Εξαγορές που προκάλεσαν αίσθηση

Εξαγορές και αλλαγές στη σύνθεση μετοχικών κεφαλαίων εταιρειών έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας. Οι συναλλαγές και ανακατατάξεις αφορούσαν τράπεζες, ξενοδοχεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, εταιρείες λιανεμπορίου και εμπορικά κέντρα.

Το InBusinessNews παρουσιάζει έξι από τις εξαγορές που απασχόλησαν και προκάλεσαν αίσθηση τον τελευταίο χρόνο στο κυπριακό επιχειρηματικό σκηνικό. 

Διαβάστε ακόμα:

Τα αυτοκίνητα που επιλέγουν οι Κύπριοι

Αυτοί ελέγχουν τις επενδυτικές της Κύπρου

Τι απομένει για την ανέγερση του Blu Marine

Στην Eurobank σημαντικό ποσοστό της Ελληνικής Τράπεζας

Το καλοκαίρι του 2021 ο όμιλος Eurobank, μέσω της μητρικής Eurobank AE, εξαγόρασε σημαντικό ποσοστό μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, απέκτησε το 9,99% μετοχών.

Διαβάστε εδώ: Ο όμιλος Eurobank εξαγόρασε ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα

Η πώληση των μετοχών έγινε από το Third Point Hellenic Recovery Fund. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την οικονομία της, αλλά και για την Ελληνική Τράπεζα ειδικότερα, καθώς η Eurobank αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ελλάδας. 

Η εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου

Στα χέρια του αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικού fund CVC Capital Partners θα περάσει το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο. Η CVC Capital Partners είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, και μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Η εξαγορά θα γίνει μέσω του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Το deal φέρεται να κλείδωσε στα €83 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Πέρασε σε αμερικανικά χέρια το Απολλώνειο

Diplomat: Εξαγόρασε την A.C. Papacostas

Η εταιρεία Diplomat Distributors (D.D) Cyprus Ltd, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πωλήσεων και διανομής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (FMCG) και παγκόσμιων επωνυμιών τροφίμων στην κυπριακή αγορά, εξαγόρασε πρόσφατα την εταιρεία A.C. Papacostas Co Ltd. 

Με την εξαγορά αυτή η Diplomat, η οποία διαθέτει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο 125 τοπικών και παγκόσμιων premium εμπορικών σημάτων σε διαφορετικές κατηγορίες, έχει εμπλουτιστεί την γκάμα των προϊόντων της με την πασίγνωστη επωνυμία  προϊόντων  “LOTUS”, καθώς και με τις επωνυμίες προϊόντων “BEAR” και “KIDDYLICIOUS”.

Διαβάστε εδώ: Diplomat: Επέκταση με εξαγορά της A.C. Papacostas

Οικογένεια Λανίτη: Εξαγοράζει το 100% της Amathus Public Ltd

Κίνηση για εξαγορά του 100% της Amathus Public Ltd έκανε η οικογένεια Λανίτη. 

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης στο ΧΑΚ, η ομάδα των Πλάτωνα, Αντιγόνης, Τζοάννας και Τερέζας Λανίτη, η ομάδα των Κώστα, Ευαγόρα και Ιάσωνα Λανίτη, ο Μάριος Λανίτης, η Ισαβέλλα Ηλιάδη και οι εταιρείες Lanitis E.C. Holdings Limited και Unity Managers (Cyprus) Limited, γνωστοποίησαν στο επενδυτικό κοινό την οριστική απόφασή τους για διενέργεια ολικής εκούσιας δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους της εταιρείας Amathus Public Limited για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Amathus, οι τίτλοι της οποίας είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Λανίτη ήδη ελέγχει το 85,5% της Amathus.

Διαβάστε εδώ: Κίνηση εξαγοράς του 100% της Amathus Public Ltd από οικογένεια Λανίτη

Εξαγορά ξενοδοχείου Parklane

Τον Απρίλιο του 2021 εξαγοράστηκε το 100% του ξενοδοχείου Parklane.

H εταιρεία C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd διέθεσε το 24,98% των εκδομένων μετοχών που κατείχε στην Parklane προς την εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd, η οποία κατείχε το 75,02% των μετοχών του Parklane.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd με ξεχωριστή δεσμευτική συμφωνία, στην οποία η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd δεν αποτελεί μέρος, διέθεσε το 100% των εκδομένων μετοχών της Parklane προς την εταιρεία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited.

Διευκρινίζεται ότι η MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited είναι συνδεδεμένη εταιρεία της Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd.

Διαβάστε εδώ: Έκλεισε η εξαγορά του Parklane

My Mall Limassol: Σε διαδικασία πώλησης το 46%

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 46% του μετοχικού κεφαλαίου του My Mall Limassol, αφού εκκρεμούν οι τελικές υπογραφές και με την διαδικασία να βρίσκεται σε στάδιο due diligence.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 46% δεν θα πάει σε κυπριακά, αλλά σε ξένα χέρια, ενώ μετά την εξαγορά θα ακολουθήσει επέκταση του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού. 

Διαβάστε εδώ: My Mall: Πιο κοντά από ποτέ η πώληση του 46%

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»