Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία
Μαρία Καραΐσκου 06:30 - 23 Φεβρουαρίου 2022
Ανησυχία και αγωνία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην κυπριακή οικονομία προκαλούν οι επιβληθείσες από την Ε.Ε. οικονομικού χαρακτήρα κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη σκιά της απόφασης της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.
Χθες το βράδυ, ως γνωστό, τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. υιοθέτησαν ομόφωνα σειρά στοχευμένων μέτρων κατά της Ρωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:
- Την προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων της Ε.Ε. των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
- Στοχευμένα μέτρα κατά 27 φυσικών και νομικών προσώπων που υποσκάπτουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στις ακόλουθες κατηγορίες: Άτομα που έλαβαν αποφάσεις που απειλούν την Ουκρανία, νομικές οντότητες που στηρίζουν οικονομικά ή υλικά, ή που επωφελούνται από τις πράξεις αυτές, άτομα και υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας που είχαν ρόλο στην εισβολή και αποσταθεροποίηση και αυτούς που ασκούν παραπληροφόρηση.
- Στοχευμένα μέτρα κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν λήπτες αποφάσεων και άλλους στις δύο περιοχές.
- Πάγωμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κριμαίας.
- Τη διακοπή της δυνατότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ε.Ε. για δανεισμό ή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Διαβάστε ακόμα:
Ζωντανεύουν ξανά οι χώροι εστίασης, γεμίζουν την Τσικνοπέμπτη
Ο «κακός λύκος» είναι εδώ και μόλις άνοιξε στην Κύπρο
Limassol Park: Με εντατικούς ρυθμούς η πολυτελής ανάπτυξη (pics)
Μολονότι εκ πρώτης όψεως τα μέτρα αυτά-τα οποία ως κράτος μέλος της Ε.Ε. είναι δεσμευτικά και για την Κύπρο-, δεν δείχνουν να είναι τέτοια που να μοιάζουν ικανά να τορπιλίσουν τις πολυεπίπεδες κυπρο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις, δεν παύουν να προκαλούν προβληματισμό, κυρίως όσον αφορά την παράμετρο πιθανών αντίμετρων που ίσως επιδιώξει να εφαρμόσει η Μόσχα έναντι των κρατών της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η οικονομία και η επιχειρηματική ζωή της Κύπρου είναι ποικιλοτρόπως συνδεδεμένες με τη ρωσική αγορά, με τεράστια ρωσικά κεφάλαια να βρίσκονται στην χώρα μας, το ερώτημα που απασχολεί έγκειται στον βαθμό στον οποίο οι κυρώσεις αυτές δύναται να καταστούν εν τέλει τροχοπέδη στις οικονομικές και κατ’ επέκταση επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και οι ανησυχίες αγγίζουν και αφορούν διάφορους τομείς, με τον τουρισμό ωστόσο να είναι αυτός που πρωτίστως, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, απασχολεί περισσότερο.
Και αυτό, αφού δεδομένου πως η ρωσική αγορά αποτελεί για το νησί μας την δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών, ένας ενδεχόμενος αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων στον συγκεκριμένο τομέα, είναι βέβαιο πως θα συνιστά ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην προσπάθεια της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας για ανάκαμψη.
Ανησυχία σε δύο άξονες
Μιλώντας νωρίτερα χθες στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου υπέδειξε αρχικά την μεγάλη σημασία της καθόδου Ρώσων, αλλά και Ουκρανών τουριστών, για την Κύπρο. Όπως είπε, η ανησυχία γύρω από το θέμα έγκειται σε δύο άξονες: Την αρνητική ψυχολογία από την μια και το θέμα των κυρώσεων από την άλλη.
«Η αρνητική ψυχολογία σίγουρα ενδέχεται να επηρεάσει τον τουρισμό, αφού οι τουρίστες από τη Ρωσία αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο για την Κύπρο», επισήμανε, σημειώνοντας ότι οι τουριστικοί πράκτορες ενδεχομένως να γίνουν πιο διστακτικοί.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει αναγκαστικά να στραφούμε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών άντλησης τουριστικού ρεύματος, κάτι που θα εμπεριέχει με τη σειρά του δυσκολίες, καθώς δεν θα αποδώσει εύκολα ούτε και γρήγορα.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, ο Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε την θέση πως αναλόγως της μορφής τους(σ.σ. η δήλωση λήφθηκε πριν από την ανακοίνωσή τους), θα πρέπει ίσως να αξιολογηθεί η δυνατότητα κυπριακής προσαρμογής, στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ώστε να περιορίσουμε τον οποιονδήποτε αρνητικό αντίκτυπο προς την τουριστική βιομηχανία.
Υπάρχει plan b
Για plan b που υπάρχει από το Υφυπουργείο Τουρισμού έκανε λόγο, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Τονίζοντας την ανάγκη να είμαστε συγκρατημένοι και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνολογούμε, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ακυρώσεις. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, οι κρατήσεις γίνονται πλέον την τελευταία στιγμή και συνεπώς για τη νέα σεζόν αναμένονται να γίνουν περί τα τέλη του Μάρτη.
«Ωστόσο, υπάρχει πλάνο β' από τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, το οποίο ελπίζουμε εν τέλει να μη χρειαστεί», υπογράμμισε.
Νωρίς για εκτιμήσεις…
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, μιλώντας στο InBusinessNews ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για την όποια εκτίμηση.
Υπογραμμίζοντας και από πλευράς του πως μέχρι στιγμής δεν διαφάνηκαν αρνητικές ενδείξεις ή ακυρώσεις από Ρώσους τουρίστες, ο κ. Παπαχαραλάμπους συνέστησε αναμονή των εξελίξεων και εν συνεχεία εκτίμηση της όλης κατάστασης. «Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρο πανικό», τόνισε.