Στα... σχοινιά η παγκόσμια οικονομία-Στα ύψη πετρέλαιο και χρυσός

Στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού, ενώ τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ καταρρέουν κατά 700 μονάδες, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 674 μονάδες ή 2%, αυτά του S&P υποχωρούν 86 μονάδες ή 2% και του Nasdaq κατά 331,75 μονάδες ή 2,4%.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι πιο... ευάλωτοι στην ουκρανική κρίση τομείς της οικονομίας

Ουκρανικές εταιρείες έτοιμες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Πάει για δεύτερο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία η Ε.Ε.

Το δολάριο, το οποίο κάποιες φορές θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια περιόδων γεωπολιτικής αναταραχής, ενισχύεται 0,4%.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα με το WTI να σημειώνει άνοδο άνω του 5% και το brent να φτάνει τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου, στον απόηχο της έναρξης της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα η τιμή TTF του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 87,45 ευρώ/MWh, από 81 ευρώ/MWh που ήταν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης σήμερα. 

Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,6% στα περίπου 1.941,70 δολάρια την ουγγιά.

Το κόστος για τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τα σιτηρά και τα μέταλλα, έχει εκτιναχθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι ροές των εμπορευμάτων θα διαταραχθούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Αυτό προαναγγέλει νέες προκλήσεις για μια παγκόσμια ανάκαμψη που δυσκολευόταν ήδη με τις υψηλές πιέσεις των τιμών και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

"Βασικά, δεν υπάρχει κανένα σενάριο που να προεξοφλείται στην αγορά διότι είναι αδύνατο να προεξοφληθεί κάτι πλήρως. Αυτό είναι πάντα το χειρότερο σενάριο συνθηκών. Τα άσχημα νέα είναι ένα πράγμα. Τα άσχημα νέα με πρακτικά άγνωστα αποτελέσματα είναι ένα άλλο”, αναφέρουν αναλυτές της IG Markets.

Η κλιμάκωση των κινήσεων της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κινήσεις αποστροφής ρίσκου και εστίασης στα ασφαλή assets, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής με μέτρα αντιποίνων από τις δυτικές δυνάμεις, τονίζουν αναλυτές της IG Asia Pte.

Επίσης, τα αμερικανικά futures σιταριού και καλαμποκιού σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο ενώ αυτά της σόγιας διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους στην Ουκρανία και εισέβαλε ρωσικός στρατός στα νοτιοανατολικά, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Οι τιμές σιταριού σημειώνουν άνοδο για τρίτη ημέρα, και διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, ενώ η τιμή του καλαμποκιού σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών.

"Οι αυξημένες εντάσεις γύρω από την Ουκρανία-Ρωσία και αρκετή αβεβαιότητα αναφορικά με τις ρωσικές προμήθειες τους επόμενους μήνες, έχουν ωθήσει τους εμπόρους να κρατήσουν τα σιτηρά τους στις αποθήκες παρά να τα στείλουν στο εξωτερικό”, αναφέρουν αναλυτές commodities στην ING.

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιστοιχούν στο 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιδηρών, στο 19% της παγκόσμιας προμήθειας καλαμποκιού και στο 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι traders ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να τεράστιες δυσκολίες από τους εισαγωγείς να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από τη Μαύρη θάλασσα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το συμβόλαιο σιταριού Μαΐου εκτινάσσεται 5,7%, η τιμή του καλαμποκιού αυξάνεται 4,7%, το futures σο΄γιας Μαιου ενισχύεται 1,6%.

Σε νέο χαμηλό το ρούβλι

Την ίδια ώρα, το ρούβλι υποχωρεί σε νέο χαμηλό-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς οι τοπικές συναλλαγές σταμάτησαν μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε "αυστηρές” κυρώσεις.

Το ρούβλι προσέγγισε τα 90 έναντι του δολαρίου στις διατραπεζικές συναλλαγές μετά την αναστολή των συναλλαγών από το Χρηματιστήριο Μόσχας σε όλες τις αγορές.

Οι μεγαλύτερες μετοχές της χώρας, όπως η Sberbank, η Gazprom και η Lukoil, ήταν όλες σε πτώση μεγαλύτερη του 10% στις αρχικές συναλλαγές μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Από τον Οκτώβριο ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Μόσχας έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του από τον Οκτώβριο, ενώ τόσο το ρούβλι όσο και το ουκρανικό νόμισμα χρίβνια, καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) κατέγραψε πτώση 13,97% ενώ ο δείκτης RTS (σε δολάρια) σημείωσε βουτιά 20,16%.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο