«Δεν είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων να αστυνομεύουν»

Με το βλέμμα στραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και δη στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα βρίσκεται ο εργοδοτικός κόσμος σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος για απαλλαγή των επιχειρήσεων από την ευθύνη ελέγχου τήρησης του μέτρου του CovScan. 

Το συγκεκριμένο αίτημα υποβλήθηκε στον κ. Χατζηπαντέλα διά κοινής επιστολής που του απέστειλαν την Τρίτη οι πρόεδροι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, Αντώνης Αντωνίου και Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αντίστοιχα, ζητώντας ακριβώς όπως η ευθύνη εφαρμογής και παρακολούθησης του μέτρου περάσει από τις επιχειρήσεις στους πολίτες που τις επισκέπτονται.

Διαβάστε εδώ: Το αίτημα των εργοδοτών σε Χατζηπαντέλα για CovScan Cyprus 

Μάλιστα, μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και υπουργού Υγείας υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να εκφράζει μεν κατανόηση, να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως για την οποιαδήποτε διαφοροποίηση χρειάζεται η έκδοση σχετικού διατάγματος έπειτα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ διαμηνύουν πως δεν αποτελεί ρόλο των επιχειρήσεων να αστυνομεύουν και να ελέγχουν για safepass, πολύ περισσότερο από την στιγμή που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ο «κακός λύκος» έρχεται στην Κύπρο για σουβλάκι και burgers 

Coffee Berry: Ετοιμάζει opening στη Λήδρας, έπεται η Μακαρίου

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου παρέθεσαν τους τρεις βασικότερους λόγους για τους οποίους οι δύο οργανώσεις θεωρούν πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απαλλαγούν από την εν λόγω υποχρέωση. Συναφώς, υπογράμμισαν ότι: 

  • Πρώτο: Είναι ευθύνη του κράτους να ελέγχει και όχι των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομίας.
  • Δεύτερο: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και ο έλεγχος στις εισόδους είναι κάτι που το επιδεινώνει, αφού απαιτείται ένα επιπλέον άτομο γ' αυτόν τον σκοπό. Υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία για την συγκεκριμένη εργασία, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
  • Τρίτο: Ήρθε η ώρα ο κάθε πολίτης να αναπτύξει την ατομική ευθύνη και νοοτροπία, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του.

«Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, αφού οι επιχειρήσεις θα τοποθετήσουν τον σωστό τεχνολογικό εξοπλισμό στις εισόδους και οι πολίτες/επισκέπτες θα σκανάρουν μόνοι τους το πιστοποιητικό τους», τόνισαν. 

Όσον αφορά τις πιο μικρές εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αγοράσουν τις συσκευές ελέγχου CovScan, ο κ. Τσιακκής επεσήμανε ότι «αν επιθυμεί ο καταστηματάρχης, μπορεί να μην προχωρήσει στην αγορά του εξοπλισμού και να ελέγχει ο ίδιος με την κινητή του συσκευή».

Από πλευράς του, ο κ. Αντωνίου διαμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και πως το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι πρόστιμα και προστριβές με τους πελάτες. 

«Αν ξεκινήσουν απροειδοποίητοι και τυχαίοι έλεγχοι με τσουχτερά πρόστιμα της τάξης των 300 ευρώ, τότε το μέτρο θα δουλέψει από μόνο του. Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι να καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων κατά της αδήλωτης εργασίας...Η αυξητική τάση και τα μέτρα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και ECOFIN ο Κεραυνός-Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα
Άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ και εβδομαδιαία κέρδη 3,30%
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024