anner-cyta-vodafone

Αποκαλυπτικός ο Κ. Πετρίδης: Οι επιφυλάξεις της Κύπρου στις κυρώσεις

InBusinessNews  06/05/2022 18:47
Αποκαλυπτικός ο Κ. Πετρίδης: Οι επιφυλάξεις της Κύπρου στις κυρώσεις

Αποκαλυπτικός ο Κ. Πετρίδης: Οι επιφυλάξεις της Κύπρου στις κυρώσεις

InBusinessNews  06/05/2022 18:47

Το σκεπτικισμό, αλλά και τις επιφυλάξεις, που προκαλεί σε πολλές πρωτεύουσες της Ε.Ε. το επερχόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποκαλύπτει σε του συνέντευξή του στο Euronews, o υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Αυτή τη στιγμή συζητείται το έκτο πακέτο κυρώσεων», είπε. «Ξεκινήσαμε πιο συντηρητικά, στη συνέχεια άρχισαν να προστίθενται περισσότερες κυρώσεις. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για αρκετά θέματα.

Διαβάστε εδώ: 

Ενοχλημένη η Λευκωσία-«Κατ’ επιλογήν κυρώσεις» πλήττουν την οικονομία 

6o πακέτο κυρώσεων Ε.Ε.: Eκτός SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Στην Κύπρο, έχουμε επιφυλάξεις στις κυρώσεις που αφορούν στη ναυτιλία, την απαγόρευση πλοίων με ρωσική σημαία ή τις μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου, υπάρχουν θέματα με τα καταπιστεύματα, τις αγορές ακίνητης περιουσίας από Ρώσους πολίτες. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι κυρώσεις να έχουν τουλάχιστον περισσότερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ότι στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, γιατί διαφορετικά είναι σαν να βάζουμε κυρώσεις στον εαυτό μας». 

Διαβάστε ακόμη: 

Τύμπανα πολέμου στον τραπεζικό τομέα-Πάει για απεργίες η ΕΤΥΚ

Μικέλλης Χρίστου: Στο τιμόνι του «λεωφορείου» της Diplomat

Χρίστος Χριστούδιας: Χαμένοι τζίροι που δεν θα ανακτηθούν ποτέ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Κ. Πετρίδης προειδοποιεί για τις επιπτώσεις:

«Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα θέμα που πρέπει να αναλύεται και η οικονομική του πτυχή. Από ότι φαίνεται, η Ρωσία έχει εναλλακτικές πηγές. Η Κύπρος δεν αντιτίθεται σε αυτό το μέτρο. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας, πλήττοντας αντίστοιχα την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι, όμως, και θέμα αρχής: δεν μπορεί να χρηματοδοτεί η ΕΕ εξοπλισμούς για τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν αυτή τη στιγμή». 

«Στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη»

«Παραδέχομαι ότι στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη», απαντά ο υπ. Οικονομικών, όταν ερωτάται για την γενικευμένη εντύπωση ότι η Κύπρος έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. 

«Μιλάμε και για δεκαετίες πιο πριν. Από το 2013 και μετά έχουν διορθωθεί πολλά πράγματα. Υπό την αυστηρή επιτήρηση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουν θεσπιστεί πολύ αυστηροί κανονισμοί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Στην Κύπρο έχουμε κλείσει 70.000-80.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, κάποιοι εκ των οποίων άνοιξαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ακριβώς αυτής της αυστηρής επιτήρησης. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι στενοί δεσμοί που υπάρχει η αντίληψη ότι υπάρχουν. Εντάξει, υπήρχε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, που, όντως, με λάθη στη διαχείριση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, συνέτεινε σε αυτή την αντίληψη. Αυτό έχει τερματιστεί. Κάποια διαβατήρια ανακαλούνται εκεί όπου έχουν εντοπιστεί μη πρέπουσες πολιτογραφήσεις». 

«Πάγωσαν» περιουσίες πολιτών και εταιρειών από τη Ρωσία

Την αναζήτηση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτών και οντοτήτων από τη Ρωσία που βρίσκονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων έχει αναλάβει ειδική επιτροπή που συστάθηκε υπό το υπουργείο Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε πως έχουν γίνει ήδη δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων:

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δώσω αριθμούς», ανέφερε. «Έχουμε "παγώσει" τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, αλλά και μετοχές ατόμων και εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων. Ενδεχομένως στο μέλλον να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι είμαστε πολύ εκτεθειμένοι στο ρωσικό παράγοντα.

Για παράδειγμα, υπήρχε η εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι πολύ εκτεθειμένο στη Ρωσία. Όμως, οι καταθέσεις από ρωσικές οντότητες είναι μόνο το 3,8% των συνολικών καταθέσεων. Πριν το 2012, ήταν περίπου το 60% του συνόλου. Η έκθεσή μας σε ότι αφορά στα τραπεζικά δάνεια είναι στο 0,8%. Η Κύπρος δεν τηρεί καθόλου αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Σε ότι αφορά στις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, δε φαίνεται να υπάρχουν επενδύσεις από εταιρείες που εμπίπτουν στη λίστα των κυρώσεων.

Στην Κύπρο, όντως, έχουμε μία ρωσική κοινότητα, που επέλεξε εδώ και πολλά χρόνια να δραστηριοποιηθεί με υγιείς επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως κάποιοι το έκαναν και στην Ελλάδα, γιατί η Κύπρος είναι μία χώρα της ΕΕ με ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτές οι επενδύσεις δεν επηρεάζονται, εκτός ίσως από ένα πολύ μικρό βαθμό όταν γίνονται συναλλαγές με κάποιες ρωσικές εταιρείες να υπάρχει κάποιος επηρεασμός. Ως επί το πλείστον αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο συναλλάσσονται με την ΕΕ και δεν εμπίπτουν στη λίστα των κυρώσεων». 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας