Μικέλλης Χρίστου: Στο τιμόνι του «λεωφορείου» της Diplomat

Ο Μικέλλης Χρίστου βρίσκεται, ως CEO, στο τιμόνι της Diplomat, εταιρείας πωλήσεων και διανομής στην Κύπρο, μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Diplomat, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα των FMCG και μαρκών τροφίμων από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες.

Με αφορμή την υποψηφιότητά του στην κατηγορία Μάνατζερ στα 14α IN Business Awards, μιλά για την πορεία του στην εταιρεία, τις δυσκολίες και τα βλέμματα καχυποψίας που αντιμετώπισε και για τα μαθήματα ζωής και την έμπνευση που πήρε από ανθρώπους όπως ο αδελφός του, αλλά και ο Noam Weiman, CEO της Diplomat Global.

Διαβάστε ακόμη:

Χρίστος Χριστούδιας: Χαμένοι τζίροι που δεν θα ανακτηθούν ποτέ

Τα ενοίκια που μειώθηκαν σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi

Έτσι θα επιχορηγηθούν οι κατοικίες σε ορεινές και ακριτικές περιοχές

Πώς ξεκινήσατε στην Diplomat;

Στην εταιρεία Diplomat ξεκίνησα τον Αύγουστο του 2011 ως Chief Sales Officer και άρχισα να προσλαμβάνω τα πρώτα στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας. Το 2019 η εταιρεία μου πρόσφερε την θέση του CEO/ γενικού διευθυντή για την Κύπρο αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την μεγάλη προσπάθεια που έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, κατέχω Bachelor of Business Administration (BBA) και Master of Business Administration (MBA).

Δυσκολίες συναντήσατε;

Φυσικά. Θυμάμαι στην αρχή όλοι μας έβλεπαν καχύποπτα και η αγορά θεωρούσε πως η εταιρεία Diplomat μετά από λίγους μήνες θα έφευγε από την αγορά. Στη συνέχεια, εμείς οι ίδιοι έπρεπε να αφομοιωθούμε σε ένα καινούριο τρόπο εργασίας μιας μίνι πολυεθνικής. Για εμένα η προσαρμογή ήταν πιο εύκολη γιατί για χρόνια συνεργαζόμουν με πολυεθνικές εταιρείες. Για κάποιους άλλους, όμως, οι οποίοι συνεργάζονταν μόνο με οικογενειακές επιχειρήσεις ήταν πιο δύσκολη.

Είχατε κάποιον στο πλάι σας στα πρώτα σας βήματα; Τι σας συμβούλευσε και το κρατάτε μέχρι σήμερα;

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως, γενικώς από τα πρώτα στάδια της καριέρας μου ευτύχισα να είμαι δίπλα από πολύ ικανά στελέχη παγκόσμιας εμβέλειας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό μου, ο οποίος μου δίδαξε τα πρώτα βήματα στις πωλήσεις. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Noam Weiman, CEO, Diplomat Global, ο οποίος πίστεψε σε εμένα αλλά και μου έδωσε μία διαφορετική εικόνα το πως πρέπει να ενεργεί ένας ηγέτης.

Είναι αρκετά τα σημαντικά μαθήματα που κράτησα από άτομα που με βοήθησαν. Ένα από αυτά είναι να δίνεις ειλικρινή και εποικοδομητική ανατροφοδότηση στους υφιστάμενους σου, αλλά και στους συνεργάτες σου. Έμαθα ότι, όταν οδηγείς το λεωφορείο (οργανισμός), εφόσον έδωσες τις απαραίτητες ευκαιρίες στους επιβάτες (υπαλλήλους) και δεν εξελίσσονται, τότε σταμάτα στην άκρη για να κατέβουν. Τώρα ξέρω πως χωρίς όραμα και στρατηγική δεν μπορείς να πας πουθενά και κάνω συχνά αυτοκριτική. Κάποτε μου είπαν, «κάνε συχνά αυτοκριτική. Μέχρι να φτάσεις στη ρίζα να κάνεις πέντε φορές την ίδια ερώτηση «Γιατί...;». μέχρι να βρεις την πραγματική αιτία».

Ποιοι είναι οι αμεσοι στόχοι σας;

Έχοντας όλα τα πιο πάνω κατά νου, οι επόμενοι στόχοι μου είναι να μεγαλώσω την εταιρεία στην οποία εργάζομαι για να δώσω την ευκαιρία σε περισσότερα άτομα να εξελιχθούν και να καταφέρνω να γίνομαι καλύτερος μέρα με τη μέρα, μέσα απο την αυτοαξιολόγηση.

Το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μια εταιρεία με παρουσία σε πέντε χώρες, συνεργασία με όλες τις μεγάλες πολυεθνικές και έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, μου δίνει την ευκαιρία να βγάζω τον καλύτερο μου εαυτό αλλά και να σκέφτομαι ως ιδιοκτήτης.

Τι σημαίνει για σας η υποψηφιότητά σας στην κατηγορία Μάνατζερ (Εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή) στα IN Business Awards;

Αυτή η υποψηφιότητα είναι μεγάλη τιμή για εμένα γιατί φέρει το όνομα ενός μεγάλου ηγέτη στο επιχειρείν, του αείμνηστου Άντη Χατζηκωστή.

Επίσης με την υποψηφιότητα στην κατηγορία Μάνατζερ, ανταμείβονται και αναγνωρίζονται οι κόποι μιας ζωής κι ας έχω στο παρελθόν διακριθεί και με βραβεία από την μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών την Procter & Gamble σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο.

Πώς χαρακτηρίζετε το κυπριακό επιχειρείν ειδικότερα σε ότι αφορά τον τομέα σας και την κατηγορία, στην οποία είχατε προταθεί;

Στην Κύπρο υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και μάνατζερ γενικώς σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό, προτείνω οι εταιρείες να είναι πιο θαρραλέες και να τους δείξουν εμπιστοσύνη.

*Ο Μικέλλης Χρίστου ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Μάνατζερ (Εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή) στα IN Business Awards 2021. 

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας