Ε. Ευγενίου: Οι κυρώσεις κρίνουν τον αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις στην Ουκρανία στη σκιά της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, αλλά και των κυρώσεων που η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν στην Μόσχα.

Οι επιπτώσεις της σύρραξης δεν αγγίζουν μόνο το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, με την οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πολυπίπεδες εξελίξεις.  

Το μείζον ερώτημα έγκειται στο πόσο η οικονομία της Κύπρου δύναται και πώς να επηρεαστεί από τα γεγονότα, δεδομένης της ποικιλοτρόπως διασύνδεσής της με τη ρωσική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Τζώρτζια Παναγιώτου: Δεν βλέπω γενική αποχώρηση ρωσικών εταιρειών

Οι πιο... ευάλωτοι στην ουκρανική κρίση τομείς της οικονομίας

Ουκρανικές εταιρείες έτοιμες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Πάει για δεύτερο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία η Ε.Ε.

Στα... σχοινιά η παγκόσμια οικονομία-Στα ύψη πετρέλαιο και χρυσός

Μιλώντας στο InBusinessNews o τέως CEO της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου εξέφρασε την εκτίμηση πως στο ευρύτερο της πλαίσιο η οικονομία της Κύπρου σαφώς θα επηρεαστεί, τόσο σε ό,τι αφορά στον τομέα του τουρισμού όσο και από την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Προέβλεψε ταυτόχρονα άνοδο των τιμών στα τρόφιμα.

Αναφορικά με τον τομέα των υπηρεσιών, ο κ. Ευγενίου υπέδειξε ότι τις επιπτώσεις θα μπορούμε να τις εκτιμήσουμε μετά την ανακοίνωση και του δεύτερου πακέτου κυρώσεων από την Ε.Ε.

«Μέχρι στιγμής, οι υφιστάμενες κυρώσεις, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα. Αλλά αν επεκταθούν και αν οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το πρόγραμμα swift για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες, τότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να εγκαταλείπουν την Κύπρο, επισήμανε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης παραμέτρου.

Ερωτηθείς από την άλλη κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να δούμε ουκρανικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, ο Ευγένιος Ευγενίου δεν το απέκλεισε.

Όπως είπε, είναι ένα ενδεχόμενο ουκρανικοί οργανισμοί και εταιρείες να αναζητήσουν μια ασφαλή χώρα για τις δραστηριότητες τους, αφού πάντα σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας οι επιχειρηματίες και οι διεθνείς εταιρείες προσπαθούν να βρουν μια ασφαλή βάση.

Καταλήγοντας, o τέως CEO της PwC Κύπρου διατύπωσε την εκτίμηση πως η ρωσική οικονομία έχει «κτίσει» κάποιες αντιστάσεις, κατά την έκφρασή του, που της δίνουν τη δυνατότητα να αντέξει σε κυρώσεις.

«Από την άλλη», επισήμανε, «η Ευρώπη το 1/3 του φυσικού αερίου της εξαρτάται από τη  Ρωσία. Μπορεί να βρει εναλλακτική πηγή, αλλά σίγουρα με κάποιο οικονομικό αντίκτυπο. Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει, αλλά σίγουρα αυτό που φαίνεται ότι είναι κάτι που δεν θα τελειώσει γρήγορα ή εύκολα».

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024