Οι προκλήσεις για το «επιχειρείν» το 2022

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα αρνητικά δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη «Όμικρον» υποδέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου το 2022. 

H τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού δείχνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την προοπτική τιθάσευσης του πανδημικού κύματος ανά το παγκόσμιο, με τη χώρα μας να μην μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Υπό το πρίσμα αυτό, η πορεία της κυπριακής οικονομίας το νέο χρόνο καθίσταται αναπόφευκτα εν πολλοίς απρόβλεπτη, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από την τροπή που θα προσλάβει η πανδημία μέσα στο νέο χρόνο. 

Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας τα τελευταία δύο χρόνια πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω του κορωνοϊού, ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί μεν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά την οικονομία και το «επιχειρείν», ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν στέλνει. 

Ενδεικτικές περί τούτου υπήρξαν οι σχετικές αναφορές στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα, τόσο του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ) Αντώνη Αντωνίου όσο και του προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ), Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη. 

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Αναστασιάδης: Μεταρρυθμίσεις και μεγάλα αναπτυξιακά έργα το 2022

Τι αφήνει πίσω του στην κυπριακή οικονομία το 2021

Τα είκοσι χρόνια του ευρώ και το μέλλον του κοινού νομίσματος

Περιμένουν τα... ξεπουλήματα οι Κύπριοι-Η εικόνα στο λιανεμπόριο

Γ. Χατζηγιάννης: Τεράστιες οι προκλήσεις για την ανώτερη εκπαίδευση

Φιλήμων Γεύσεις Παραδοσιακά Αλλαντικά: Γεύση από χωριό

Στο IN Business Ιανουαρίου: Η γιορτή της επιχειρηματικής ηγεσίας

Αχαρτογράφητα νερά και ερωτηματικά 

«Δεν θα αναφερθώ σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας για το 2022, γιατί αν έχουμε διδαχθεί κάτι κατά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», υπέδειξε στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο πρόεδρος της ΟΕΒ, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ εκτίμησε ότι η νέα χρονιά φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο αρχικά πιστευόταν. Και αυτό, σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, καθότι η έξαρση που παρατηρείται, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, καθώς και η μεγάλη διάχυση της μετάλλαξης «όμικρον», δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά για την πορεία της οικονομίας το 2022.

«Σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί σύντομα και επαρκώς η πανδημία, τότε αναμένεται να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και άλλοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ. Με τον Αντώνη Αντωνίου από την δική του πλευρά να εκφράζει την πεποίθηση ότι αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη που ως πολιτεία και ως κράτος αποκομίσαμε κατά το 2020 και το 2021, είμαστε πλέον σε θέση να αποφύγουμε λάθη και υπερβολές που ενδεχομένως τραυμάτισαν, κατά την έκφρασή του, την επιχειρηματική και οικονομική ευρωστία τόπου.

Οι προκλήσεις 

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, πολλές είναι ούτως ή άλλως οι προκλήσεις με τις οποίες η οικονομία και κατ' επέκταση η επιχειρηματικότητα θα βρεθούν αντιμέτωπες εντός του 2022. 

«Αισιοδοξώ ότι το 2022 θα μπορέσουμε να χαράξουμε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, σοβαρότητα και λογική, και θα ισορροπεί ευεργετικά ανάμεσα στις υγειονομικές και τις οικονομικές απαιτήσεις», τόνισε συναφώς ο πρόεδρος της ΟΕΒ. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι βασικές προκλήσεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα η οικονομία, θα βρεθούν αντιμέτωπες το 2022, αφορούν:

  • Στο ζήτημα της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, των προϊόντων και των υπηρεσιών. 

Πρόκειται για φαινόμενο που, όπως υποδεικνύει ο κ. Αντωνίου, άρχισε να γίνεται πιο εμφανές κατά το δεύτερο μισό του 2021 και οφείλεται σε μια σειρά από συγκυρίες, όπως είναι η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή, η αύξηση στις τιμές των ναύλων και των καυσίμων, η μειωμένη παροχή εμπορευματοκιβωτίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. «Τα γεγονότα αυτά, πέραν της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, οδήγησαν και στην έλλειψη αριθμού καταναλωτικών αγαθών, προβλήματα τα οποία ευελπιστούμε ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποκατασταθούν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

  • Στις επιπλέον επιβαρύνσεις που προστίθενται στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και τις οποίες όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν. 

Σημαντικότερη επιβάρυνση, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, θα αποτελέσει η επιβολή του φόρου άνθρακα που αφορά την περίοδο 2022-2026 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Τα έσοδα από τις νέες φορολογίες θα επιστρέφονται μεν στους πολίτες με τη μορφή αντισταθμιστικών μέτρων, όμως η διάρκεια του μέτρου απαιτεί τη διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής για στήριξη των κλάδων που θα επηρεαστούν περισσότερο», σημειώνει.

  • Στις δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένου και ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, κατά την τελευταία διετία αποχώρησαν από το νησί αρκετοί ξένοι και κοινοτικοί εργάτες και πλέον είναι δύσκολη η εξεύρεση προσωπικού που θα τους αντικαταστήσει. «Αναμένουμε γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις για το σήμερα και ευελπιστούμε ότι με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, μεσοπρόθεσμα τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό θα επιλυθούν», υπογραμμίζει.

  • Στην απρόσκοπτη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και των φορολογικών δεδομένων, καθώς και η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα.

«Συνεχίζουμε αισιόδοξα με επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε και δηλώνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν θέτοντας νέους στόχους με όραμα, πείσμα και θέληση για την εδραίωση υγειών επιχειρήσεων και μιας σταθερής οικονομίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ. 

«Μεγάλο και δύσκολο παζλ»

Κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο και δύσκολο παζλ που έχουμε να διαχειριστούμε τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισημαίνει πως εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν και έτοιμες λύσεις δεν προσφέρονται.

«Εμείς ως ΚΕΒΕ θα πράξουμε, όπως πάντα, το καθήκον μας. Θα σταθούμε δίπλα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη και πρόοδο», τονίζει ο κ. Αγκαστινιώτης, εστιάζοντας όσον αφορά τις προκλήσεις στα εξής: 

  • Στην ανάγκη ισοσκελισμού των δημόσιων οικονομικών, τα οποία λόγω της πανδημίας, όπως επισημαίνει, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, ειδικά, το δημόσιο χρέος που εκτινάχθηκε στο 115% του ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί για να αποφευχθούν νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Σημαντική διόρθωση, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, χρήζουν και τα ελλείμματα και τα αποθέματα των κρατικών ταμείων. «Θέματα, όπως η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και άλλα παρόμοια πρέπει να τεθούν ξανά στο μικροσκόπιο μας», υπογραμμίζει.

  • Στην ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης προειδοποιεί συναφώς ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη και πολλαπλά επιζήμια για την Κύπρο, αφού εκτός του ότι θα αποτραπεί ο εκσυγχρονισμός αυτών των τομέων, θα χαθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. «Μια τέτοια εξέλιξη», υποδεικνύει, «θα αποτρέψει εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και επενδυτικούς σχεδιασμούς αναβάθμισης της Κύπρου».

  • Στην ανάγκη κατά τη νέα χρονιά να προχωρήσει ο περαιτέρω εμπλουτισμός των παραδοσιακών τομέων, όπως είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα ακίνητα, με ταυτόχρονη προώθηση ευφάνταστων σχεδιασμών για τους νέους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ιδιωτικής ιατρικής και εκπαίδευσης, της αειφορίας, της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, κ.α.

 

  • Στην ανάγκη ανταπόκρισης στη νέα πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

«Η αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο στο 4.3%, η άνοδος του κόστους ενέργειας και ηλεκτρισμού και πολλών προϊόντων και υπηρεσιών», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «μας ανησυχούν, τόσο σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όσο και με τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

  • Στην ανάγκη για προώθηση μέτρων που αφορούν:

1)Το φορολογικό πλαίσιο,

2)τις επενδύσεις,

3)την σοβαρότατη έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού,

4)τα «κόκκινα» δάνεια,

5)τις δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων,

6)την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας χρήματος στην αγορά,

7)την καλύτερη αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε.,

8)την οικονομική διπλωματία.

«Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά συστατικά για να έχουμε μια βιώσιμη και αναπτυξιακή οικονομία», διαμηνύει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.  

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα