Λένε όχι στην υποχρεωτική τηλεργασία οι εργοδότες

Αρνητικές όσον αφορά το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής της τηλεργασίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την αναχαίτιση της αυξητικής πορείας που διαγράφουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο, εμφανίζονται οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ενόψει των επικείμενων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, τόνισαν ότι η τηλεργασία που εφαρμόστηκε στο παρελθόν ως μέτρο, ταλαιπώρησε αρκετά την οικονομία, τους πολίτες και τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα πόσο ωφέλησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως υπογράμμισαν, η τηλεργασία, αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τις εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα μιας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε ακόμα:

Η μεγάλη Black Week και τα out of stock προϊόντα

Το όραμα και ο στόχος της Emirates για την Κύπρο

Τόσο για την ΟΕΒ όσο και για το ΚΕΒΕ, κόκκινη γραμμή είναι ένα νέο lockdown επιχειρήσεων, είτε ολικό είτε μερικό, αφού αυτό θα σημαίνει πισωγύρισμα για την οικονομία, ειδικότερα την περίοδο των εορτών που η αγορά περιμένει να «ανασάνει» μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας με lockdowns και περιορισμούς.

Ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να αποτραπεί ένα γενικευμένου τύπου lockdown, κοινή συνισταμένη και των δύο είναι οι πιο ουσιαστικοί έλεγχοι, η τήρηση των μέτρων προστασίας και η ενθάρρυνση του πληθυσμού ως προς τον εμβολιασμό.

Μιχάλης Αντωνίου: Όχι σε μέτρα που περιορίζουν την οικονομία

Ως οδυνηρό χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, το όποιο μέτρο περιορίσει δραστικά την οικονομία. «Η αυστηροποίηση των μέτρων σε σημείο που θα περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, είναι κάτι οδυνηρό και σίγουρα θα επιφέρει πισωγύρισμα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ανακάμψουν», υπέδειξε ο κ. Αντωνίου.

Όπως υπογράμμισε, αυτό που προέχει είναι η πραγματική και αποτελεσματική προσέγγιση του εμβολιασμού και η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Μάριος Τσιακκής: Πιο αυστηροί έλεγχοι σε μη εμβολιασμένους

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ τόνισε ότι εάν και εφόσον είναι χαμηλά τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει, δεν θα πρέπει να προβούμε σε κανένα lockdown και οποιουδήποτε περιορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν νέα περιοριστικά μέτρα και θα είναι ό,τι χειρότερο για μια οικονομία «λαβωμένη».

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, είναι η ενθάρρυνση του πληθυσμού στο να εμβολιαστεί και παράλληλα να γίνονται πιο προσεκτικοί έλεγχοι.

Ο κ. Τσιακκής υπέδειξε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα και τους ελέγχους, ιδίως από τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις γι’ αυτούς, τόσο στους χώρους εργασίας τους όσο και στους χώρους διασκέδασης και άλλης κυκλοφορίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιακκής, υποστήριξε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου θα πρέπει να καταστεί προϋπόθεση για σκοπούς safepass.

«Αποδυναμώνεται σημαντικά η προστασία των ατόμων που δεν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση όταν θα πρέπει και συνεπώς, όσον αφορά την ανοσία, είναι κοντά σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Με την επίδειξη του κατάλληλου πιστοποιητικού της ενισχυτικής δόσης, τα άτομα θα πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς», επισήμανε ο κ. Τσιακκής.

CovScan-Να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο CovScan στο λιανικό εμπόριο, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ευθύνη για την τήρηση του μέτρου θα πρέπει να είναι αποκλειστικά στους πολίτες και σε καμία περίπτωση στην επιχείρηση.

Διαβάστε εδώ: «Δεν είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων να αστυνομεύουν»

Ο βασικότερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού και ο έλεγχος στις εισόδους είναι κάτι που το επιδεινώνει, αφού απαιτείται ένα επιπλέον άτομο γ' αυτόν τον σκοπό. 

Ως εκ τούτου, κοινή θέση για ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αποτελεί πως για τη συγκεκριμένη εργασία θα πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή