Powered by

Πόσο καταστρέφει ο πόλεμος την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Με εκτροχιασμό κινδυνεύει η οικονομική ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρώπης ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και την απορρύθμιση στο εμπόριο να απειλούν με αποσταθεροποίηση τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης αναλυτών της ΕΤΕπ με τίτλο «Πόσο κακό κάνει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη;».

Όπως συμπεραίνει και η έρευνα, η εξάρτηση της Κύπρου από εισαγωγές ενέργειας από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι από χαμηλή (οπτάνθρακας και διυλισμένο πετρέλαιο) έως απόλυτη (άνθρακας και λιγνίτης).

Διαβάστε ακόμα: 

Δεν βρίσκουν πού να… μείνουν οι ξένες εταιρείες στη Λεμεσό 

Πώς τα dark stores επηρεάζουν τα ακίνητα 

El Corte Ingles: Αποκλειστικά στα πολυκαταστήματα ERA 

Plus500: Ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων και εμπλουτισμός προϊόντων 

Βάσσος Ηλιάδης Λτδ: Κινητήρια δύναμη η εταιρική κοινωνική ευθύνη

Ανεπηρέαστες από ζημιές οι επιχειρήσεις
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που για την Ελλάδα, προβλέπεται αύξηση κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένεται να αναφέρουν ζημιές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι και η υψηλότερη αύξηση που προβλέπεται στην Ε.Ε και η οποία θα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εντούτοις η ΕΤΕπ δεν προβλέπει κάποια αλλαγή για τις κυπριακές επιχειρήσεις.
 

 

Το ποσοστό φτώχειας και η φιλοξενία προσφύγων
Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις στις τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 2,5 μονάδες του τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ανερχόταν στο 26,87% το 2020.

Διευκρινίζεται, όμως ότι η αύξηση στην Κύπρο του εν λόγω ποσοστού προβλέπεται στη μόλις 0.01 μονάδα, από 17,57% που ήταν το 2020.
 

Οι αναλυτές της ΕΤΕπ εκτιμούν ότι τα αναμενόμενα έξοδα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία θα κυμανθούν κάτω του 2% του κυπριακού ΑΕΠ.

Τα δάνεια που εκτίθενται σε κινδύνους
Η τραπεζική έκθεση της Κύπρου στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τέλος του 2021, είναι κάτω από 0,5,% ενώ η έκθεση στην Ουκρανία φαίνεται αμελητέα.

  

Κατά μέσο όρο, κάτω από το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της Ε.Ε. εμπίπτει στους οικονομικούς τομείς που  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Κάποιοι τραπεζικοί τομείς, όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ολλανδία, αναφέρουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 συνολική έκθεση κοντά στο 40% του χαρτοφυλακίου δανείων, ενώ αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Κύπρος αναφέρουν έκθεση κοντά στο 20%.

Βέβαια, παρά τους κινδύνους αυτούς, οι δείκτες κεφαλαίου παραμένουν υγιείς σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.

Η τρύπα στα κρατικά έσοδα
Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της ΕΤΕπ εξηγεί ότι τα κρατικά έσοδα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις που έγιναν πριν από τον πόλεμο.

Η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον πόλεμο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα (σε σχέση με τα επίπεδα που προβλεπόταν αρχικά στα προσχέδια των προϋπολογισμών), ασκώντας πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς κάθε χώρας.

Αν και η ακριβής επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1% συμπίπτει με τη μείωση κατά 1,04% των δημοσίων εσόδων κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έλλειμμα αναμένεται να επηρεάσει τις χώρες σε διαφορετικό βαθμό, με χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ολλανδία να είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ελλείμματος στα έσοδα πέραν του 1,1%.

Δειτε Επισης

Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές