Powered by

Σχηματίζεται η εικόνα για τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αποτύπωσης της εικόνας σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε μέσα από την εικόνα αυτή να προωθηθούν λύσεις για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: 

Πού πάει το 46% του My Mall Limassol και ποια τα πλάνα επέκτασης

Καθυστερεί το άνοιγμα του H&M στη Λεμεσό

Νέο πρόσωπο και με παιδότοπο για τον Σκλαβενίτη Κάτω Πολεμιδιών(pics)

Υποδεικνύοντας πως πρόκειται για ζήτημα που συζητείται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε πως από πλευράς επιχειρήσεων υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση σε ό,τι αφορά την καταχώρηση των σχετικών με τις ανάγκες τους αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Όπως σημείωσε η αρμόδια υπουργός, στο αμέσως προσεχές διάστημα οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα ομαδοποιηθούν, ώστε να εντοπιστούν οι τομείς εργασίας όπου πραγματικά υπάρχει έλλειψη προσωπικού και να προωθηθεί η κάλυψη των αναγκών.

Η έρευνα της ΟΕΒ

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ), οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό μέχρι και το τέλος του 2021 ανέρχονται σε 4.160 άτομα, ενώ οι ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2022 ανέρχονται σε 4.497 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021 με απαντήσεις από 320 εταιρείες, οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανέρχονται σε 8.657.

Αξιοσημείωτη είναι και η καταγραφή των αναγκών σε ανειδίκευτο προσωπικό που ανέρχεται συνολικά σε 1.261 άτομα μέχρι το τέλος του 2021 και επιπρόσθετα 1.315 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό καταγράφονται και στον τομέα του λιανικού εμπορίου, που ανέρχονται σε 1.109 κενές θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2021 και επιπρόσθετα 785 κενές θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται επίσης ότι μεγάλη έλλειψη προσωπικού καταγράφεται και στον επισιτιστικό κλάδο (μάγειρες, τραπεζοκόμοι κλπ) με ανάγκες πλήρωσης 623 θέσεων εργασίας για το 2021, που υπερδιπλασιάζονται το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 1.546 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε εδώ: Αυτές είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό

Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση το απαραίτητο για τις επιχειρήσεις εργατικό δυναμικό θα αναζητηθεί ανάμεσα στις περίπου έντεκα χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, μέσα από τη σύζευξη των αιτήσεων που θα υποβάλουν με τους διαθέσιμους ανά τομέα ανέργους. Σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν ικανοποιηθούν, στο τραπέζι για εκεί και όπου κριθεί αναγκαίο, βρίσκεται η λύση της παροχής διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες.  

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο-Yποχώρηση ΔΟΣ κατά 2,5 μονάδες
Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης