Σε αχαρτογράφητα νερά ξανά το επιχειρείν-Αβεβαιότητα και ανησυχία

Σε αχαρτογράφητα νερά καλούνται για μια ακόμη φορά να κολυμπήσουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει επιπτώσεις σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίοι παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στην κυπριακή οικονομία.

Την εικόνα σκιαγραφούν με άκρως παραστατικό τρόπο οι ανακοινώσεις εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου(ΧΑΚ), διά των οποίων συμμορφούμενες προς σχετική εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνουν το κοινό για τις πιθανές συνέπειες της επικρατούσας κατάστασης και δη για τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που ενδεχομένως να προκύπτουν για τις ίδιες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε εδώ: 

Πιερής Μάρκου: Στη δίνη του πολέμου και οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Έτσι θα είναι το νέο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας (photos)

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών επιβεβαιώνουν ουσιαστικά πως το μεγαλύτερο πλήγμα και το πιο βαρύ τίμημα αναμένεται να πληρώσουν οι εταιρείες και επιχειρήσεις που έμμεσα ή άμεσα δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, όπως και όσες οι δραστηριότητες τους είναι άμεσα συνυφασμένες με την χρησιμοποίηση πρώτων υλών, όπως αλεύρι, σιτηρά κτλ, για τα προϊόντα που εμπορεύονται. 

Όπως προκύπτει επίσης, το εύρος και το μέγεθος των συνεπειών είναι δύσκολο να συνεκτιμηθούν, τουλάχιστον επί του παρόντος επακριβώς, μιας και το ευμετάβλητο γεωπολιτικό και κατ' επέκταση οικονομικό περιβάλλον, δεν αφήνει ασφαλή περιθώρια για κάτι τέτοιο. 

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Louis plc, στην οποία, αφού σημειώνει πως λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί η εταιρεία δεν είναι δυνατόν να προβεί σε οποιεσδήποτε προβλέψεις για το τρέχον έτος, τονίζει πως παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. 

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος που αυτές θα έχουν στο τουριστικό ρεύμα από την υπόλοιπη Ευρώπη και άλλες χώρες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών, καυσίμων και άλλων προϊόντων που είχε παρατηρηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας του πολέμου.

Διαβάστε εδώ: Louis: Σε θολά νερά το τουριστικό ρεύμα για το 2022

Την ίδια ώρα, η απώλεια των Ρώσων τουριστών, όπως και οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον γενικότερα στο εμπόριο. Ενδεικτική, η ανακοίνωση της KEO plc, η οποία επίσης τονίζει ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, η Διεύθυνση της εταιρείας δεν είναι σε θέση να προσμετρήσει στην παρούσα φάση το μέγεθος των έμμεσων οικονομικών επιπτώσεων.

Όπως, ωστόσο, περαιτέρω υποδεικνύει, οι εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου, αναμένεται να επηρεαστούν έμμεσα λόγω της αρνητικής επίδρασης στις πωλήσεις από την ενδεχόμενη μείωση στις αφίξεις τουριστών από την ρωσική και ουκρανική αγορά. «Ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών θα μας επηρεάσουν αρνητικά», προσθέτει.

Διαβάστε εδώ: ΚΕΟ: Πλήγμα στις πωλήσεις από τις μειωμένες αφίξεις Ρώσων τουριστών

Σε ανάλογο πλαίσιο, και η ανακοίνωση της Alkis H. Hadjikyriacos (Frou Frou Biscuits) Public Ltd, όπου σημειώνεται πως με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας αναμένεται να επηρεαστούν λόγω της αρνητικής επίδρασης στις πωλήσεις των πελατών λιανικής του Ομίλου στις τουριστικές περιοχές από την ενδεχόμενη μείωση στην άφιξη τουριστών.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών, κυρίως αλεύρων που αποτελούν την κύρια πρώτη του ύλη, ίσως να επηρεάσουν και τις παραγωγικές δραστηριότητες του Ομίλου. Ενημερώνει ταυτόχρονα για ανατιμήσεις τιμών των προϊόντων στο οποίες θα προβεί σύντομα προς κάλυψη του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Διαβάστε εδώ: Frou Frou: Επηρεάζονται οι πωλήσεις, έρχονται ανατιμήσεις

Οι ανακοινώσεις-ενημερώσεις των πιο πάνω εταιρειών, όπως και άλλων, είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές της όλης εικόνας, καθότι ευρύτερη είναι η ανησυχία και η αναστάτωση στο κυπριακό επιχειρείν και δη στο λιανεμπόριο όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων στην Ρωσία, από τις οποίες-όπως εκτιμάται-αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές.

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου