Σε αυτούς τους κλάδους υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας

Μειωμένος κατά 196 ή 3% ήταν ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2021, κατά το οποίο καταγράφηκαν συνολικά 6.358 κενές θέσεις, σε σύγκριση με 6.554 το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η μείωση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έφτασε τις 1.039 θέσεις ή ποσοστό 14%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το συνολικό ποσοστό των κενών θέσεων το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν 2,4%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 2,6% και 1,7% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Θεοδότου: Νέα ανοίγματα για Αλφαμέγα και Bean Bar το 2022

Π. Παπαφιλίππου: Έτσι φτιάξαμε ένα προϊόν που τιμά τον τόπο μας

Μαρίνα Λεμεσού: Τα brands για τις γιορτινές αγορές

Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων παρατηρήθηκαν στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (5,8%), τις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (3,8%), της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (3,1%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (2,9%).


Οι τομείς με τις περισσότερες θέσεις
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στις κενές θέσεις εργασίας σημειώθηκαν στη μεταφορά και αποθήκευση (469%) και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (379,4%), ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία (-92,2%), όπως επίσης στην ενημέρωση και την επικοινωνία (-69,7%).

Αριθμητικά, οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας καταγράφονται, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (1.239), όπως επίσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία (1.118).

 

Συνολικά 739 κενές θέσεις εργασίας διαπιστώνονται στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, ενώ 560 κενές θέσεις μετρά ο τομέας της μεταφοράς και αποθήκευσης.

Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες υπήρξαν 461 κενές θέσεις εργασίας, ενώ 452 και 430 είναι οι κενές θέσεις σε μεταποίηση και εκπαίδευση αντίστοιχα.

Στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα σημειώθηκαν 305 κενές θέσεις εργασίας, με τις κατασκευές να ακολουθούν με 292 θέσεις και τις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες με 249 θέσεις.


Οι κλάδοι με τις λιγότερες θέσεις
Μόλις δύο κενές θέσεις εργασίας υπήρχαν το τρίτο τρίμηνο του 2021 στις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, ενώ μόνο δέκα θέσεις καταγράφηκαν στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης διαπιστώθηκαν 25 κενές θέσεις, στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 42 θέσεις, ενώ θέση ούτε για δείγμα δεν υπάρχει στον κλάδο των ορυχείων και των λατομείων.
 

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο