6o πακέτο κυρώσεων Ε.Ε.: Eκτός SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρουσίασε την Τετάρτη στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο οποίο περιλαμβάνεται απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, καθώς και κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και είναι υπεύθυνα για πολιορκία της Μαριούπολης.

Επίσης τίθενται εκτός SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και δύο άλλες μεγάλες τράπεζες.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία για την ΕΕ και την ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης για δράση, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε εξάλλου ότι η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη έναντι της Ουκρανίας και πρότεινε να αρχίσουν να εργάζονται για ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων είχε εγκρίνει την Τρίτη την πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Εξηγώντας την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για το ρωσικό πετρέλαιο, δια θαλάσσης αλλά και αγωγών, τόσο αργό όσο και διυλισμένο. «Σήμερα, παρουσιάζουμε το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Πρώτον, συμπεριλαμβάνουμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και τους υπεύθυνους για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους αυτουργούς του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνέχισε, λέγοντας ότι με το δεύτερο σημείο τίθενται εκτός SWIFT η Sberbank, μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και δύο άλλες μεγάλες τράπεζες. «Με αυτό, χτυπάμε τράπεζες που έχουν συστημική σημασία για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να επιφέρει την καταστροφή. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα», είπε. 

Τρίτον, συνέχισε, απαγορεύουμε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να εκπέμπουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιαδήποτε μορφή είτε καλωδιακά, μέσω δορυφόρου, στο διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone. 

Είπε ότι αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια αναγνωρίζονται ως φερέφωνα, που ενισχύουν τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν και όπως είπε, δεν πρέπει να τους δίνεται άλλο βήμα για να διαδίδουν αυτά τα ψέματα. 

Επιπλέον, είπε ότι το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη, κάτι που όπως είπε, τώρα θα σταματήσει, καθώς απαγορεύεται η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες. 

Η κ. φον ντερ Λάινεν ανέφερε εξάλλου ότι στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ ξεκίνησε με τον άνθρακα και τώρα αντιμετωπίζει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να εργαστούμε πάνω σε αυτό», είπε. 

«Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, δια θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο κατά τακτό τρόπο, που θα επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε. 

Σύμφωνα με την κ. φον νετρ Λάιεν η κατάργηση στην προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα γίνει σταδιακά, εντός έξι μηνών και η προμήθεια προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους. Έτσι, ανέφερε, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες απώλειες σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, «καθώς για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στα μέτρα για άμεση ανακούφιση, μέσω της βραχυπρόθεσμης οικονομικής στήριξης ώστε να βοηθηθούν οι Ουκρανοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για αναστολή όλων των εισαγωγικών δασμών από την Ουκρανία για ένα έτος.

Η κ. φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη δημοσιονομική στήριξη που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι και η Ευρώπη θα πράξει το κομμάτι που της αναλογεί. Όσον αφορά την προσπάθεια ανασυγκρότησης, είπε ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος αυξάνεται με κάθε μέρα.

«Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερη ευθύνη έναντι της Ουκρανίας. Με την υποστήριξή μας, οι Ουκρανοί μπορούν να ξαναχτίσουν τη χώρα τους για την επόμενη γενιά. Γι' αυτό σήμερα σας προτείνω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς φίλους μας», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Το πακέτο αυτο, σημείωσε, πρέπει να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της ουκρανικής οικονομίας και να θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων στόχων, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι μέσω του πακέτου θα μπορέσει να επέλθει η σταθερότητα στη χώρα, ώστε να γίνει ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ θα μπορούσε να ανοίξει και τον δρόμο για το μέλλον της Ουκρανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ