κάνει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη;».

Όπως συμπεραίνει και η έρευνα, η εξάρτηση της Κύπρου από εισαγωγές ενέργειας από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι από χαμηλή (οπτάνθρακας και διυλισμένο πετρέλαιο) έως απόλυτη (άνθρακας και λιγνίτης).

Διαβάστε ακόμα: 

Δεν βρίσκουν πού να… μείνουν οι ξένες εταιρείες στη Λεμεσό 

Πώς τα dark stores επηρεάζουν τα ακίνητα 

El Corte Ingles: Αποκλειστικά στα πολυκαταστήματα ERA 

Plus500: Ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων και εμπλουτισμός προϊόντων 

Βάσσος Ηλιάδης Λτδ: Κινητήρια δύναμη η εταιρική κοινωνική ευθύνη

Ανεπηρέαστες από ζημιές οι επιχειρήσεις
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που για την Ελλάδα, προβλέπεται αύξηση κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένεται να αναφέρουν ζημιές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι και η υψηλότερη αύξηση που προβλέπεται στην Ε.Ε και η οποία θα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εντούτοις η ΕΤΕπ δεν προβλέπει κάποια αλλαγή για τις κυπριακές επιχειρήσεις.
 

etepoukraniazimies
xreokopia0

Το ποσοστό φτώχειας και η φιλοξενία προσφύγων
Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις στις τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 2,5 μονάδες του τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ανερχόταν στο 26,87% το 2020.

Διευκρινίζεται, όμως ότι η αύξηση στην Κύπρο του εν λόγω ποσοστού προβλέπεται στη μόλις 0.01 μονάδα, από 17,57% που ήταν το 2020.
 

ftoxeia

Οι αναλυτές της ΕΤΕπ εκτιμούν ότι τα αναμενόμενα έξοδα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία θα κυμανθούν κάτω του 2% του κυπριακού ΑΕΠ.

prosfyges

Τα δάνεια που εκτίθενται σε κινδύνους
Η τραπεζική έκθεση της Κύπρου στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τέλος του 2021, είναι κάτω από 0,5,% ενώ η έκθεση στην Ουκρανία φαίνεται αμελητέα.

trapezikiekthesi

Κατά μέσο όρο, κάτω από το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της Ε.Ε. εμπίπτει στους οικονομικούς τομείς που  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κάποιοι τραπεζικοί τομείς, όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ολλανδία, αναφέρουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 συνολική έκθεση κοντά στο 40% του χαρτοφυλακίου δανείων, ενώ αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Κύπρος αναφέρουν έκθεση κοντά στο 20%.

daneiakindyno

Βέβαια, παρά τους κινδύνους αυτούς, οι δείκτες κεφαλαίου παραμένουν υγιείς σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.

Η τρύπα στα κρατικά έσοδα
Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της ΕΤΕπ εξηγεί ότι τα κρατικά έσοδα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις που έγιναν πριν από τον πόλεμο.

Η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα (σε σχέση με τα επίπεδα που προβλεπόταν αρχικά στα προσχέδια των προϋπολογισμών), ασκώντας πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς κάθε χώρας.

Αν και η ακριβής επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1% συμπίπτει με τη μείωση κατά 1,04% των δημοσίων εσόδων κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έλλειμμα αναμένεται να επηρεάσει τις χώρες σε διαφορετικό βαθμό, με χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ολλανδία να είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ελλείμματος στα έσοδα πέραν του 1,1%.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας