Τζώρτζια Παναγιώτου: Δεν βλέπω γενική αποχώρηση ρωσικών εταιρειών

Ανάστατο ολόκληρο το παγκόσμιο μετά την απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει οριστικά την διπλωματική οδό και να επιλέξει την στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. 

Οι εξελίξεις επηρεάζουν και την παγκόσμια οικονομία, με την οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις. 

Διαβάστε ακόμη: 

Ε. Ευγενίου: Οι κυρώσεις κρίνουν τον αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία

Οι πιο... ευάλωτοι στην ουκρανική κρίση τομείς της οικονομίας

Ουκρανικές εταιρείες έτοιμες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Πάει για δεύτερο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία η Ε.Ε.

Στα... σχοινιά η παγκόσμια οικονομία-Στα ύψη πετρέλαιο και χρυσός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφραγίζει και ανακοινώνει το βράδυ δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία αφού ενδεχομένως να  επηρεάσει τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Πώς οι επιπτώσεις της σύρραξης επηρεάζουν τους τομείς των υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών στην Κύπρο; Θα δούμε εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων να φέρνουν την έδρα τους στο νησί; Θα διαταραχθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου;

Απαντήσεις στα πιο πάνω, δίνει στο InBusinessNews η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

Πολύ νωρίς για προβλέψεις με σαφήνεια

Σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε και να προβλέψουμε με σαφήνεια τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών και στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Κύπρο, αφού, μέχρι στιγμής το σκηνικό είναι ρευστό.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει περαιτέρω η δύση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και την έκταση τoυ δεύτερου πακέτου κυρώσεων που θα ακολουθήσει μετά την ευρεία επιθετική εισβολή της Ρωσίας. Αυτό θα εξαρτηθεί σαφώς από το πόσο θα διαρκέσει η εμπόλεμη κατάσταση και τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων που θα επιβληθούν», εξηγεί.

Όπως υποδεικνύει, εάν αποφασιστούν δρακόντειες κυρώσεις, όπως ο αποκλεισμός του swift ως τρόπος τραπεζικών πληρωμών για εταιρίες ρωσικών συμφερόντων, αυτό θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και σίγουρα, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα υπηρεσιών και τον χρηματοοικονομικό τομέα στην Κύπρο.

Επιχειρηματικό «μεταναστευτικό ρεύμα» από Ουκρανία

Ωστόσο, η κα. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, προβλέπει ένα επιχειρηματικό «μεταναστευτικό ρεύμα» από Ουκρανία προς Κύπρο. Αυτό θα συμβεί, λόγω των στενών και μακροχρόνιων επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, αλλά και του σταθερού και ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προσφέρει η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων πιθανόν να επιδιώξουν την μετεγκατάσταση τους και μεταφορά έδρας στην Κύπρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εγκατάσταση και του αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού.

«Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες κυπριακές αρχές θα πρέπει χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να επιδείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για έκδοση των σχετικών αδειών παραμονής, και επί του παρόντος να ανανεώσουν εν ευθέτω χρόνω, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, τις υφιστάμενες άδειες παραμονής Ουκρανών υπηκόων και των οικογενειών τους, που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο και ανησυχούν ιδιαίτερα» πρόσθεσε.

Δεν αποχωρούν από Κύπρο εταιρείες ρωσικών συμφερόντων

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα δούμε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να εγκαταλείπουν την Κύπρο, η εκπρόσωπος τύπου του ΠΔΣ προέβλεψε ότι αυτό δεν θα συμβεί και ούτε θα διαταραχθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.

«Πέραν της πολιτικής προέκτασης, δεν προβλέπω γενική τάση αποχώρηση εταιρειών ρωσικών συμφερόντων από την Κύπρο ούτε και διατάραξη στις αποδεδειγμένα ανθεκτικές επιχειρηματικές σχέσεις».  

Τέλος, υπέδειξε ότι τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από την επιβολή των κυρώσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εκ νέου, όπως έγινε από το 2014 και μετέπειτα, με την κρίση στην Κριμαία.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα