Δέκα μεγάλες εξαγορές και deals του 2021

Με εξαγορές, ανακατατάξεις και αλλαγές στη σύνθεση μετοχικών κεφαλαίων βρέθηκε αντιμέτωπο το κυπριακό επιχειρείν το 2021.

Οι πιο ηχηρές συναλλαγές αφορούσαν τράπεζες, ξενοδοχεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, εταιρείες λιανεμπορίου, πετρελαιοειδών, καθώς και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: 

Ανησυχούν για τις προαγωγές τους οι εργαζόμενοι του πρώην ΚΟΤ

Ηλίας Αντωνιάδης: Πού πρέπει να επενδύσουν marketing και διαφήμιση

Periyiali: Ένα στολίδι για τον Κόννο (pics)

Το InBusinessNews παρουσιάζει δέκα από τις εξαγορές που προκάλεσαν αίσθηση και απασχόλησαν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας τη χρονιά που μας πέρασε.

  • Στην Eurobank το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας

Το καλοκαίρι του 2021 ο όμιλος Eurobank, μέσω της μητρικής Eurobank AE, εξαγόρασε σημαντικό ποσοστό μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, απέκτησε το 9,99% μετοχών. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2021, η Eurobank, προχώρησε στην επιπλέον απόκτηση 2,7% ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στο 12,6%.

Η πώληση των μετοχών έγινε από το Third Point Hellenic Recovery Fund. Το συγκεκριμένο deal, αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, καθώς η Eurobank αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ελλάδας. 

Διαβάστε εδώ: Eurobank: Σφραγίστηκε το deal με Ελληνική

  • Στο Hellenic Healthcare Group το Απολλώνειο 

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, το Hellenic Healthcare Group(HHG) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της «Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ», σηματοδοτώντας την είσοδο της HHG στην κυπριακή αγορά υπηρεσιών υγείας. 

Ο όμιλος HHG λειτουργεί στην Ελλάδα έξι ιδιωτικά νοσοκομεία (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic). 

Διαβάστε εδώ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Απολλώνειου από Hellenic Healthcare

  • Petrolina: Εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Silk Oil

​​Την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Silk Oil ανακοίνωσε η Petrolina Holdings Public Ltd τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, το deal επήλθε στις 31/12/2020 μέσω θυγατρικής εταιρείας της Petrolina, με τη συμφωνία εξαγοράς να εντάσσεται στο πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης των υφιστάμενων εργασιών του ομίλου Petrolina στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2021 η Petrolina (Holdings) Public Ltd ενημέρωσε με ανακοίνωση της ότι η υπεραξία (goodwill) που έχει προκύψει κατά την εξαγορά της Silk Oil ανέρχεται σε €2,2 εκ. 

Διαβάστε εδώ: Petrolina: Το ποσό της υπεραξίας από την εξαγορά της Silk Oil

  • Amathus Public Ltd: Η οικογένεια Λανίτη εξαγοράζει το 100%  

Σε κίνηση για εξαγορά του 100% της Amathus Public Ltd προέβη η οικογένεια Λανίτη τον Νοέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης στο ΧΑΚ, η ομάδα των Πλάτωνα, Αντιγόνης, Τζοάννας και Τερέζας Λανίτη, η ομάδα των Κώστα, Ευαγόρα και Ιάσωνα Λανίτη, ο Μάριος Λανίτης, η Ισαβέλλα Ηλιάδη και οι εταιρείες Lanitis E.C. Holdings Limited και Unity Managers (Cyprus) Limited, γνωστοποίησαν στο επενδυτικό κοινό την οριστική απόφασή τους για διενέργεια ολικής εκούσιας δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους της εταιρείας Amathus Public Limited για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Amathus, οι τίτλοι της οποίας είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Λανίτη είχε ήδη σε έλεγχο το 85,5% της Amathus.

Διαβάστε εδώ: Κίνηση εξαγοράς του 100% της Amathus Public Ltd από οικογένεια Λανίτη

  • Η εξαγορά του ξενοδοχείου Parklane

Τον Απρίλιο του 2021 εξαγοράστηκε το 100% του ξενοδοχείου Parklane.

H εταιρεία C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd διέθεσε το 24,98% των εκδομένων μετοχών που κατείχε στην Parklane προς την εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd, η οποία κατείχε το 75,02% των μετοχών του Parklane.

Διαβάστε εδώ: Έκλεισε η εξαγορά του Parklane

Ταυτόχρονα, η εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd με ξεχωριστή δεσμευτική συμφωνία, στην οποία η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd δεν αποτελεί μέρος, διέθεσε το 100% των εκδομένων μετοχών της Parklane προς την εταιρεία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited.

Διευκρινίζεται ότι η MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited είναι συνδεδεμένη εταιρεία της Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd.

  • Medicover: Ανέβασε στο 87,2% τη συμμετοχή της στην NIPD Genetics

Τον Δεκέμβριο του 2021 η NIPD Genetics ανακοίνωσε ότι η Medicover AB (Δημ.) (“Medicover”) έχει δεσμευτεί να αποκτήσει μετοχές από υφιστάμενους μετόχους της NIPD Genetics και να ενισχύσει την παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο της NIPD Genetics από 18.9% σε 87.2%. Ωστόσο, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε πλήρως τον Ιανουάριο του 2022.

Διαβάστε εδώ: Ενώπιον της ΕΠΑ το deal NIPD Genetics με Medicover

Η τιμή αγοράς για το 68.3% των μετοχών ανήλθε στα €44,4 εκατ. χωρίς την ανάληψη χρέους, γεγονός που καθορίζει την επιχειρηματική της αξία στα €65 εκατ. 

  • Η Fattal Group εξαγόρασε την Swipe Limited

Κίνηση εισόδου στην κυπριακή αγορά πραγματοποίησε στις αρχές του 2021 ο όμιλος Fattal, ένας από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς διανομείς premium εμπορικών σημάτων που λειτουργούν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προχωρώντας στην εξαγορά της Swipe Limited, διανομέα της VILEDA στην Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Η Fattal Group εξαγοράζει την Swipe Limited

Ο όμιλος Fattal, με έδρα την Βηρυτό, είναι ένας κορυφαίος περιφερειακός διανομέας καταναλωτικών προϊόντων και brands, που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δραστηριοποιείται στους τομείς των τροφίμων και ποτών, της οικιακής και της προσωπικής φροντίδας, των φαρμακευτικών προϊόντων, του ιατρικού και γραφειακού εξοπλισμού, των αρωμάτων και των καλλυντικών, των κοσμημάτων, του καπνού, των ηλεκτρονικών και των οικιακών συσκευών.

Η Swipe Limited, η οποία ιδρύθηκε το 1970 από τον Άρη Χατζηγεωργίου, είναι ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής και διανομέας της Vileda, του τμήματος οικιακών ειδών του γερμανικού ομίλου Freudenberg.

  • Diplomat: Εξαγόρασε την A.C. Papacostas

Η εταιρεία Diplomat Distributors (D.D) Cyprus Ltd, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πωλήσεων και διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (FMCG) και παγκόσμιων επωνυμιών τροφίμων στην κυπριακή αγορά, εξαγόρασε την εταιρεία A.C. Papacostas Co Ltd. 

Διαβάστε εδώ: Diplomat: Επέκταση με εξαγορά της A.C. Papacostas

Με την εξαγορά αυτή η Diplomat, η οποία διαθέτει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο 125 τοπικών και παγκόσμιων premium εμπορικών σημάτων σε διαφορετικές κατηγορίες, έχει εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων της με την πασίγνωστη επωνυμία προϊόντων  “LOTUS”, καθώς και με τις επωνυμίες προϊόντων “BEAR” και “KIDDYLICIOUS”.

  • Αλφαμέγα: Εξαγόρασε την υπεραγορά «Κώστας» στην Τριμίκλινη

Στα χέρια των υπεραγορών Αλφαμέγα πέρασε τον Οκτώβριο του 2021 η υπεραγορά «Κώστας» στην Τριμίκλινη.

Διαβάστε εδώ: Άνοιξε τις πόρτες της η νέα Αλφαμέγα στην Τριμίκλινη

Το νέο κατάστημα, έκτασης 1000 τετραγωνικών μέτρων, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2021. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, ψησταριά, φρουταρία, κρεοπωλείο και άνετους χώρους στάθμευσης. Στον χώρο στεγάζεται επίσης Bean Bar Cafe για όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους, κάνοντας τα ψώνια τους.

  • Στις Υπεραγορές Ιωαννίδης το SPAR LARNACA

Στις Υπεραγορές Ιωαννίδης πέρασε τον Ιούνιο του 2021 το SPAR LARNACA, το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2019 υπό την ιδιοκτησία του ERMES Department Stores PLC.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας SPAR στην Κύπρο, μεγέθους περίπου 1.300 τ.μ..

Διαβάστε εδώ: Στις Υπεραγορές Ιωαννίδης περνά το SPAR LARNACA

Η τιμή πώλησης ανήλθε στο € 1.510.000, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον εξοπλισμό του καταστήματος, καθώς και τα αποθέματα.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές