Στην πρίζα για ελλείψεις και καθυστερήσεις το λιανεμπόριο

Ανησυχία και αναστάτωση προκαλούν σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, ο επερχόμενος οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία.

Αν και καμία ασφαλής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για την ώρα όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου, εντούτοις αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις τροφίμων και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές.

Διαβάστε εδώ: Frou Frou: Επηρεάζονται οι πωλήσεις, έρχονται ανατιμήσεις

Πανδημία, ακρίβεια και πόλεμος
Το εκρηκτικό μείγμα που προκάλεσε η πανδημία, η εκτόξευση τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια και καύσιμα, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στο λιανικό εμπόριο.

«Παρόλο που ήταν θέμα οι δυνάμεις της αγοράς να επανέλθουν και να ανακάμψουν μετά την πανδημία, εντούτοις οι πρόσφατες εξελίξεις δεν διευκολύνουν την επάνοδο στην κανονικότητα», επεσήμανε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι αναμφίβολα οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές.

Διαβάστε ακόμη:

Την πληρώνουν και πάλι οι επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά


Τέλος το safepass σε χώρους λιανεμπορίου-Αυξάνεται η χωρητικότητα

ΠΑΣΥΛΕ: Κατάργηση φρουρού εισόδου και safepass σε υπεραγορές

Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει πολλά στάδια, με προτελευταίο κρίκο τους λιανεμπόρους και τελευταίο τους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένεται να βιώσουν τις συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία.

Υπό τον φόβο ελλείψεων και καθυστερήσεων
Οι λιανέμποροι εκτιμούν ότι το ύψος των οικονομικών επιπτώσεων θα γίνει αισθητό το προσεχές διάστημα, με ορατό το ενδεχόμενο να προκύψουν ελλείψεις προϊόντων και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ωστόσο, καθησυχάζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί οποιεσδήποτε ελλείψεις στην αγορά, ενώ για κάθε κατηγορία προϊόντος υπάρχει εναλλακτική λύση.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις, ενώ στο επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε κατά πόσο θα παρατηρηθούν καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ελλείψεις, όπως επίσης και το ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες», υπογράμμισε στο InBusinessNews ο κ. Αντωνίου.

Πέραν του γεγονότος ότι Ρωσία και Ουκρανία εξάγουν ένα μεγάλο ποσοστό πρώτων υλών που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή αγορά (σιτάρι, καλαμπόκι, ζωοτροφές), οι αφίξεις από τη ρωσική και ουκρανική αγορά αποτελούν σημαντικότατη πηγή τουρισμού για την Κύπρο.

Σε περίπτωση που παραταθεί η ρωσοουκρανική κρίση, η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών για εισαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών θα καταστεί κάτι περισσότερο από αναγκαία, την ώρα που οι φορείς του τουρισμού στράφηκαν ήδη προς την προσέλκυση επισκεπτών από άλλες χώρες.


Κίνδυνος για λουκέτα στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πλήττονται οι επιχειρήσεις της ελεύθερης Αμμοχώστου, τα σχέδια των οποίων για μια ομαλή και αισιόδοξη τουριστική σεζόν ανατράπηκαν.

Τα καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, τα οποία ανέμεναν να κάνουν ταμείο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πλέον αντιμέτωπα με τον κίνδυνο κλεισίματος, σε περίπτωση που χαθεί και η φετινή τουριστική χρονιά.

Ενοίκια, δόσεις, οφειλές και λειτουργικά έξοδα ταλανίζουν τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.

Σε περίπτωση που δεν τύχουν και πάλι στήριξης από την κυβέρνηση, τότε είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο λουκέτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο για επιχειρήσεις, οι οποίες ταλαιπωρούνται σφοδρά την τελευταία τριετία.

Δειτε Επισης

Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε