Γ. Χατζηγιάννης: Τεράστιες οι προκλήσεις για την ανώτερη εκπαίδευση

Σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που επιφέρει η πανδημία. Η ανώτερη εκπαίδευση, είναι από τους τομείς που έχει επηρεαστεί αρκετά. Το Cyprus Institute of Marketing-The Cyprus Business School, κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να είναι σε θέση να βλέπει αισιόδοξα το 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Περιμένουν τα... ξεπουλήματα οι Κύπριοι-Η εικόνα στο λιανεμπόριο

Φιλήμων Γεύσεις Παραδοσιακά Αλλαντικά: Γεύση από χωριό

Στο IN Business Ιανουαρίου: Η γιορτή της επιχειρηματικής ηγεσίας

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο CEO του Cyprus Institute of Marketing-The Cyprus Business School, Γιάγκος Χατζηγιάννης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις αλλά συνάμα και ευκαιρίες για τα Ιδρύματα που έχουν γερές βάσεις και μπόρεσαν να εφαρμόσουν με επιτυχία συστήματα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων».

Για το 2022, ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει ότι «σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς με σκοπό την παροχή άριστης εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους φοιτητές και συνεργάτες μας», προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τους 21 Στρατηγικούς Συνεργάτες του Ινστιτούτου.

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του CEO του Cyprus Institute of Marketing-The Cyprus Business School, Γιάγκου Χατζηγιάννη:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Δυστυχώς όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση δεν θα μπορεί η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει στον απαιτούμενο βαθμό και θα συνεχιστεί η ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες, που επηρεάζει άμεσα την αγορά. Σίγουρα αναμένεται το 2022 να είναι χρονιά ανάκαμψης με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς επίσης αναμένεται ο τουρισμός να συνεχίσει την ανοδική του πορεία που είναι και ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Από την άλλη τα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο όπως το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η περιορισμένη προμήθεια μικροτσίπ και πρώτων υλών σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, αποτελούν μια πολύ δύσκολη εξίσωση και άρα οι οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

Πριν μερικούς μήνες υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και δεν θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την οικονομία το 2022. Δυστυχώς όμως το κλίμα έχει μεταστραφεί πλήρως και η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα που επηρεάζουν άμεσα το οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά την πανδημία, αλλά και τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία, το 2022 θα είναι σίγουρα μια ακόμη δύσκολη χρονιά με τεράστιες προκλήσεις, τόσο για τα κράτη όσο και για τις επιχειρήσεις. Αυτό που με προβληματίζει περαιτέρω είναι η κόπωση που επέρχεται τόσο στις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα στους πολίτες, που θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά είναι μακράς διάρκειας και όταν ακόμη ξεπεραστεί θα αφήσει πίσω της νέα δεδομένα που θα έχουν αντίκτυπο για πολλές δεκαετίες.

Ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Η ανώτερη εκπαίδευση όπως και η περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. Τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου έπρεπε να αποδείξουν τις αντοχές τους, αλλά και την προσαρμοστικότητα τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή χρονιά το 2020. Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά τα πράγματα κύλησαν σχετικά ομαλά μέχρι στιγμής, αφού τόσο οι φοιτητές όσο και το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι πιο έμπειροι στον συνδυασμό διαδικτυακής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης με φυσική παρουσία.

Υπάρχουν βεβαίως τεράστιες προκλήσεις, αλλά συνάμα και ευκαιρίες για τα ιδρύματα που έχουν γερές βάσεις και μπόρεσαν να εφαρμόσουν με επιτυχία συστήματα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων, όπως για παράδειγμα η αύξηση των φοιτητών στην Κύπρο λόγω «Brexit». Είμαστε περήφανοι για το πώς διαχειριστήκαμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και που αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα και την αντοχή μας σε μια πρωτόγνωρη περίοδο διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή πρόοδο των φοιτητών μας.

Ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς αφού υπάρχει πληθώρα ιδρυμάτων. Άρα πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη για εξειδίκευση και για εφαρμογή των πιο ανεπτυγμένων τεχνολογικών λύσεων για την διαφοροποίηση και επίτευξη της ακαδημαϊκής αριστείας.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Σίγουρα η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης θα έλεγα με βίαιο τρόπο. Δεν είναι θέμα πλέον επιλογής ή προϊόν πολυτέλειας η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας, αλλά θέμα επιβίωσης. Οι φοιτητές πλέον απαιτούν ευέλικτα προγράμματα και μεθόδους διδασκαλίας που επικεντρώνονται στην μέγιστη απόσβεση επί της επένδυσης παρά απλά σε φοιτητική ζωή και απόκτηση του οποιοδήποτε πτυχίου. Εμείς στο CIM, αναπροσαρμόζουμε τα προγράμματα μας και τις μεθόδους διδασκαλίας για να είμαστε επίκαιροι και ευθυγραμμισμένοι με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παρέχοντας έτσι την μέγιστη δυνατή απόσβεση επί της επένδυσης και αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τεχνολογικές καινοτομίες, πάντα με επικέντρωση στην ποιότητα των φοιτητών και των προγραμμάτων παρά στην ποσότητα.   

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Το Ίδρυμά μας έχει καταξιωθεί ως το κορυφαίο κυπριακό Business School και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς με σκοπό την παροχή άριστης εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους φοιτητές και συνεργάτες μας. Περαιτέρω, η συνεργασία μας με το κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το University of West London, έχει αισίως συμπληρώσει 10 χρόνια επιτυχιών και σκοπός μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση με την προσφορά και άλλων προγραμμάτων δίδοντας έτσι την καλύτερη εναλλακτική επιλογή στον Κύπριο φοιτητή για απόκτηση Βρετανικού πτυχίου, μετά το Brexit.

Τέλος θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τις δεκάδες επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε και ειδικότερα τους 21 Στρατηγικούς Συνεργάτες μας, έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους μας αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τον επιχειρηματικό κόσμο στις αίθουσες διδασκαλίας μας.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;